KOMIKS: Antonín Tesař, Jiří Tesař: Tisíc masek

Článek od: Tereza Kadečková - 14.07.2016

Život na vesnici je poklidný. Lidi tu nesnáší cizáky, sledují fotbal, pijí pivo v hospodě, pořádají obětní rituály černé koze a ujišťují se, že rybí lidi nevylézají z jezera. Klid však naruší muž v masce, který místními poměry pěkně zamíchá.

Po Gymnáziu příšer a Versus přichází bratři Tesařovi s novým hororovým komiksem. Tisíc masek vzdává hold příběhům v Lovecraftově stylu. Pohanskými rituály, příšerami a podivnostmi se to v knize jenom hemží.

Příběh je jednoduše o tom, jak do vesnice přijde cizinec a udělá v životě jejích obyvatel pořádný chaos. Takhle přímočaré to však není. Tisíc masek čtenáři nadnese tisíc otázek, odpoví ale jen na pár z nich a zbytek musíte hledat mezi řádky. Příběh však není tak důležitý jako atmosféra, a ta se povedla bratrům Tesařovým na jedničku. Kdo hledá temnotu, prastaré bohy, orgie a strach, bude navýsost spokojený.

Antonín Tesař vykresluje postavy jako vesnické balíky. Zajímají je jen jejich rituály, fotbal a nadávají, kudy chodí. Jediná nevýhoda je, že všichni obyvatelé vesnice jsou pak jako přes kopírák a z davu vyčnívá jen muž s maskou, velekněžna a funebrák, a to mnohdy ne kvůli svým charakterům, ale díky zvláštním vzhledům, za nimiž stojí Jiří Tesař.

Kresba Tisíce masek je temná, postavy jsou obyčejné nebo dost nesympatické na to, aby se hodily do hororu. Příšery jsou správně pokroucené a vzbuzují hrůzu a nechuť. Z panelů dýchá atmosféra, a když se rybí lidé vydávají na pochod, můžete mít pocit, že to čvachtání slyšíte až u vás doma.

Jak už bylo řečeno, Tisíc masek vzdává svou atmosférou hold lovecraftovským hororům. Jenomže i to je mínus, protože přes všechno to tajemno se někam ztrácí důvody a fakta. Poté si snadno na konci komiksu uvědomíte, že i když je to dost strašidelné, vlastně nevíte, proč se to stalo. Horory často na tajemnu staví, ale tady by možná chtělo některé věci trochu vyjasnit.

 

Hodnocení: 55%

 

Tisíc masek

Scénář: Antonín Tesař

Kresba: Jiří Tesař

Nakladatelství: Kobuta

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 112

Rozměry: 130 x 190 mm

Rok vydání: 2016

Cena: 149 Kč

Přidat komentář