RECENZE: Laurell K. Hamiltonová, Cirkus prokletých (Anita Blake 3)

Článek od: Monika Slíva - 23.05.2014

Vítá vás Cirkus prokletých! Jen žádnou paniku, všechny atrakce jsou pouhé triky a dobře se u nich pobavíte! Jak to děláme? No to vám přece nemůžeme prozradit! Pak by byla kouzla pryč! A s nimi i platící diváci, protože to, co vám tady předvádíme, ve skutečnosti žádné triky nejsou. Je to holá skutečnost! Ale to vy nechcete vědět… chcete se nechat konejšit, že všechna ta krev a utrpení jsou jen pouhý klam a mam. Pokud byste totiž jen koutkem mozku připustili, že to, co se děje na scéně, je skutečnost… museli byste utíkat stejně rychle jako mléko z hrnce a cestou by vás mohlo potkat totéž, co tu napěněnou tekutinu. Někdo by vás pak setřel z podlahy a vylil do odpadu. Tedy aspoň to, co by z vás zbylo.

Mlýnské kameny drtící Anitu Blakeovou přibývají a to máme teprve třetí díl celé ságy. Být pověstným jablkem sváru mezi vyššími upíry není kdovíjaká pozice. Obzvlášť když vůbec není jasné, kdo si vás nakonec připíchne na klopu jako trofej. A natolik už Anitu známe, aby bylo všem jasné, že ona nehodlá být ničí trofejí. Na druhou stranu, když se dostanete doprostřed války jako přímá příčina jejího rozpoutání, budete se muset dřív nebo později postavit na něčí stranu. Kdo to bude? Tajuplný, odnikud se zjevivší upír Alejandro? Někdo ještě starší a nebezpečnější, kdo se skrývá ve stínech? Jean-Claude, současný upíří vládce města, nebo někdo úplně jiný?

Do toho všeho by měla (toho času čtyřiadvacetiletá) Anita stíhat svojí normální práci oživovatelky zombií a ještě zaučovat nováčka, kterého jí šéf agentury Oživovatelé s.r.o. a zároveň její zaměstnavatel pověsil na krk, když si stěžovala, že přestávají stíhat všechny zakázky. Musí totiž pomáhat policii při řešení případu, který úplnou náhodou (!) bezprostředně souvisí s tou upírskou válkou o mocenské pozice.

Pořád málo mužských, kteří bojují o Anitinu lidskou duši a pozornost? A co takhle trochu lásky? Jen aby se nespletla, protože pohledný a nadmíru sympatický středoškolský profesor Richard Zeeman uprostřed upířího doupěte taky asi nebude úplně normální… člověk. A oblbovat Anitu se nevyplácí!

Laurell K. Hamiltonová rozehrává celý příběh dalšími přísliby vedlejších linií a nových hrdinů. Zde už je jasné, že se nehodlá se svými oblíbenci jen tak rozloučit, a těm, kteří se objevují na scéně častěji, dává větší prostor k předvedení se. Tak či onak se v ději mihnou prakticky všichni, koho jsme měli možnost potkat v prvních dvou dílech Provinilé slasti a Rozesmátá mrtvola. Začíná být jasnější, že Anita je jeden velký chodící protimluv, a to je hlavním a nejvýraznějším rysem její osobnosti. Drobná, křehká černovláska, do které by nikdo neřekl, že se vyzná ve zbraních lépe než nákupčí speciálních jednotek, umí mrtvoly oživovat – koneckonců je nekromantka a je to její přirozené nadání, které jí slušně to vydělává na živobytí. Ona ovšem umí mrtvoly taky vyrábět a to jí jde možná ještě líp. Ne nadarmo má mezi upíry přezdívku Popravčí. Cynismem a sarkasmy sršící hlášky uprostřed největších průs… švihů, toť ona. Ale když ji nikdo nevidí a neslyší (tedy kromě čtenářů), dokáže se ve všem báječně pitvat. No prostě ženská jako každá jiná. Snad proto si příběhy o upírobijce s nejasnou minulostí stále udržují takovou popularitu. Občas se sice chová jako smyslů zbavená a to poslední, co použije, je racionální rozum, ale divte se. V situacích, kdy vám hoří pod zadkem kolikrát mnohem protivnější věci než obyčejná koudel, se na racionalitu moc spolehnout nedá.

Dostane se vám akce, napětí, vzrušení, touhy ovládnuté i nezvladatelné, ozvěny láskyplného citu někde v dálce, trocha detektivní práce a hodně hloubání a rozháranosti. Jo a taky popisnosti, ale připomínat tohle, nosila bych mrtvoly na hřbitov a to nemáme nikdo zapotřebí. Zkrátka dostane se vám všeho, proč si čtenáři a čtenářky zejména kupují knihy L. K. Hamiltonové. Když si koupíte zmrzlinu, tak prostě musíte počítat s tím, že bude studit na jazyku.

A jedeme dál. Další zastávka na cestě po zábavních a stravovacích podnicích města St. Louis se jmenuje Kavárna šílenců.

ukázka zde

Laurell K. Hamiltonová: Cirkus prokletých (Anita Blake 3)
Překlad: Lucie Lukačovičová
Nakladatelství: Epocha
Obálka: Dorothea Bylica
Rok vydání: 2011
ISBN: 978-80-7425-124-5
Vazba: pevná
Počet stran: 280
Cena: 259,- Kč

Recenzi napsala: Monika Slíva Dvořáková

Komentáře

Richard je tady ještě takový fajn chlap. Jinak z prvních tří dílů mám tenhle nejradši :)

Přidat komentář