Deskovky: Ubongo Junior - Grzegorz Rejchtman

Článek od: Petr Simcik - 21.09.2016

Ubongo je logická hra, která je zároveň o rychlosti. Ideální pro kdejakou párty, ale už méně rodinnou oslavu, protože pokud zapojíte děti, nemají při obtížnosti dospělé verze šanci. A přesně proto je tu zvířátkové Ubongo junior.

Jste - li rodiči, nebo dětmi (přiměřeného věku - dítětem nějakého rodiče je koneckonců každý z nás), tahle hra vás nadchne. Ona vlastně přebírá kompletně princip staršího brášky a jenom zmenšujte hrací plochu. Tak by se na to dalo určitě dívat, jenže Ubongo junior jde dál. Hra například postrádá jakoukoliv hrací desku, po které by se cokoli posouvalo. Děti rády hromadí, mají rády poklady, tak proč si nezasoutěžit, kdo nahromadí víc diamantů? (Vzhledem k tomu že zvířena je africká, napadá mě myšlenka zda jde o krvavé diamanty?) A co takhle neskládat do obrazců jen obyčejné kostky, ale třeba zvířata?   

Jsou to ta drobná vylepšení, která dělají dětskou verzi tak zábavnou. Navíc, abyste nepotřebovali dospělou verzi a přesto odlišili dospělého a dětského hráče, hrací karty obsahují těžší a lehčí variantu. Samozřejmě, že pro hráče Ubonga “senior” asi nebude rozdíl mezi čtyř a tří dílkovou variantou žádná výzva, ale potěší.

Co samozřejmě přispěje pozitivně k hernímu prožitku, je zpracování. U Albi nemůže být jinak než na výborné úrovni. Dílky jsou z tvrdého kartonu, z kterého se dělají hrací desky, takže něco vydrží. Diamantíky jsou tak akorát veliké a tvarované, aby vypadaly “vzácně”, jen pozor na nepořádek, protože šlápnout na jeden či více v noci cestou na "onu místnost", není úplně ten nejpříjemnější zážitek. Od toho je ale součástí balení vkusný látkový pytlíček, který pojme i poslední součást a to přesýpací hodiny. Jediná věc, která mi v praxi trochu vadila, je velikost krabice. Jelikož nemá Ubongo Junior žádnou hrací desku, mohla být v klidu poloviční, ne-li třetinová a vše by se do ní pohodlně vešlo.

To už je ale jen malé rýpnutí. Ubongo junior je principiálně jednoduchá a znovuhratelná hra, kterou zabavíte i ty menší hráče na dost dlouhou dobu. Minimálně než přestane pršet a bude se moct jít zase ven.    

 Ubongo Junior - Grzegorz Rejchtman

vydal: Albi 
počet hráčů: 2-4
doba hraní: 20-30
věk: 5+
cena: 599 Kč
 

Přidat komentář