FILM: Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti

Článek od: Tomáš Apeltauer - 02.04.2016

Batman v Superman. Dva hrdinové z naprosto odlišných světů a s naprosto odlišným stylem se setkali v jednom celovečerním filmu. Třeskutý mix, nebo plytký patvar? A co na to naše Liga vyjímečných? Pardon, Liga spravedlnosti. 

Fajn, takže na jedné straně tu máme Gotham a neuvěřitelně našlapaného Bena Affteka, který Batmanovi dodává naprosto nový a svěží nádech a na druhé straně máme Henryho Cavilla, který se v Muži z Oceli (2013) celkem vytáhnul. Henry ztělesnil konečně prvního obstojného Supermana, ale Muž z Oceli měl dvě a půl hodiny na to, aby vybudoval atmosféru, prošel několika zvraty a vyústil superhrdinským soubojem s hlavním záporákem. Navíc tam hrál Russell Crowe. Nebylo to žádné terno, jako třeba Iron Man (2008), ale určitá úroveň se snímku upřít nedala. Superman se objevil, zboural půlku města, zachránil jednu vystrašenou americkou rodinku a zase zmizel. Po čase jsme na něj zapomněli a život šel dál. Nyní nás Zack Snyder nutí vstoupit podruhé do té samé řeky a naroubovat na Muže z Oceli nejen Batmana, ale hned celou Ligu Spravedlnosti. Každému musí být už dopředu jasné, že tady hrozí velký průšvih.

Když se ale odpoutáme od přihlouplého nápadu postavit nad jedním snímkem celou konkurenci k Marvelovým komiksovým blockbusterům, je samotný koncept souboje dvou nejlepších gladiátorů planety velice lákavý. Vidět Batmana, pouhého smrtelníka, jak se vyrovná Supermanovi, reprezentujícímu snad všechny klasické superschopnosti, to je prostě pro diváka příliš lákavé sousto. Snadno sedne na lep. A že tenhle film není ničím víc, než důmyslnou blýskavou pastičkou, na to vsaďte krk.

Musím, když ne tedy pochválit, tak alespoň vyzdvihnout první čtvrtinu filmu. Vůbec nic se v ní neděje a navíc se to ještě neděje zvláštním, jaksi nevtíravým způsobem. Jako byste viděli vaše oblíbené video z Youtube, které znáte už nazpaměť. Navíc je první čtvrtina filmu prošpikována takovou spoustou klišé a archetypálních scén, že se až sami divíte, jestli jste náhodou omylem nešli do kina na remake Pretty Woman. Nevím jak to Zack Snyder dělá, ale dokázal z úvodních minut filmu udělat jakýsi artový předkrm, čímž diváka dokonale zmate. Možná to byl záměr.

Nejprve ty světlejší momenty. Zhruba někdy v polovině přestane film Batman vs. Superman přešlapovat na místě a konečně se někam pohne. Jako by se začala otáčet ozubená kola velmi starého a rezavého stroje. Pomalu, vrzavě, ale s nezastavitelným odhodláním a stroj tak pomalu nabírá na obrátkách. Vrcholem filmu je samozřejmě duel dvou již výše zmíněných superhrdinů, kteří se do sebe pustí, každý z jiného motivu. Souboj netrvá dlouho a když ho vezmeme do důsledků, není to ani ten nejoriginálnější souboj v dějinách komiksových filmů, ale má určité kouzlo a působí drsně syrově. Když pod Snyderovou taktovkou bojuje Batman proti Supermanovi, získávám pocit, že kdyby oba existovali, jejich zápas by vypadal právě takhle. Má to říz, jsou tu jeden, dva překvapivé zvraty a psychomaniakální Jesse Eisenberg alias Lex Luthor tomu všemu nasazuje korunu.

Teď několik nedostatků. Souboj bohužel nekončí v nejlepším. Jak už jsme mohli vidět v trailerech, tak se spíš překlopí do úplně jiné roviny, která ovšem boří veškerou atmosféru realističnosti a tím tak zabíjí to jediné, co se snímku daří. Zack bojuje statečně, ale vede předem prohranou bitvu. Vůbec to vypadá, jako by si režisér vše pečlivě rozvrhl, natočil a připravil, pak přišel jistý pán a řekl: "Tady je málo superhrdinského klišé!", nebo "Tady by se měla objevit nějaká pekelná stvůra, přihoďte mi sem jednu a ať ji z nosu srší blesky!". Tyto hrubé zásahy do jemného přediva Snyderovy práce jsou jako pěst na oko. Za všechny zmíním jen jméno Martha, okolo kterého už na internetu vznikla slušná řádka vtípků a meme.

