FILM: Captain America: Občanská válka

Článek od: David Hálek - 25.05.2016

Batman v Superman zanechal v ústech některých diváků a fanoušků hořkou pachuť. DC svou šanci dostalo. Teď je na řadě nejnovější nářez od Marvelu. Jak dopadl americký skautík?

I přesto, že byla Civil War mnohými označována jako Avengers 2,5, jedná se stále o příběh zaměřený na Steva Rogerse alias Captaina Americu. Ten se snaží najít svého bývalého přítele Buckyho, antagonistu dva roky starého Winter Soldiera. Musí jej ale nalézt dřív, než se to podaří vládě, která ho vytrvale nahání. Problém nastává, když Capovi zkříží cestu jeho přátelé.

V MCU (Filmový vesmír Marvelu) přišel čas podniknout velmi radikální kroky. Od založení Avengers v roce 2012 se nejmocnější hrdinové světa potýkali s naštvanými bohy, mimozemšťany, nejzlejší organizací světa a nihilistickým robotem. I přesto, že vždy zvítězili a hrozbu zažehnali, Avengers se nyní musí potýkat s následky. Superhrdinové nemohou jen tak nekontrolovaně pobíhat, je potřeba je hlídat, dirigovat a směrovat jejich úsilí. Od toho vláda sepsala Sokovijskou smlouvu. Nyní ji nic nebrání v tom, aby začala s registrací hrdinů. Tedy, až na Steva Rogerse, který se smlouvou nesouhlasí. Jeho kolega Tony Stark si ale myslí, že legislativa je to jediné správné řešení. Když ale nepomohou slova, je potřeba vyřešit to trochou toho old-school násilí.

Kromě Thora, Hulka a Guardians of the Galaxy se můžete těšit snad opravdu na všechny známé charaktery, Starkem začínaje a Scottem „Ant-Manem“ Langem konče. Všichni mají v příběhu svou roli a stojí před nimi těžká volba: Podpořit Starka a jeho nový zákon, nebo se postavit na stranu Steva Rogerse a bojovat za svobodu superhrdinů. Sokovijská smlouva totiž proti sobě postaví nejen přátele, ale i dlouhodobé parťáky a partnery. Aby toho ale nebylo málo, na scénu sebevědomě nakráčí i nové postavy: T’Challa, korunní princ afrického národa Wakanda a Black Panther, a Peter Parker, puberťák, středoškolák, génius, Spider-Man. Nově příchozí v podání Chadwicka Bosemana a Toma Hollanda pořádně zamíchají kartami a způsobí pěkný zmatek na bojišti.

Captain America: Civil War je všechno, co chcete od Marvel filmu. Oblíbené, trojrozměrné charaktery, humor přesně ve chvílích, kdy je potřeba, osobní dramata, slušnou dávku napětí a naprosto perfektní akci s bezchybnou choreografií! Toho všeho se vám dostane a budete to žrát jedna radost.

Na druhou stranu i Civil War trpí svými problémy. Například slabší záporák Zemo v podání úžasně slizkého Daniela Brühla. Ne slabý. Slabší. Jeho plán není nic megalomanského ani šíleného, jeho motivace je jasná a jednoduchá, plán prostý. Je to právě tento komorní nádech, kvůli kterému Zemo nevydrží ve společnosti šílených ultra-zlounů jako Loki nebo Ultron. Výsledky jeho plánů budou doznívat ještě dlouho v dalších filmech, mluvíme totiž o první záporné postavě, která ve filmovém Marvelu uspěla. Ale bohužel i přesto, že se na Zema dobře kouká, jeho charakter je spíše jeden z těch zapomenutelných. Možná je to právě záměr této postavy: způsobit neskutečný chaos, na který budou všichni dlouho vzpomínat, ale nadále zůstat zapomenutý v pozadí. Zemo v tomto smyslu funguje skvěle.

Další problém, kterým Civil War trpí, je klasická potíž (ne všech!) komiksů a jejich adaptací: chybí pocit, že se něco fakt stalo. Pamatujete na první Avengers, když New York zničili Chitauri? Nebo na Ultrona, který snadno rozdrtil evropskou zemi Sokovii? To jsou věci, na které se nezapomíná. Vždyť právě druhé zmíněné pomohlo stvořit zápletku tohoto filmu. I v tomto ohledu se promítá již probíraná komornost. Nehrozí zničení světa, nehrozí smrt milionů civilistů rukou šíleného poloboha. V sázce je přátelství. Jistě, že je to důležité, ale pokud jste zvyklí na pořádnou destrukci a zkázu, v Civil War se jí nedočkáte.

Máte rádi Marvel filmy a hlavně politická dramata se Stevem Rogersem? Skvělé! Potom jste Captaina Americu: Civil War už zřejmě viděli a k těmhle řádkům jste se ani nedostali. Pokud jste stále na vážkách, vězte, že se dočkáte všeho, co čekáte od akčního komornějšího komiksového filmu. Žádné exploze ničící města, žádní mocí posedlí záporáci, ale osobní problémy, cena přátelství a více než dvouhodinová jízda s prakticky všemi postavami, které jste si za těch osm let tak moc oblíbili.

 

Captain America: Občanská válka (Captain America: Civil War)

Režie: Anthony & Joe Russo

Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely

Hudba: Henry Jackman

Hrají: Robert Downey Jr., Chris Evans, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, William Hurt a další

Délka: 147 minut

Přidat komentář