KOMIKS: Václav Šorel, Michal Kocián, Generál Fajtl

Článek od: frankie - 29.10.2014

Komiks Generál Fajtl s podtitulem Unikátní pocta československému hrdinovi zachycuje pohnuté osudy Františka Fajtla, jednoho z našich nejvýznamnějších stíhačů druhé světové války. Autory titulu jsou Václav Šorel a kreslíř Michal Kocián. Dílo je zvláštním mixem krátkých životopisných etap doplněné o autentické fotografie s výstižnými popisky. Oku lahodící jsou bokokresby letadel Avia B-534, Supermarine Spitfire Mk.IXE, Lavočkin La-5FN a Supermarine Spitfire Mk.VB, které byly nerozlučně spjaty s jednotlivými etapami života generála Fajtla. Autorem dvoustránkových kreseb je ilustrátor Petr Kolman.

Kniha obsahuje jen dvě komiksové části. První se zabývá Fajtlovým sestřelením a jeho dramatickým putováním z oblasti okupované Francie do neutrálního Španělska. Druhá, kratší část nazvaná Útok na Piešťany, se věnuje letecké podpoře Slovenskému národnímu povstání. Bohužel bez zachycení nějaké výraznější akce. Sympatické je používání vojenského slangu (pro nezasvěcené naštěstí s vysvětlivkami). Obě části komiksu dohromady zahrnují 42 stran. Z dvou set stránkové knihy žalostně málo, působí jako pouhé zpestření pro čtenáře. Kdo očekává ryzí komiks, bude zklamán, protože zahrnuje jen pětinu knihy. Přímo letecké bitvy jsou zachyceny na pouze sedmi komiksových stranách.

Kvalitní zážitek z četby částečně narušují panely přes vazbu a chybějící číslování jednotlivých panelů. Jelikož komiks je přes celou dvojstranu, čtenář si musí zvyknout, že musí skákat z pravého horního rohu až do levého spodního. Pozitivem je zachycení kabiny pilota, což může přiblížit pocity vojenského letce a umocnit prožitek čtenáře. 

Zajímavé je připomenutí generálova literárního umu. Sám František Fajtl napsal několik knih z armádního prostředí. V mnoha případech byl také svým spolubojovníkům poradcem při knižním ztvárnění jejich válečných příhod.

Poněkud nepochopitelně působí doporučení nakladatele četbu čtenářům až od patnácti let. Komiks ani fotografie žádné nepřístojnosti neobsahují, ba naopak tištěná část může svým řádkováním a velikostí písma připomínat dětský slabikář. Jedná se dozajista o zajímavý mix, o bohulibý počin připomenutí hrdinství letců bojujících za naši svobodu. Nelze se ale zbavit pocitu, že se z tématu mohlo vyždímat mnohem víc. Paradoxně nejsilnějším zážitkem působí dobové fotografie ze sbírek Václava Šorela. Už to je důvod, proč by titul Generál Fajtl v knihovničce příznivce letectví neměl chybět.

 

Generál Fajtl

Václav Šorel, Michal Kocián

Nakladatelství: XYZ

Rok vydání: 2013

Počet stran: 200

Rozměr: 210 x 297 mm

Provedení: Vázaná

Cena: 499 Kč 

 

Komentáře

Přiznám se, že jsem nad knihou dumal jako nad dárkem pro malého kamaráda, ale nakonec jsem dospěl k závěru, že je ten podíl atraktivní komiksové vložky příliš malý a že text by i bez krácení mohl zabrat méně místa. Skutečné příznivce letectví, zahraničního odboje a samotného Fajtla bych pak odkázal spíš na knihu Jiřího Rajlicha a Jitky Režné (Fajtlovy dcery). Jasně, trochu "tlustší špalek"... OT: K odeslání příspěvku mám vyplnit odpověď na otázku "Jaké je křestní jméno spisovatele Neffa?" - tak si říkám, co je správně - Vladimír či Ondřej? ;-)

Přidat komentář