LITERATURA: Čekají nás další příběhy Harryho Pottera?

Článek od: Martin Stručovský - 13.07.2014

Čekají nás další příběhy Harryho Pottera?

V roce 2007 (u nás 2008) skončila sága čarodějnického učně Harryho Pottera, uzavřely se brány magického světa Bradavic a nejedno čtenářské oko nezůstalo suché. Zvlášť po tom, co se spisovatelka nechala slyšet, že další příběhy Harryho Pottera už nevzniknou.

Harry Potter je, stejně jako třeba Pán Prstenů celosvětový fenomén pocházející z Velké Británie (všimněte si, že fantasy se nějak moc spojuje s Velkou Británií), o němž se tvrdí, že přivedl děti zpět ke čtení. Polemiku, zda je tomu skutečně tak či jinak, ponechme na někdy jindy. Na tomto místě můžu prohlásit, že minimálně u mě spustil Harry Potter lásku k fantasy a myslím, že mezi našimi čtenáři se najdou tací, kteří jsou na tom stejně jako já.

A je to opravdu konec?

„Jizva už ho za celých devatenáct let nezabolela. Všechno bylo, jak má být.“ J. K. Rowlingová: Harry Potter a Relikvie smrti

Přesně tyto dvě věty uzavírají celou Potterovu ságu. Zlo je poraženo. Bradavice zachráněny a jak se dozvídáme z epilogu, který autorka několik let držela zamčený v trezoru u Gringottových, hlavní hrdina (v té době už absolvent Bradavic) má konečně vlastní rodinu, po které vždycky tak toužil. Čtenář může být, stejně jako Rowlingová, spokojený, všechno dopadlo dobře. Autorka, která prohlašuje, že svět čar a kouzel už nikdy víc, tak může jít psát Velký román Prázdné místo. A čtenář? Čtenář je v klidu, protože má před sebou ještě dva díly ve filmové podobě. Jenže během těch čtyř let přijdou první komiksové adaptace a fenomény Twilight, Hunger Games a z mého pohledu se tak mladík s jizvou na čele, který stačil dospět, ocitne tak trochu v ústraní. Ano, má pořád řadu fanoušků, ale už to není to, co kdysi. Během pár let se ale stane několik věcí. Rowlingová si nejspíš uvědomuje, že její dítě, s jehož pomocí se vystřelila na vrchol, je odstrčeno na vedlejší kolej, takže se připomene a zakládá web Pottermore určený všem příznivcům slavného kouzelníka. A Warner Bros? Ti rozseknou poslední a finální díl Relikvie smrti na dva díly. Bohužel finále nemůžete oddalovat a tak 15. 7. 2011 přichází nevyhnutelně premiéra druhé půlky sedmého dílu a fenomén Harry Potter se chystá balit kufry.

Pak je zhruba rok a půl ticho. Prázdné místo propadá u čtenářů, ale i kritiků a tak J. K. Rowlingová mění strategii a pod pseudonymem Robert Galbraight vydává první z řady detektivek s Cormoranem Strikem, nesoucí název Volání kukačky. Bohužel se brzy proflákne, kdo se to skrývá pod pseudonymem, ale k překvapení spisovatelky se román řadí na seznam bestsellerů. A pak přichází ta zpráva.

Zkoumání fantastických zvířat

Po Harry Potterovi se dozajisté filmové studio Warner Bros dlouho poohlíželo po látce, ze které by se stal další komerční hit. Rozhodli se navázat na úspěch jiného fenoménu – Pána prstenů a po rozvleklých průtazích se jim povedlo v roce 2012 dostat do kin filmovou adaptaci dalšího Tolkienova díla – Hobita. Z něj se sice nestal tak divácky ani kriticky úspěšný hit, jako tomu bylo u prstenové trilogie, ale naštěstí na slova Středozemě, Tolkien a Jackson lidé i po tolika letech slyšel dostatečný počet diváků. Zkrátka a dobře dali lidem opět to, co mají rádi. Jenže jak se říká – je nutné plánovat dopředu a pokud se pohybujete ve filmové branži, tak to musíte dělat dvakrát důkladněji.

