KOMIKS: Zmrzlina a Smutek: Kyanid a Štěstí 2

Článek od: Tereza Kadečková - 29.11.2014

Trocha černého humoru nikdy nikomu neuškodila. Kyanid a Štěstí jsou toho důkazem, protože jejich humor je nejen černý, ale ještě morbidní a politicky nekorektní. Invalidi, potraty, nezodpovědní rodiče – ukažte si na cokoliv, o čem se nežertuje, a Kyanid a Štěstí na to z rukávu vysype desítky fórů. A jsou fakt dobré.

Zmrzlina a Smutek je druhá kniha komiksů Kyanidu a Štěstí, která u nás vyšla. Ocenila jsem na ní především překladatelský um. Není snadné překládat stripové komiksy, které jsou založené třeba na slovní hříčce, nebo se jednoduše nedají přeložit. U těch prvních si překladatel pohrál s českými slovními hříčkami nebo špatnou gramatikou, a u těch nepřeložitelných zůstal u angličtiny a prostě pod komiks napsal vysvětlivku.

Knížka přináší bonusových třicet stripů, které se nedají najít na internetu. Krom nich je tu taky několik stránek interaktivních her – od osmisměrek po spojování číslíček do obrázku. Můžete k nim třeba přizvat svoje děti a na chvíli je tak zabavit.

Při čtení Zmrzliny a Smutku si budete připadat jako špatný člověk. Ale pro průměrného čecháčka vlastně není nic nového smát se cizímu neštěstí.  Fórky navíc provází celou knihu, nejen komiksy. Předmluva, anotace, seznámení s autory, všude najdete nějaký vtípek. Dodává to knize na duchu, víte, že jdete číst něco vtipného.

Takže, jestli máte pevné nervy a nerozhodí vás rozmašírované štěňátko nebo milovníci stromů, Zmrzlinu a Smutek si užijete. Pokud se osypete jen z pohledu na vozíčkáře, který vypadl ze svého vozidla a nemůže se dostat zpátky, radši se držte dál. Nemuseli byste knížku rozdýchat.

Zmrzlina a Smutek: Kyanid a Štěstí 2

Autoři: Kris, Rob, Matt & Dave

Nakladatelství: Computer press

Počet stran: 176

Rozměry: 205x145

Vazba: Brožovaná

Rok vydání: 2014

Cena: 199 Kč

Přidat komentář