RECENZE: Robert Galbraith, Volání kukačky

Článek od: Wendy - 08.04.2014

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová, známá především veleúspěšnou sérií o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi, přichází po knize „Prázdné místo“ se zcela novou a naprosto odlišnou knihou. Tentokrát jí ovšem představila pod svým pseudonymem Robert Galbraith. Volání kukačky (The Cuckoo's Calling) je první knihou z připravované série, jejíž hlavním hrdinou je soukromý detektiv Cormoran Strike.

Zkuste si představit dvě malé, ne moc útulné místnosti. V jedné z nich sedí postarší muž, soukromý detektiv, který momentálně nemá k řešení žádný pořádný případ, do kterého by se opravdu rád zakousl. Ze strnulosti ho však záhy vytrhne jistý John Bristow, jenž vtrhne do jeho kanceláře a úpěnlivě ho žádá o znovu prošetření případu jeho mrtvé sestry, uznávané modelky Luly Landryové, jejíž náhlá a předčasná smrt byla uzavřena jako sebevražda.

Cormoran Strike, po případu ihned skočí a začne se důkladně přehrabovat v Lulyně minulosti i v životě její zámožné náhradní rodiny. Proč se Lula, módní ikona téměř všech Londýňanů, scházela a zahazovala s ušmudlanou, nevzdělanou a trochu naivní ubožačkou Rochelle? Je snad ona tou, která Lulu zchodila z balkónu? A kdo je tajemný neznámý Agayman, kterého Lula vystopovala krátce před svou smrtí?

Strike si vzpomněl na Deebyho Macca: K pádu z toho okna ji dohnali zkurvený novináři.„Vzala mě s sebou, abych se s ní na to podíval. Mayfair, plnej bohatejch Rusů a Arabů a hajzlů jako Freddie Bestigui. Řek jsem jí, zlato, tady nemůžeš žít; všude samej mramor a mramor není nic pro lidi, jako jsme my… je to jako bydlet ve vlastní hrobce…“Zajíkl se, ale pokračoval:„Lítala v tom už několik měsíců. Dokonce ji kdosi pronásledoval a házel jí dopisy do schránky na dveřích ve tři hodiny ráno; neustále ji ty údery dopisní schránky budily. Taky ji děsily všechny ty věci, co tvrdil, že s ní chce udělat. Potom se rozešla s Duffieldem a to už měla fotografy před barákem čtyřiadvacet hodin denně. Pak zjistila, že jí odposlouchávají telefony. A pak si vzala do hlavy, že najde tu svou krávu matku. To už bylo trochu moc. Chtěla z toho všeho uniknout, cítit se bezpečně. Já jí říkal, aby se nastěhovala ke mně, ale ona místo toho šla a koupila si to zkurvený mauzoleum. Vzala to, protože se to tvářilo jako pevnost, nepřetržitá bezpečnostní služba. Myslela si, že tam bude přede všema v bezpečí, že se k ní nikdo nedostane.

Volání kukačky je vynikajícím románem a to hlavně díky opravdu vyšperkované detailnosti jak v popisech prostředí, tak i v charakterech jednotlivých postav, občas trošku skryté pod příkrovem mlžného oparu a mnohdy vás opravdu překvapily. Spolu s Cormoranem Strikem pomalu, ale jistě rozplétáme jednotlivé uzlíky, tvořící síť, která celý případ zahaluje a dostáváte se tak stále hlouběji pod povrch samotné zápletky, která je opravdu výborně propracovaná a dotažená k naprosté dokonalosti.

Po celou dobu vyšetřování se ani chvíli nebudete nudit, a když už si budete myslet, že jste blízko k rozlousknutí celé záhady, objeví se něco, co vaši domněnku zcela vyvrátí a potopí. Do poslední chvíle tak vážně netušíte, kdo je skutečným vrahem Luly Landryové a zda se opravdu jednalo o chladnokrevnou vraždu.Všemu navíc dodává korunu překvapivý a naprosto strhující závěr, který každého dostane do kolen a donutí ho si pořádně a z plných plic „odfouknout“.

Volání kukačky
R. Galbraith
Nakladatel: Albatros
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Počet stran: 480
Rok vydání: 2014
Cena: 369 Kč

Přidat komentář