Film: Hobit: Bitva pěti armád

Článek od: Martin Stručovský - 15.12.2014

Rok dlouhé čekání je u konce. Peter Jackson nás bere na poslední výlet do Tolkienovy Středozemě. Než nám ale dá defenitivní sbohem, rozpoutá ještě Bitvu pěti armád.

Pán prstenů je dozajista fenomén, který otřásl nejen fanoušky knižní, ale i filmové fantastiky a je jisté, že se k němu budou obracet celé generace dalších čtenářů a diváků. Dlouho se předpokládalo, že s úspěchem Pána prstenů se dočkáme na stříbrném plátně dalších podobných fantasy příběhů, ale bohužel nic takového nepřicházelo, byť tu několik (neúspěšných) pokusů bylo. Jenže jak už to tak bývá, naděje umírá poslední a před pár lety světem proletěla zpráva o chystané zfilmované verzi Hobita. Však si to určitě pamatujete taky – Gulliermo del Toro na režijní sesli, zdlouhavé přípravy a problémy, kvůli kterém mexický rodák vzal nohy na ramena a šel si natočit (rozporuplně přijatý snímek) Pacific Rim. Nakonec byla situace zachráněna a na trůn se vrátil sám král Peter Jackson. Všechno vypadalo dobře – Jackson, Ian McKellen na palubě a svět, který se vepsal do srdcí milionů diváků/čtenářů. Jenže pak přišla informace, že Hobit nebude dilogie, ale trilogie. A přirozeně došlo na nechápavé klepání na čela. Jak chtějí proboha takhle útlou knihu, vecpat do trilogie?

Jackson se svojí scénáristickou partou využil celou řadu Tolkienova materiálu, čímž mu obsah nabobtnal pod rukama a umně jej propojil s Pánem prstenů a Hobita tak odklonil od jeho původní pohádkovosti a posunul ho blíž epické fantasy prstenovských rozměrů. U prvního dílu se Jackson ještě poměrně věrně držel předlohy a její pohádkovosti, aby se ve dvojce utrhl ze řetězu a nabídl divákům jednu akční scénu za druhou. Vrcholem Šmakovy dračí pouště se pak stalo vypuštění džina z láhve – respektive odlet draka na město a titulky. Osobně tohle považuji za jeden z nejde… nejhloupějších konců, s jakým jsem se kdy u filmu setkal. Ač patřím mezi čtenáře předlohy, bylo docela utrpení čekat celý rok na pokračování. Naštěstí Jackson dokáže diváka vtáhnout zpátky do svého světa během několika málo sekund, aby ho mohl přizvat ke skvělé likvidaci draka. Pokud vám u předchozích dílů chyběla epičnost, tak si můžete oddechnout, Jackson vám jí konečně dopřeje velké množství. Podtitul třetího dílu nelže, opravdu dojde na Bitvu pěti armád. Což se může ukázat jako docela problém – dívat se na bojující trpaslíky, lidi, skřety a elfy je zábavné, ale když se na to díváte delší dobu, začíná to být kapku nuda. A nepřichází ani žádné větší ozvláštnění, pokud si pod ozvláštněním nepředstavíte obra s podivně vypadající hlavou, kterou používá k bourání zdí, hnusně vypadající válečné netopýry anebo trpaslíka jedoucího na praseti. Bitva se tak brzy jeví dost sterilní, ale naštěstí dokáže PJ zabíjet postavy efektivně, aby v divákovi vyvolal dostatek emocí.

Naštěstí ale nabízí Bitva pěti armád kvalitní herce, kteří situaci zachraňují. Ať už je to Martin Freeman, který zastupuje pravé hodnoty v jejich nejčistší podobě (geniální scéna s oříškem), nebo Luke Evans, jehož kariéru budu pozorovat a přát mu řadu dobrých projektů. Co se herců týče, je tentokrát největší bedro na zádech Richarda Armitage aka Thorina. Bohužel svoji přeměnu na magora a pak zase na klaďase moc nezvládá.

Jenže když si odmyslíte natahovanou bitvu, kterou ale režisérovi nelze vyčítat, protože by zkrátka neměl už co nabídnout, místy strašné triky (příšerní netopýři) a digitální armády, pořád tu máte Středozemi, jejíž magické kouzlo stále funguje. Sice ne tak silně, ale pořád to tam je cítit, stejně jako spoustu emocí. Ovšem záleží jen na vás, zda přistoupíte na Jacksonovu hru. Ve výsledku tak před sebou máme skvělou, nikoliv do historie se zapisující podívánou, která kráčí se vztyčenou hlavou až do konce. Ano, Hobit: Bitva pěti armád sice místy škobrtne, ale pořád baví a z každého záběru čouhá Jacksonova láska ke Středozemi. Trilogie jako celek funguje dobře (a v rozšířené podobě to bude jistě ještě lepší), nicméně nepřináší nic nového a  fenomén prstenové trilogie ve filmové podobě se nekoná. Ale kdoví, třeba se ho ještě někdy v budoucnu dočkáme. Říkal tu někdo Silmarillion?

Hobit: Bitva pěti armád
Režie: Peter Jackson
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Orlando Bloom, Richard Armitage
Hudba: Howard Shore
Stopáž: 140 minut

 

Komentáře

Tak to je dost blbý, jestli sterilní bitvu dokáže obzvláštnit jen smrt postav :D. To už asi něco vypovídá o kvalitách filmu :D.

Ale já se na to těším. Přeci jen je to poslední středozemní film na x let, ne-li úplně, a už jen kvůli tomu si to nemůžu nechat ujít. Jsem holt sentimentální typ.

A úplně jsi mě navnadil. Každý Prsten i Hobit měl nějakou scénu, která nemusela být úplně vtipná, ale byla naprosto geniální. A ty jsi tu psal něco o oříšku. Tak se mám asi fakt na co těšit :D.

Prostě to byla hezká pohádka. Tečka. Nic víc, nic míň. Možná, že toho patosu na mě bylo trochu moc, ale v té celkové stopáži se to nakonec vlastně ztratilo.

Takže já jsem nezklamaná a zvědavá, na co se Jackson vrhne příště:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář