ČASOPIS: Pevnost 10/2014

Článek od: Tereza Kadečková - 06.10.2014

  Připravte si kůly a česnek. I když na nás z obálky říjnové Pevnosti kouká temný elf, její stránky se jen hemží upíry, dhampiry a jinými krvesaji.

Zapomeňte na třpytící se Edwardy, Pevnost nám nejenom ukáže deset různých verzí starého dobrého Drákuly, ale taky nás pozve na nový film – Drákula: Neznámá legenda (premiéra 16.10.), nebo představí seriál Dracula od NBC. Pro ty, kteří už mají staré legendy plné špičáky, pak ukáže i anime pecku jako je třeba Vampire Hunter D nebo součet nejlepší upírů a dhampirů v komiksech.

Ale abychom jenom nekrváceli. Ve filmové sekci nalezneme recenze na Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil, Labyrint: Útěk, Pod zemí a Dřív než půjdu spát. Redakci nejvíc zaujal snímek Dřív než půjdu spát, který slibuje stejný námět jako komedie 50x a stále poprvé, jenom mnohem vážnější a s  psychologickým terorem.

Temný elf z obálky k nám přicestoval ze Zapomenuté říše. Jmenuje se Drizzt a je mu věnována celá fantasy sága. Nechybí zde ani rozhovor s autorem knížek Robertem A. Salvatorem, který o Dritzzovi píše už nějaký ten pátek a čtenáři ho stále nadšeně vítají. Od stejného autora tu máme i povídku První zářez, kde si užijeme začátky trpaslíka Bruenora a toho, že nepřítel mého nepřítele je vlastně můj přítel.

Druhý příběh v Pevnosti je povídka Igor od Jana Dobiáše. Steampunk z prostředí Karpat o tom, jak těžké je být dobrým sluhou, když vaši pánové jsou jeden horší než druhý.

U literatury zůstaneme. Recenzí je tu spousta. Z knížek asi nejvíc zaujaly Já, robot: poslouchat od Mickey Z. Reichertové, Sílící bouře od Davida Webera nebo třeba Nadvláda od C. J. Sansoma. Redakce nás také láká na čtení Rytíře sedmi království od G.R.R. Martina nebo na druhý díl Dračích očí od Kristiny Hlaváčkové.

Herní nadšence může potěšit rozsáhlý článek o Minecraftu a začátečníky i návod, jak v něm přežít první noc. Z herních recenzí je tu Destiny, která i přes sliby moc neoslnila. Deskové hry spolehlivě strčí do kapsy Zeměplocha: Čarodějky a Port Royal.

V neposlední řadě trocha té historie a mytologie. Míla Linc nám představí Templáře a temné kulty, a Leoš Kyša se podívá na zoubek zombíkům. V Geekzóně nám ještě představí skutečné superhrdiny a seznámí nás s Konferencí.

Jinými slovy, je toho hromada a člověk se nenudí. Tak to má být.

Pevnost 10/2014

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Přidat komentář