A tak v září 2013 obletěla celý svět zpráva o tom, že Warner Bros chystají filmovou adaptaci knihy Fantastická zvířata a kde je najít. Polovina světa si klepe na čelo kvůli tomu, že vznikne film na základě knihy čítající sedmdesát dvě strany. Druhá se raduje, protože to pro ně znamená návrat do světa čar a kouzel. Zhruba na půl roku tamtamy utichnou, až v květnu přichází další zpráva. Podle knihy nevznikne film jeden, ale rovnou celá trilogie, bude se odehrávat před příběhy Harryho Pottera a scénář napíše samotná Rowlingová. A dodejme, že trilogie bude vyprávět o autorovi knihy, tedy o Mloku Scammanderovi a že premiéra je na plánovaná na podzim 2016. Kdo si zahraje hlavní roli ani kdo usedne na režisérskou sesli, stále ještě nevíme. Předpokládám ale, že se to dozvíme během několika příštích měsíců.

Jako blesk z čistého nebe

Pokud zpráva o chystané trilogii dostala fanoušky do kolen, pak novinka z tohoto týdne musela řadu z nich donutit, aby se štípla. Aby se přesvědčila, zda se jim to opravdu nezdá. Po sedmileté odmlce a nulových nadějích se totiž na zmíněném webu Pottermore a na deníku Today objevil text, který by už dnes čekal málokdo. Věřím, že pokud jste v posledních několika dnech nestrávili čas mimo internet nebo na jiné planetě, tak se i k vám donesla zpráva o úplně novém textu s Harry Potterem. Sice se k naší lítosti nejedná o román, ale pouze o kratičkou povídku odehrávající se během mistrovství světa ve Famfrpálu. Čtenář se v ní setká se svými oblíbenými hrdiny a má tak šanci dozvědět se, jak to s nimi bylo dál. A co je hlavní, poslední dvě věty: „Harry Potter and his cohorts never claimed to be perfect! And for those who want to know exactly how imperfect they are, my new biography: Dumbledore’s Army: The Dark Side of the Demob will be available from Flourish and Blotts on July 31st.“ v něm vzbuzují naději na další příběhy. Stojíme tedy na začátku dalších kouzelnických příběhů, nebo se jedná o opravdu příjemnou výjimku? Teprve čas ukáže, jak tomu doopravdy je.  

Použitá literatutura a zdroje:

Rowling, J. K., Harry Potter a Relikvie smrti
Rowling, J. K., Dumbledore’s Army Reunites at Quidditch World Cup Final. Dostupné online na Today.com

Zdroj obrázků: http://chouette-e.deviantart.com/

O novém textu s Harry Potterem mluvil šéfredaktor Pevnosti Josef Horký ve vysílání ČT 24. Podívat se můžete tady.

 

Komentáře

Hádám ale, že ta Dumb(hehe, dumb :D)ledore's Army skutečně nevyjde, že? To je škoda, docela rád bych si to přečetl, i když si nejsem jistý, tak moc by se mi líbily Ritiny názory. Už jenom při čtení jejího článku na Mistrovství světa jsem měl chuť jí občas jednu vrazit! Nevím, zda bych takhle vydržel celou knihu :D.

A jsem taky moc zvědavý, jak si poradí s těmi filmy. Trilogie ze sedmdesáti stránek? To je ještě větší nálož než Hobbit. Snad si dá Rowlingová záležet, budu držet palce! :)

Ať už je to jak chce, rozhodně je to chytrý marketing:-) Na druhou stranu se Rowlingové nedivím, protože mě se po celém tom světě stýská taky a to jsem stará koza a pouhý čtenář... jak to asi musí mít autorka, žejo! A vzhledem k tomu, že vždycky hojně s fanoušky komunikovala přes svůj web, třeba se nechá vyhecovat i něčemu dalšímu, než jen ke krátké povídce.

Když vyšly bajky, tak kolem toho byl taky pěkněj humbuk, ale dlouhou dobu předtím jen mlžili a vnadili...

Jestli je to všechno z její hlavy, tak je dokonalý stratég:-) Stejně tak si totiž myslím, že i ta šaráda kolem utajeného a pak profláklého pesudonymu Galbraitha byla jen velmi chytře vymyšlená hra.

Necháme se překvapit:-) Já jí věřím, že jestli se do toho hodlá pustit, bude to stejně dobré jako všechno ostatní, co zatím napsala, včetně Prázdného místa, které kritika strhala, i když já osobně nechápu proč...

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář