ČASOPIS: Pevnost 3/2014

Článek od: Marta Novotná - 16.03.2014

Tématem čísla je film 300: Vzestup říše, o němž si můžete přečíst v hlavním článku Josefa Horkého, který vám pomůže zorientovat se v postavách a ději. S filmem pak souvisí i krátký rozhovor s Evou Green, která ve filmu ztvárnila jednu z hlavních postav. K dalším souvisejícím článkům se musíte prolistovat skoro celým časopisem až do rubrik Komiks a Historie. Marek Barányi se v sekci Komiks zabývá Frankem Millerem a představuje nám celé jeho dílo i vyhlížené projekty. Nesmíme zapomenout ani na Mílu Lince a jeho Historii, v níž tentokrát představuje historii řecko-perských válek. Jak už je u Lince zvykem, i tento článek je srozumitelný a čtivý. Jako poslední se tématem zabývá sekce Hry, v níž naleznete videohry a Top 10 Antických her.

V článku o Noemovi trochu řádil tiskařský šotek, ale to nevadí, protože, pokud se na film těšíte a sledujete informace okolo, tak vám text nesdělí nic nového. Ve filmové sekci dál najdeme Top 10 nejlepších satanů. Určitě se jedná o zajímavý přehled, ovšem vzhledem k subjektivnosti těchto žebříčků, to navozuje spíš pocit, že nebylo čím naplnit stránky. A tak nejzajímavějším článkem v sekci zůstává Vampýrská akademie od Kateřiny Stupkové. Autorka snímek představila poutavou formou a naláká vás do kina. Ovšem, když dojdete k procentuálnímu indexu očekávání, zjistíte, že neodpovídá pochvalnému textu.

A dostáváme se ke Geekovskému cestopisu. Zatímco v prvním díle jste opravdu mohli nabrat tipy na výlety, tentokrát jsou zmiňována místa příliš daleká nebo veřejnosti nepřístupná. Až v Bonusu se dozvíme o zajímavém místě, která vylepšuje dojem z celého článku. Jedná se totiž o místo přímo v Praze, takže pro všechny tuzemské fanoušky dostupné. I přesto má ale druhý díl této rubriky lehkou příchuť zklamání.

Ovšem text, který se opravdu povedl, je Tajuplná Koróna Wojty Běhounka, který vám kromě knihy představí i autora a jeho kompletní tvorbu. Tajuplné Koróně je věnováno dostatek prostu, vlastně tak akorát, abyste si řekli: Jak je možné, že jsem ji ještě nečetl/a? A když už jsem u té chvály, nesmím zapomenout na rubriku Magie a poutavý článek Leoše Kyši. Candomblé I., který vás přivede do míst dost odlišných od naší moderní civilizace. Je skoro neuvěřitelné, na co všechno můžete ve světě narazit.

Pokud si toto číslo budete kupovat, rozhodně zvolte Pevnost Plus, protože Orfeova pieseň za těch pár korun navíc stojí, jak se ostatně můžete dočíst v naší recenzi. A v příštím čísle už se můžete těšit na první díl Živých mrtvých, takže jestli jste se s tímto komiksem nepotkali, využijte této možnosti.

Pevnost 3/2014

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 139 Kč (Pevnost s přílohou)

 

Přidat komentář