UKÁZKA: Arthur C. Clarke, Měsíční prach

Článek od: Redakce - 19.11.2015

Knižní řada Mistrovských děl science fiction publikovaná nakladatelstvím Laser-books se rychle blíží ke svému padesátému svazku. Jako osmačtyřicátý titul v ní v charakteristické a dnes už nezaměnitelné úpravě vychází klasika z pera velmistra žánru Arthura C. Clarka, která bude zajímat nejen tradiční čtenáře science fiction či dychtivé sběratele bažící po kompletní černobílé řadě knih, ale patrně i ty, co v poslední době tolik nadchl sympatický trosečník na planetě Mars. A. C. Clarke před více než padesáti lety napsal podobně svižný příběh o snaze zachránit posádku výletního lunárního vozidla a i když čas zanechal na románu jasně patrnou stopu, zůstává stále čtivý.

 

Měl to být jen rutinní výlet turistickým člunem zkonstruovaným k vyhlídkovým jízdám po prašném povrchu Moře žízně. I v 21. století však příroda na Měsíci skrývá mnohé neznámé hrozby a toho dne jedna z jejích zákeřných pastí sklapne. Prašný vír strhne Selené i s posádkou a pasažéry do hlubin. A začíná napínavý boj za záchranu. Boj s nemilosrdnými přírodními zákony. Boj s časem a lidskou psychikou v ohrožení života. Boj o přežití, jenž je veden nejen na palubě člunu Selené, ale i na povrchu, kde se rychle rozjíždějí záchranné práce…

Raný román velmistra žánru Arthura C. Clarka Měsíční prach je krátkým, přímočarým a dodnes čtivým příběhem o lidském odhodlání navzdory nástrahám přírody. O odhodlání, které člověka nutí překračovat hranice a za jakýchkoli okolností bojovat o život, ať už svůj nebo ostatních. V českém překladu vychází román už počtvrté a ne náhodou patří k u nás nejčastěji publikovaným Clarkovým knihám. V roce 1963 byla kniha nominována na cenu Hugo.

Arthur C. Clarke: Měsíční prach
brožovaná, překlad Jarmila Emmerová, obálka Fred Gambino, 288 stran, 229 Kč

 

 

 

 

Přidat komentář