Dialogy jsou vůbec problém celého filmu. Kulisy jsou malebné, triky líbivé a vychytávky jako Batmanův hlas, nebo jeho bombastickou železnou zbroj si prostě zamilujete. Hezky se na to kouká, ale jakmile někdo promluví, jde to všechno do háje. Ben Affleck se v roli Bruce Wayna opravdu snaží seč může a jeho herecký výkon je oproti Henrymu Cavillovi nesrovnatelně lepší (i když ten má chudák velmi těžkou roli). Úsilí, které musel Ben vynaložit pro to, aby nabral potřebnou fyzičku muselo být obrovské. Možná právě proto ho nevalná úroveň filmu tolik mrzí. Zkuste si schválně na internetu najít video "Sad Affleck" a uvidíte sami. V kombinaci se "studeným čumákem" Clarkem Kentem vytvářejí zajímavý mix a člověk jim ty vzájemné antipatie i docela věří. Největším problémem filmu je postava Lois Laneové (Amy Adams). Snaží se film oživit ubohou detektivní zápletkou, ale její scény jsou nudné a otravné. Na druhou stranu, za zmínku rozhodně stojí herečka Gal Gadot, překrásná Izraelská miss a úžasná Wonder Woman. Nedostane moc prostoru, ale když už se na scéně objeví, skutečně září. Pro Wonder Woman se chystá samostatný film, bude radost v něm Gal vidět jako hlavní postavu.

Celkem se mi zalíbil tvrdší a temnější hudební doprovod, než je toho u komiksových filmů doposud zvykem. Jinak je toho jen málo, co by se dalo opravdu pochválit, naproti všem nelogičnostem, nesmyslům a vyloženému výsměchu komiksové předloze. Je jasné, že úspěch jako v případě Avengers (2012) se rozhodně nekoná, dokonce se ani nedá říct, že by byl film Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti solidní základ pro novou sérii superhrdinských filmů, které musí logicky přijít. Vznikla zde popcornová zábava, která vás uchvátí pěti, šesti scénami a zbytek se vám do hodiny po opuštění kinosálu vykouří z hlavy.

Z hloubi duše se modlím, aby Sebevražedný oddíl (2016) dopadl mnohem lépe.

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti /Batman v Superman: Dawn of Justice/
USA, 2016, 151 min.
Režie: Zack Snyder
Scénář: Chris Terrio, David S. Goyer
Hudba: Hans Zimmer, Junkie XL
Hrají: Amy Adams, Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg, Michael Shannon
V kinech od 24. 3. 2016

 

Komentáře

Z filmu mám hodně rozporuplné pocity a tvoje recenze je skoro přesně vyjadřuje.

Jen nevím co máte s hudbou, podle mě byla veskrze průměrná až špatná. To co běželo jako podkres některých nechutně dlouhých předspoubojových záběrů s Doomem se skoro nedalo vydržet :)

Z Gal Gadot taky nejsem nijak odvařený, z těch ostatních jako např. Kal Drogo už vůbec, ale ti naštěstí dostali prostor srovnatelný s fotkou rychle letící ve větru. 

Celkově si myslím, že kdyby poslední spouboj vůbec nepřišel a batman se Supermanem by se dali dohromady z nějakého alespoň trochu uvěřitelnějšího důvodu než, že ..... jejich ... ..... jméno - třeba invaze zmutovaných létajích broskví,  vůbec nic by se nestalo. 

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Nečekala jsem od Úsvitu spravedlnosti nic moc velkého. Už po průšvihu s Mužem oceli jsem byla skeptická, a návštěva kina mě jen utvrdilo v tom, že to DC dělá blbě. Snaží se narvat několik filmů do jednoho a vzniká z toho galimatyáš. Kdyby nechali prostor pro Batse a Supse samotné a nemotali do toho ještě Ligu spravedlnosti (a hinty si schovali třeba do potitulkové scény) vypadalo by to mnohem líp, než když se snaží stále navodit hrozný pocit nebezpečí, který ale příjde kdo ví kdy a do tohohle filmu nepatří.

Je to taková nešťastná slátanina. Ale aspoň ten souboj stál za to.

S recenzí veskrze souhlasím.

Zdar a Sílu přeje Kadet

Já jsem v ten film tak moc věřil. Už od trailerů jsem doufal, že to Affleck, Eisenberg a tak opíraný souboj dvou titánů udrží, ale nestalo se tak. Z kina jsem odcházel zklamaný, a to se nestává. Snažil jsem se DC filmům tak nějak věřit, ale po tomhle už to nejde. Už i ty animované filmy jsou mnohdy lepší.

Affleck byl boží, pro Eisenberga mám slabost, takže ten si mě získal hned, Amy Adams tam byla zbytečná, Gal Gadot měla dobrý nástup na konci, ale jinak zapadla v zapomnění a Henry Cavill je podle mě špatně vybraný Superman. Mým nejoblíbenějším Mužem z oceli tak nadále zůstává Brandon Routh :)

Digitální mišmaš, nelogičnost, díry, ten souboj byl absolutně zbytečný a neměl pointu, vtíravá 'osudová' hudba (skladba Is she with you je ale kulervoucí!) a celkově prostě ne. Na Suicide Squad se netěším už od prvního traileru, ale teď už se nebudu těšit ani na další DC filmy.

:(

Přidat komentář