Bílý láma Cesta do posledních let svobodného Tibetu

Článek od: Redakce - 13.12.2016

Bílý láma je další mistrovské dílo scenáristy Alejandra Jodorowského (Incal, Kasta Metabaronů), ke kterému se tentokrát přidal legendární kreslíř Georges Bess, aby stvořili jeden z nejzásadnějších evropských komiksů. Společně stvořili příběh, ve kterém se spojují historické události s mýty.

Jodorowského vhled do tibetské mystiky je vážně fascinující. Autor se inspiroval skutečnými postupy i legendami a v našem světě stvořil funkční a uvěřitelný magický vesmír. A upřímně, i kdyby nebyl Jodorowského Bílý láma inspirovaný realitou, i kdyby si to celé vycucal z prstu - bylo by to jedno. Hluboká filozofie skrytá pod tím vším je skutečná.

I když si knihu určitě zamilují všichni příznivci Tibetu, tak v Jodorowského komiksu není tahle končina zrovna idylickým místem k životu. Vládne tu krutost a víc než osvícených mnichů je těch, kteří se jen snaží nahrabat si prachy a udržet moc. I díky tomu nepůsobí Bílý láma didakticky. Není to žádná agitační brožurka. A o to působí silněji.

„Alejandro Jodorowsky je mystik,“ říká šéfredaktor Crwe Jiří Pavlovský.  „To je myslím jasné každému, kdo četl Incala či Metabarony. Tématem jeho děl je dost často hledání sebe sama, hledání smyslu světa i vlastního života. Jodorowsky operuje tarotem, alchymií, náboženstvím i magií. Ovšem zároveň miluje kontrast. Fascinuje ho stejně tak to, jak vysoko se dokáže člověk povznést, jako to, kam až dokáže klesnout. Co všechno dokáže ostatním i sám sobě provést. A i tady míchá obě tyhle stránky lidské podstaty dohromady a staví dramata na jejich kontrastu. Je tu vysoká mystika... a nízká přízemnost. Meditace... i brutalita. Cesta k vyššímu vědomí je vždycky provázená bolestí.“

Jodorowsky vytváří novodobé legendy. Když čtete jeho komiksy, máte pocit, že jste sáhli po něčem z rodu Odyssey či středověkých eposů... nebo po bájích z doby, kdy se v pohádkách ještě sekaly nosy a hlavy a děti pekly k obědu. Kdy ještě nebyly pohádky vykastrované, aby náhodou nezranily přecitlivělé děti.

To doprovází úžasná klasická kresba Georgese Besse, plná epických obrazů, ve kterých je všechno do detailu prokreslené. Chvílemi Bess vyvolává pocit starých cestopisných publikací, laděných do sépiových barev, které prozáří obvykle jen barva krve... nebo pak příchod magie.

Bílý láma už prošel svou zkouškou časem. První díl vyšel už v roce 1988 a dál pak tempem zhruba jedna kniha ročně až do roku 1993, kdy vyšel poslední, šestý svazek – aby se pak znovu a znovu reinkarnoval do podob různých souborných vydání, ve všech možných jazycích.

 Ať tenhle komiks budete brát jako historický příběh z doby, kdy Tibet zažíval své poslední svobodné roky, příběh o dospívání, filozofický epos nebo moderní mýtus, rozhodně je jedna věc jistá: Patří mezi mistrovská díla nejen evropského komiksu.

 

Odpočítávají se poslední roky svobodného Tibetu.

Dalajláma Mipam ví, že ve svém pokročilém věku už proti hrozícímu nebezpečí nic nezmůže. Je nutné přistoupit k další reinkarnaci. Jako své nové vtělení si překvapivě vybírá Gabriela, syna bílých návštěvníků. Jenže s Mipamovou smrtí se začne krajem šířit zoufalství, krutost a korupce a sám Gabriel má být okamžitě po narození zlikvidován. 

A ani pokud přežije, nemá vyhráno. Svět Tibetu je nelítostný a brutální. A cesta k osvícení lemována utrpením, nebezpečím a bolestí.

 

 

 

 

Parametry komiksu Bílý láma:

Scénář           Alejandro Jodorowsky

Kresba           Georges Bess

Překlad         Richard Podaný

Série              Mistrovská díla evropského komiksu

Počet stran  304

Formát          195 x 266 mm, dvě verze: vázaná s přebalem a brožovaná

Cena              789,- (brož.), 1099,- (vázaná)

           

           

           

 

 

 

 

Přidat komentář