Preview: Ondřej Neff, Michal Suchánek, Děsivé radosti

Článek od: Redakce - 30.10.2015

Tři povídky legendy české sci-fi v provedení budoucí legendy českého komiksu!

Je tu skutečná komiksová událost, vychází kniha, ve které se potkávají dva mistři. Jeden mistr literatury a druhý mistr kresby. A to i když u toho druhého je to v podstatě prvotina.

Michal Suchánek pracoval na počítačových hrách, ale chtěl stvořit něco, co by bylo především jeho dílem, kde by měl větší volnost. Tak roku 2011 začal kreslit komiksy podle povídek svého oblíbeného sci-fi autora, Ondřeje Neffa. Pracoval na tom celé tři roky a když pak poslal ukázku do nakladatelství, naprosto ohromil.

„Nakladatelství Crew se na českou komiksovou scénu příliš neorientuje,“ říká šéfredaktor Crwe Jiří Pavlovský, „ale občas narazíme na něco, co prostě nemůžeme odmítnout. Něco, co je k nerozeznání od těch nejlepších zahraničních komiksů. Nebýt to podepsané Michalem Suchánkem, klidně bych tipoval, že jde o nějaké dílo Glenna Fabryho, Adama Hughese či Franka Cho. Ale přitom to není kopie, Michal Suchánek je svůj a dokáže jak skvěle vyprávět příběh, tak budovat atmosféru. Ostatně, Ondřej Neff je znám svou spoluprací s Kájou Saudkem, takže je jasné, že i jeho další tvůrčí „partner“ bude té nejvyšší kvality.“

Děsivé radosti jsou skutečně srovnatelné s tím nejlepším, co u nás vychází ze světového komiksu – čehož je důkazem i to, že už se plánuje vydání v němčině, holandštině a španělštině.

„Nedivili bychom se,“ pokračuje Jiří Pavlovský, „kdyby tohle byl první a poslední komiks, který v České republice od Michala Suchánka vyšel – jeho další výtvory už klidně mohou vycházet u Marvelu, DC či Image.“

Samozřejmě komiks by nebyl nic bez solidní předlohy. A o tu se v tomto případě postaral ikonický a multitalentovaný Ondřej Neff, autor knih jako Vejce naruby, Tma, Milénium, Měsíc mého života, Čtvrtý den až na věky a scénářů k Saudkovým komiksům (třeba Arnal a dva dračí zuby). Tenhle spisovatel, který momentálně převádí knihy Julese Verna do podoby přístupné novým čtenářům, za svůj život stvořil mnoho legendárních povídek - a tři z nich najdete v této knize. Díky jeho příběhům prožijete zakázanou romanci, vedle které je Padesát odstínů šedi opravdu jen šeď, zjistíte, že hamižnost se nevyplácí ani ve vesmíru... a na závěr budete svědky rozhovoru s cestovatelem v čase, který si jako místo pro svou exkurzi zvolil koncentrační tábor.

Ondřej Neff přispěl ke komiksu i svými doslovy, kde vypráví nejen o vzniku povídek, ale i o své komiksové minulosti, sci-fi, politice a dalších fascinujících věcech. A ani Michal Suchánek nestojí stranou. Nabízí bonusovou galerii, ve které můžete vidět, jak vznikaly některé úžasné stránky, nepoužité návrhy a jiné lahůdky.

 Děsivé radosti jsou komiksovou událostí tohoto roku. Michal Suchánek převedl ohromujícím způsobem sci-fi klasiku do nového a moderního média. Dal jí novou tvář a energii. Můžeme směle prohlásit, že od dob Káji Saudka neměl Ondřej Neff tak dobrého kreslířského partnera.

 

 

Komentáře

Přidat komentář