FILM: Avengers: Age of Ultron

Článek od: David Hálek - 04.05.2015

Pokračování úspěšné týmovky konečně přiletělo do našich kin! Bez Spider-mana a bez potitulkové scény.

Po třech letech čekání se fanoušci dočkali dlouho očekávaného pokračování Avengers. Mohutná mediální masáž se postarala o to, abychom maskované hrdiny viděli na každém kroku, bylo nám z nich špatně, a stejně neměli jinou možnost než podlehnout a na ten film prostě jít. Vyplatilo se nakonec to čekání? 

Protentokrát to uděláme opačně a nejdřív si odbudeme to špatné, abychom se potom mohli naplno věnovat tomu dobrému, a nekazili si konec recenze něčím negativním. I když je nyní fandom rozdělen na dva nesmiřitelné tábory 'miluju-nenávidím', to lepší v tomto článku pořád převládá.

Největší slabinou Avengers: AoU je to, že jsou to druzí Avengers. Jedná se o pokračování komerčně nejúspěšnějšího marvelovského filmu, a očekávání tudíž byla vysoká. Všichni chtěli ještě lepší a bombastičtější film, který by překonal úspěch prvního dílu, což je paradoxně nemožné, protože první díl byl vzýván do nebeských výšin. Přinejlepším se dá říct, že nám bylo vlastně dopřána další dávka toho samého. Jen s novou hrozbou. A s novými hrdiny. Pokud tedy někdo čeká, že půjde do kina na nové 'nové' Avengery, ať si to rozmyslí, protože moc 'nového' se nedočká.

To ale neznamená, že se režisér Joss Whedon nesnažil, a nepřinesl nám boží popcornovou jízdu plnou akce. Oproti prvnímu dílu umí náš tým mstitelů spolupracovat a asistovat si. Je to tedy nutné ukázat pěkně zblízka. A zpomaleně. Ale přeci rychle. Souboje celého týmu jsou tak neuvěřitelně nepřehledné. Kamera lítá sem tam a do nepřítele si musí praštit nejlépe všichni, abychom dostali pocit, že Avengers fungují jako tým. To vše se děje ve slow-motion, takže i nějaké ty komba by divák stihl. To by se ale nesmělo letět od záběru k záběru jako o závod, abychom viděli i ostatní členy týmu. Nemám nic proti slow-motion. Naopak jsem rád, že mám možnost detailně zanalyzovat scénu a uvědomit si, co se děje. Ale musím na to dostat trochu času. To ovšem neplatí pro souboje v menších počtech. Ty jsou skvělé a napínavé a máte větší přehled o celé scéně. Hulk a Iron Man budiž důkazem číslo jedna.

Poslední výtka není ani tak moc chyba filmu, jako spíš důsledek snímků předchozích: Avengers nemají skoro žádný vývoj charakterů. Všechno o nich víme z předchozích filmů. O Captainovi. O Starkovi. I o Thorovi. Víme a víc nepotřebujeme. Z tohoto bych udělal takový mezibod dělící negativa s pozitivy. Není to totiž úplně špatně. Kdyby Whedon chtěl do filmu nacpat další vývoj, fanoušci by koukali na to, co viděli už mnohokrát předtím, a celé tempo filmu by šlo do kytek.

Kdo se ovšem vývoje dočkal, jsou charaktery, se kterými jsme se nesetkávali tak často, nebo jsou dokonce nováčci. Nově představená dvojčata Maximoffova (Aaron Taylor-Johnson a Elizabeth Olsen) mají za sebou tragické dětství (i když pozornost je kladena spíše na Wandu), Black Widow se taky pohrabe ve své minulosti a Hawkeye… Hawkeye je prostě brouček. Do toho všeho nám byl představen Ulysses Claw (Andy Serkis), čímž nás tvůrci chtěli jistě navnadit na Black Panthera, a spousty cameí. Všechna prozrazovat nebudu (i když Stan the Man už nikoho nepřekvapí). Do týmu se také nově přidá Vision (Paul Bettany), android s šutrem v čele a umělou inteligencí složenou ze starého známého Jarvise a Ultrona.

Ultron. Pan záporák. Pan 'chci přinést světu mír, a tak jej zničím'. Víte, proč je Ultron tady, a ne v části negativ? Protože je boží! A mrazí z něj. James Spader, který se o Ultrona postaral, vykonal pořádný kus práce. Byl jsem doslova vyděšen, když jsem se dozvěděl, že jeho hlas nebyl nijak upravován a to, jak Ultron mluví, je skutečně on. O Ultronovi se nedá říct, že je originální, nebo že jeho mise je inovativní, ale i tak je vynikající. Je nebezpečný, nevypočitatelný a manipulativní. A umí se replikovat. A vylepšovat. A co je hlavní, není nudný. Ultron má smysl pro humor velmi podobný tomu Starkovu a vždycky, když je na scéně a když se smějeme jeho cynismu, snažíme se tím akorát zahnat tu dotěrnou skutečnost, že i když žertuje, zničí celý svět a nás spolu s ním.

Humor je taky velmi důležitá součást AoU. Užijeme si ho dosyta. Je ho víc než v prvních Avengerech, ale je také dospělejší, skvěle načasovaný a celkově vtipnější. Kinosál se asi dvakrát nebo třikrát rozechvěl pod náporem smíchu (mohl za to Ultron nebo Vision, což je překvapující). Ale i přes všechen ten cynismus a vtip nelze zapomenout, že hrozí konec světa. Humor není útěkem před osudem, ale zpříjemnění na trnité cestě k němu.

Jste-li fanoušci prvních Avengers a chcete se do kina jít podívat na parádní akční jízdu plnou superhrdinů, hlášek a parádního záporáka, neváhejte a šup na to. Nebudete zklamáni. Pokud jste ovšem ti, kteří od filmu čekají něco víc, nějaký výrazný posun v hrdinském univerzu, Avengers: Age of Ultron asi nejsou úplně pro vás, protože nic nového, až na pár nových tváří, nenabízí. Já jakožto zástupce první skupiny jsem šel do kina s tím, že budu na dvě hodiny baven. V tomto ohledu film funguje skvěle a já dostal to, co jsem chtěl.

Celkové hodnocení: 8/10

 

Avengers: Age of Ultron (The Avengers: Age of Ultron)

Režie: Joss Whedon

Scénář: Joss Whedon

Hudba: Brian Tyler, Danny Elfman

Hrají: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, James Spader, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen a další

Délka: 141 minut

Přidat komentář