KOMIKS: Hiroja Oku, Gantz 10

Článek od: Tereza Kadečková - 22.03.2016

Mimozemšťani berou útokem město. Kei si s nimi musí poradit bez toho, aby si civilisti všimli něčeho divného.

Zatímco si Kei vyřizuje účty s emzáky, mladý Sakurai je rozhodnutý spáchat sebevraždu. Život už ho netěší, ve škole ho jenom šikanují a jediný, kdo ho podporuje, je skupina anonymů na sebevražedném fóru. V poslední chvíli ho ale navštíví divný chlapík a slíbí, že mu předá zvláštní schopnosti. Sakurai dlouho neváhá a hodlá je použít k docela drsné sebeobraně.

Série Gantz je neustále plná akce, soubojů, vraždění, orgánů na podlaze a krvavých lázní. Proto je až překvapující, jak najednou desátý díl zpomalil. Akce nezmizí úplně, vyřeší se útok mimozemšťanů na město a přijde čas seznámit se s novými postavami. Ty pro vraždu nebo pěstní souboj nejdou daleko, ale seznamování se s nimi zabírá přeci jen větší část příběhu.

Kei postupuje docela slušným vývojem charakteru. Z egoistického pubertálního hajzlíka se postupně stává vcelku rozumný a cílevědomý člověk. Jeho nadšení z Gantze odpadá a radši by žil prostý život se svou přítelkyní.

Co se nových postav týče, objevuje se již zmíněný Sakurai a Daizemon Kaze. Sakurai je ztělesněným zoufalstvím, jemuž se do rukou dostává neuvěřitelná moc a nabízí se tak myšlenka, že by v budoucnu mohl dělat problémy. Daizemon Kaze je pro změnu vidlák, co přichází do města, aby si rozbil hubu s těmi nejsilnějšími z nejsilnějších a dokázal tak svou nadřazenost. Obě nové postavy mají dost prostoru se ukázat, ale žádný velký dojem nezanechají. Jde totiž o stereotypy (obětní beránek a nabušenec) a ačkoliv je jim dán velký prostor, nemají se kam vyvíjet, protože všechno, co dělají, je očekávatelné.

Ubrání tempa příběhu neškodí, nekonečná akce trvala celých devět dílů. Jsou to právě postavy, kvůli kterým není Gantz 10 tak zábavný, jako jeho předchůdci. Řeší se především jejich příběh, jenomže je tak snadno zapomenutelný, že z něj čtenář na konci nemá nic a ptá se, kdy už se zase budou sekat hlavy emzákům.

Sám Hiroja Oku v dodatku předpokládá, že se desátý díl nedostane tak vysoko na žebříčcích oblíbenosti a zesměšňuje přidávání nadpřirozených schopností a podivných existencí. A má pravdu, Gantz 10 není to, na co byli čtenáři doteď zvyklí. Autor se nejspíš řídil heslem „všeho moc škodí.“ Aby se akce nezajedla, přišel s něčím klidnějším, jenže přidal do mixu příliš mnoho nezajímavých postav a jejich o to nudnějších životních příběhů. A tak je Gantz 10 zatím nejslabším dílem série.

Galerii si můžete prohlédnout zde 

Hodnocení: 70%

Gantz 10

Autor: Hiroja Oku

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 228

Formát: Brož.

Rok vydání: 2016

Cena: 199 Kč

Přidat komentář