RECAP: Doctor Who 08x12 Death in Heaven

Článek od: Tereza Kadečková - 11.11.2014

Jak dopadlo finále?

Doctor má co dělat, Cybermani se objevují po celém světě a jako obvykle se ho chystají ovládnout. Missy si užívá ve vazbě a Clara se musí vypořádat s obklíčením nepřátel po svém, protože není, kdo by ji zachránil.

Ač finále, Death in Heaven působilo jako regulérní průměrná epizoda. Měla několik svých světlých chvilek, ale v celkovém konceptu nešlo o nic úžasného, co byste od posledního dílu očekávali. Pokud se nepočítá dvacetiminutové slzavé údolí a smrt zajímavých charakterů.

Mrtví vstávají z hrobů, ale neočekávejte zombie apokalypsu. Spíše Cybermaní apokalypsu. Jak totiž chcete vytvořit větší armádu než tak, že použijete už dávno mrtvé? Missy to nedělá žádný problém a hrozba je na světě. Jenomže nepočítá s tím, že existuje něco jako láska a přátelství, které můžou zhatit její plány.

Doctor si v mnoha chvílích nevěděl rady, protože Missy je prostě potvora a dostala se mu pod kůži. Clara se stále vypořádává se smrtí Dannyho a jeho transformace na Cybermana tomu nepřidává. Dannyho charakter se pro změnu v této i minulé epizodě dostal na úplně jinou úroveň, kdy vidíme člověka, který lituje své chyby a snaží se dělat dobré věci, i když je k tomu už velmi málo příležitostí. A Missy…

Jestli stojí někdo za zmínku, je to Missy. Jelikož tohle čtete, předpokládám, že jste s první epizodou finále už měli tu čest. Missy dělá čest svému jménu, je správně trhlý Master, pro zabití nejde daleko a je prostě šílená. Doctor s ní má co dělat, protože ona se mu stále snaží dokázat, že jsou vlastně úplně stejní. Jenom nám bohužel Steven Moffat neřekl, jak se vlastně přesně dostala zpátky z Gallifrey. Missy něco naznačila, ale jak se to podařilo zůstalo tajemstvím. Internet má své teorie, ale chtělo by je to říct nahlas v seriálu.

Finále bylo svým způsobem sladce naivní, vtipné, ale i hrozně smutné. Naivitu Doctoru Who nevyčítám, vždyť od toho je to rodinná show. Neočekávala bych ji ale na konci série. Naštěstí se ale nevyskytly žádné větší díry v ději, možná i pro tu naivitu. Což je jedině dobře.

Hořkosladký konec přesto něco naruší. Máte rádi Vánoce? Protože jak se zdá, do dílu, kde se má podle jeho slov všechno napravit, nás zavede sám Santa Claus.

Ale na to si do vánočního speciálu ještě počkáme.

Komentáře

Se vším tady v tom článku souhlasím. Missy byla zkrátka boží, herečka si svou roli nádherně užívala a bylo to na ní vidět. A to, jak přehrávala, bylo akorát dobře, člověk měl dojem, že vážně kouká na šíleného Mastera. I když nejsem s finálem úplně spokojený, Missy si mě získala a doufám, že se s ní ještě někdy potkáme (jsou teorie, že nebyla sežehnutá, ale teleportovaná těsně před zastřelením, tak uvidíme, co si pan Moffat na nás vymyslí).

Přidat komentář