ČASOPIS: Pevnost 4/2015

Článek od: Tereza Kadečková - 13.04.2015


 Hra o trůny nejen v televizi, ale i v české historii. Dubnová Pevnost ví, jak to ve středověku chodí.

Jelikož se premiéra páté série Hry o trůny blíží mílovými kroky, není od věci si seriál trochu připomenout. Nejlépe hned několikastránkovým článkem o tom, co bylo a co se na nás chystá. Dozvíme se mimo jiné, jak velké rozdíly jsou mezi knihami a seriálem a čím vším si tak scénáristi fanoušky knížek naštvou. Adaptace je ale adaptace a dá se jim to odpustit.

Když jsme u těch fantasy ság, jestli nemáte co číst, Pevnost vás seznámí rovnou se třemi. První z nich je série Sedm divů světa od Petera Lerangise, kde se pátrá třeba po Atlantidě. Druhá sága jsou Bohové Olympu od Ricka Riordana. Bohové v moderní Americe nejsou nic nového, ale i tak může stát za to sledovat, jak se navzájem pokoušejí zabít. Poslední série Merry Gentryová od Laurel K. Hamiltonové nás zavede do detektivní agentury v Los Angeles, kde se magií a bohy plodnosti určitě nešetří.

Jestli nestačí ani to, seznámíme se ještě s takzvanými Kinobooks. Jde o knížky na motivy filmů a seriálů, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Namátkou jsou to Walking Dead, Vetřelci, Ospalá díra, ale i spousta dalších, ze kterých se dá vybírat. Takže kdo máte málo sledování a chcete vědět víc o postavách, nahlédněte do této sekce.

Literaturu zakončíme recenzemi. Knihu měsíce si vydobyla Drsná magie od Larryho Correia. Tip redakce pro změnu Tajemství Morie od Vladimíra Šlechty. Mezi další zajímavé tipy patří Divoké karty od G.R.R. Martina s devadesáti procenty, Kopřivova Rychlopalba s osmdesáti procenty, a se stejným výsledkem sborník českých a slovenských sci-fi povídek Capricorn 70.

Filmy nedostaly tentokrát moc velký prostor. Do kina nás Pevnost láká na Chappieho, protože vychovávat z robota gangstera je super nápad a potom třeba na Píseň moře, animák plný dětí a keltských legend.

Co se týče komiksů, prostor dostala stripovka Battle Owl – První plavba. Českých stripů se v posledku vyrojilo jako much. Battle Owl je specifická tím, že byla vydána v papírové podobě díky příspěvkům fanoušků. První plavba ale určitě nebude poslední, protože spousta stripů zveřejněných na internetu nedostala v prvním sešitu prostor.

Hrou o trůny jsme začali a taky to s ní ukončíme. Zmínila jsem ji v rámci české historie a je to pravda. V rubrice Historie a záhady se totiž dozvíme, jak to bylo s Přemyslovci a jestli to opravdu byli tak fajn panovníci, jak se o nich říká. Kdyby se někdo rozhodl udělat seriál ze vztahů panovníků na začátku 11. století, myslím, že by se složitostí mohl rovnat i té Hře o trůny.

Je to všechno? Zdaleka ne. Ještě nám tu straší povídka Hra duchů od Richarda A. Knaaka, Neffovské verneovky nebo něco málo o psychokinezi, ale nemá smysl to rozpitvávat, když si to můžete přečíst sami. Stačí zaběhnout do stánku.

 

Pevnost 3/2015

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2015
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou - Lisa McMann - Prokleté město)

Přidat komentář