RECENZE: Neal Shusterman, Bez šance

Článek od: Monika Slíva - 05.04.2016

Nikdo neví, kam se odebere duše po smrti. Ačkoliv si na to osobuje patent kdejaké (pa)náboženství, žádné z nich nikdy nikomu nepředložilo jediný hmatatelný důkaz o svém přesvědčení. V tom případě není ani nikdo schopen říci, kam se ta duše poděje, když jste po smrti, ale přitom jste neumřeli. Že je to protimluv? To vysvětlujte těm dětem, pro které si přišli nezleťáci (rozuměj policie pro nezletilé), aby je odvedli do sklizňového tábora. Na rozpojení.

O duši tady vůbec nejde. Jde o dodržování zákonů. A o byznys.

Pokud vaši rodiče nebo jiní zákonní opatrovníci podepsali příkaz o rozpojení, jste Bez šance. Na cokoli. Ztrácíte právo na další život a stáváte se rozpojencem. Však zas o tak moc nejde. Budete dál žít, jen v mnoha částech a v mnoha lidech. Budete užiteční. Ne! Budete mnohem, mnohem užitečnější, než jste byli při vědomí, kdy jste žili zcela zbytečné a neperspektivní životy. No není to úžasná představa? Jistě že je! Pokud tedy nejste rozpojenec, jdoucí na porážku rozpojení.  Pak budete (ne)hledět vstříc světlým zítřkům jen jako rozpojené části, trpělivě čekající v orgánových bankách na další použití.

A kde je ta duše? Co se s ní stalo?

A koho to zajímá?

Američan Neal Shusterman je autorem mnoha knih pro děti a mládež, ověnčený vcelku působivou řádkou různých ocenění. A Bez šance by nemusel být ani u našich čtenářů, i když je to teprve první jeho kniha, která vychází v českém překladu.

Celek viděný na střídačku očima jednotlivých hlavních protagonistů je zároveň několika samostatnými příběhy, které se proplétají a zase rozpojují. Jejich hrdinové nejsou nikdy stejní – mění se v závislosti na okolnostech, kterým jsou nuceni se přizpůsobit, ať už se jim to líbí nebo ne. Dětská naivita mladých hrdinů se rozpouští pod tlakem reality stejně rychle jako máslo na rozpálené pánvi a všichni musí dělat rozhodnutí, na která je předem nikdo nepřipravil. Zkraje čtení budete možná mít párkrát pocit, že tohle už tu bylo a je to jen variace na provařené téma. A vlastně se vaše pocity nebudou mýlit. Jenže! Při čtení dobré knihy jde většinou o to JAK a ne tak úplně CO je napsáno a vy na celou knihu velmi nenápadně změníte názor. Nakonec si nejspíš řeknete, že to bylo zatraceně originální a do detailu promyšlené čtení. Ani jeden ze tří hlavních protagonistů nakonec nedopadne tak, jak byste si troufli předpovědět na začátku. Vzhledem k tomu, že se jedná o knihu pro mládež, těžko můžete předpokládat, že bude mít nějaký hororový a apokalyptický konec. Přesto se nejedná o žádný disneyovský happyend, ale o důstojné (a velmi uvěřitelné) uzavření všech jednotlivých příběhů, se kterými se v ději setkáte.

Shustermanovi se podařilo vymodelovat svět, který se prakticky v ničem neliší od toho našeho současného. Dělí nás od něj jen jedna specifická válka a Zákon o životě, který z ní v rámci uzavření příměří vzešel. Budoucnost, jež není vůbec temná. Naopak! Září pastelovými barvami, úplnými rodinami, hojností i příkladnou bohabojností. Je zkrátka skvělá a zároveň mrazivá a děsivější než Dolores Umbridgeová i s jejím zubatým úsměvem vyčuhujícím z růžového kostýmku. Svět, ze kterého se přes veškerou snahu vytratila jedna ze základních vlastností, díky kterým se odlišujeme od zvířátek, zkrátka není hezké místo. Tam, kde chybí lidskost, se totiž může dít prakticky cokoli a všichni se na to budou klidně dívat.

Čtenář se naštěstí může po zhltnutí poslední stránky a zamáčknutí slzy vrátit do své obyčejné a nudné reality a zůstat poznamenaný maximálně něčím k zamyšlení…

P.S. Shusterman původně napsal knihu jako uzavřený příběh, ale po značné vlně ohlasů připsal další tři části. Tedy doufejme: za a) že se dočkáme českého překladu a za b) že to nebude jen nastavovaná kasička na penízky.

Bez šance (Unwind)
Neal Shusterman

Překlad: Petr Kotrle
Nakladatelství: Knižní klub
Obálka: Jana Šťastná
Vazba: pevná
Počet stran: 301
Rok vydání: 2016
Cena:  349 Kč

 

 

Přidat komentář