Hry: Osadníci z Katanu

Článek od: frankie - 05.07.2014

Osadníci z Katanu, fenomén deskových her. Spolu s hrou Carcassonne od dob prvního vydání zvýšila počet hráčů deskových her a poukázala na kvalitu moderních deskovek. Tato proslulá gamesa vychází v nové podobě. Dnes je to již legenda, ale i ta si zaslouží nové vydání. Osadníci z Katanu se mohou pyšnit titulem Hra roku. Od udělení této ceny sice uběhlo již dlouhých deset let, ale přesto má stále co nabídnout. Není bez zajímavosti, že tehdy, v roce 2004, se o tento titul ucházela i populární karetní hra Bang! a hra Carcassonne i za zmínění stojící Puerto Rico či Alhambra.

 

O široké popularitě svědčí vydání několika rozšíření – Atlantis, Města a rytíři, Námořníci, Kupci a barbaři a samozřejmě rozšíření umožňující hrát Osadníky v pěti a šesti hráčích. Na trhu se objevila i verze karetní a kostková.

Po vybalení z krabice čeká na hráče seznámení s bohatým herním materiálem. Devatenáct šestihranných dílů tvoří herní plán, dále 95 karet se surovinami, akční karty, karty se stavebními náklady, zvláštní karty, desítky hracích figurek zpodobňujících města, vesnice a silnice, žetony, figurka zloděje a dvě kostky. Pro začátečníky a hráče osadníky zcela nepolíbené jsou k dispozici pravidla rozdělená na tři části. Úvodní přehled hry, samotná pravidla a vynikající Almanach Katanu (podrobný výklad pravidel včetně ukázkové partie).

 

 

Cílem hry je získat deset bodů jako první. Každý hráč má díky vlastnictví dvou vesnic již dva body v kapse, a proto začíná závod s časem, kdo bude mít na kontě dalších osm. Pravidla jsou velice jednoduchá a snadno se zažijí. Na začátek hry je nutné sestavit rám moře z šesti částí a pak do něho vložit díly krajiny a na ně žetony s čísly. Vkládání dílů s krajinami může probíhat dvojím způsobem. Buď podle doporučeného hracího plánu určeného pro začátečníky, nebo variabilně vhodné pro pokročilé hráče. Dále každý hráč obdrží pět vesnic, čtyři města a patnáct silnic.

Každý hráč si postaví dvě vesnice na libovolnou spojnici dílků a boj o území, respektive o rychlost výstavby a prosperitu, může začít. Tah každého hráče se skládá z následujících činností – hodem kostkou určí oblast, která produkuje suroviny (hráči mající sousedící s daným polem vystavěné vesnice nebo města získávají patřičnou surovinu). Dále může navrhovat obchodní záměry svým spoluhráčům, jaké suroviny nabízí a za které, pokud se nedohodne se spoluhráči, lze směnit suroviny se zámořím (bankem), ale poněkud v nevýhodném kurzu. V poslední fázi tahu může hráč postavit novou vesnici, silnici nebo povýšit již postavenou vesnici na město. Městem se získávají dvojnásobné výnosy a také dva body do celkového skóre. Případně je možné zakoupit akční kartu, kterých je několik druhů. Některé z nich přinášejí další body. Partie končí, jakmile jeden z hráčů jako první dosáhne na deset bodů. Může se to jevit jako směšně málo, když již dvěma body na začátku disponuje každý. Na druhou stranu ke stavbě bodovaných vesnic a měst je třeba značné množství surovin.

Málokdy se však podaří vyhrát vlastní výstavbou sídel. Často rozhodují bodíky „nakeťasené“ nákupy akčních karet. Po dvou bodech hráč obdrží za speciální karty – největší vojsko, případně nejdelší cesta. Tyto karty však nejsou skryté a je víc než jasné, že pokud je má v držení jeden, chtějí je získat i ostatní hráči. Důležitým prvkem hry a patřičným osvěžením je hození čísla sedm. V tomto momentě zasahují do hry zloději. Hráč, který sedmičku hodil, má možnost přesunout figurku zlodějů na libovolné hrací pole a vzít si od protihráče, který tam má postavenou vesnici nebo město, jednu kartu se surovinami z ruky. Zároveň však všichni, kteří mají více než sedm karet v ruce, musí polovinu z nich odhodit do banku.

Důležitá a nedílná součást hry je komunikace mezi hráči. Také je velmi dobré, že nikdy nedochází k tzv. hluchým místům z pohledu hráče. Vždycky se totiž každý tah týká všech hráčů, ať se jedná o přidělování surovin při hodu kostkou nebo o následné obchodování.

Osadníci z Katanu jsou již nějaký ten rok vydávány v nové edici. Vyloženě jednoduché schematické dřevěné komponenty nahradily propracované plastové dílky. Osobně upřednostňuji přírodní materiál. Ideální by bylo mít propracované dřevěné díly. Kdo hledá rodinnou hru na část odpoledne, měl by volit Osadníky. Jejich výhodou jsou velice jednoduchá pravidla, variabilita herního plánu a v základní verzi přívětivá herní doba. Kdo chce, může se realizovat v dalších rozšířeních hry, která bohužel často dosahují nákladů na pořízení základní verze. V nich plní různé mise, rozšiřuje se herní plán a také zvyšuje časovou náročnost hry. Osadníci z Katanu jsou na trhu již řadu let a stále k dispozici. Není to však tím, že by o ně nebyl zájem, ale tím, že poptávka stále vyžaduje vydávání dalších a dalších edic. Hráčská komunita se neustále rozšiřuje a lidí políbených pouze Člověčem nezlob se postupně ubývá. Někteří příznivci si verze této hry i sami vyrábí. Osadníci jsou hra, která by v domácí nabídce deskovek neměla chybět. Nikoli z důvodu, že by to byla archiválie nebo retro styl, ale jako základní pilíř deskových her. Výraz herní bestseller je zcela výstižný. Drobnou nevýhodou je potřebný počet hráčů, dva mají smůlu, více hráčů lze řešit rozšířením. 

Osadníci z Katanu

Autor: Klaus Teuber

Vydavatel: Albi

Rok vydání: 2014

Počet hráčů: 3-4

Herní doba: 75 minut

Doporučený věk: od 10 let

Cena: 899,- Kč

Napsal: František Zeman

 

Přidat komentář