KOMIKS: Johns, Lee, Williams - Liga spravedlnosti 2: Zrození zla

Článek od: David Hálek - 05.11.2014

V prvním díle Ligy spravedlnosti bojovali hrdinové s Darkseidem. Nyní je čeká souboj s dušemi zesnulých.

Od událostí v první Lize spravedlnosti, o které se můžete přečíst zde, uplynulo již pět let. Společnost začala vnímat maskované superhrdiny jako jistotu, jež dokáže nahradit i policisty. Najdou se však tací, kteří s Ligou nemají úplně dobré vztahy, což vede ke Zrození zla, jak se titul od známého Geoffa Johnse jmenuje.

Velice mě potěšilo, jak se vyvinuly vztahy mezi členy Ligy. Hrdinové během pěti let dospěli a dobře spolu fungují. Jejich vtípky už nejsou hrubé a ponižující, nýbrž lehce cynické, svěží a konečně i vtipné (až na Batmana, Batman nemá smysl pro humor). To ale neznamená, že jsou jejich vztahy ideální: superhrdinové mají svá tajemství a snaží se je skrývat, což občas vede k nejistotě a napětí ve skupině. Během akce jdou ale všechny pochyby stranou a Liga se soustředí na důležité věci.

Záporák je nyní trochu komornější. Nejedná se o velemocnou hrozbu z vesmíru, ale o zoufalého muže Davida Gravese, jehož rodina zemřela z následků Darkseidovy invaze, z čehož Graves viní právě Ligu. Zkroušený a nemocný vdovec se vydává na horu Sumer, kde se setkává s duchy členů své rodiny a vstřebá je do sebe, čímž získá moc potřebnou Ligu porazit. Antagonista působí uvěřitelněji než v Počátku, neb víme přesně, co jej žene, a známe jeho motivy. Čtenář se dokáže sžít s jeho bolestí a utrpením, což v případě Darkseida nebylo možné.

Souboj s Gravesem ale není to jediné, čím se musí hrdinové zabývat. Na pozadí se odehrávají politické machinace, jež mají vládě zařídit kontrolu nad Ligou (něco jako na konci Muže z oceli), a díky tomu se setkáme s dalším slavným zeleným superhrdinou, milostné vztahy, a dojde i na ničivou konfrontaci mezi členy Ligy, jež zapříčiní touhu po novém vůdci, a dokonce i nečekanou rezignaci jednoho z členů.

Na Zrození zla pracoval stejný tým, který se podílel na Počátku. Perfektní kresba pánů Leeho a Williamse spolu se třemi desítkami(!) dalších umělců je skutečná pastva pro oči. Vše je opět přehledné a poutavé a někdy mnohem temnější, což pomohlo vybudovat atmosféru.

Liga dospěla. Geoff Johns udělal z pubertálních a sobeckých mladíků neochotných spolupracovat opravdový tým, jehož členové na sebe mohou spoléhat a věřit si. Pohled ‚dovnitř‘ Ligy mi také pomohl pochopit vztahy a osobnost jednotlivých členů. Byl jsem příjemně překvapen, jak dobře se Zrození zla oproti Počátku četlo. Doufám, že i další knihy budou laťku zvyšovat.

Celkové hodnocení: 70%

 

Liga spravedlnosti 2: Zrození zla

Justice League volume 2: The Villain's Journey - New 52

Scénář: Geoff Johns

Kresba: Jim Lee

Inker: Scott Williams

Překlad: Ľudovít Plata

Nakladatel: BB/Art

Datum vydání: 1. 10. 2014

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Počet stran: 176

Cena: 399 Kč

 

Přidat komentář