Nejočekávanější knihy roku 2014

Článek od: Redakce - 06.02.2014

Jesse Bullington: Obcování se smrtí

Temná fantasy z renesanční Evropy. Vysoko v andaluských horách se africká otrokyně nedobrovolně stává učednicí zvrhlého černokněžníka. I kdyby se jí snad podařilo uprchnout, musela by zrušit smrtící kletbu, která ji k němu poutá.
Vydá: Gorgona; 2014

Michael Bronec a Martin Stručovský (editoři) - Excelsior, gentlemani!
Tři roky svařování a ohýbání mosazných plátů, dotahování ocelových šroubků a potahování tou nejkvalitnější kůží, aby tahle vzducholoď mohla vyjet z loděnice v naprosto dokonalé formě a vám už jen stačilo se pohodlně nalodit a zažít pořádnou jízdu, plnou dobrodružství, fantazie a páry.O
[Pozn. Neoficiální anotace]

Jan Dobiáš - Igor

Leonard Medek - Excelsior! (úvodník)

Míla Linc - Konec pašířů v Hřensku

Ondřej Páleník - Úhel poslechu

Petr Schink - Suvenýry z války

Tobiáš Smolík - Poslední zakázka pana Christophera Davise

Lukáš Herma - Starý Jack

Petr Šimčík - Podraz v Lost Hope

Stanislav Švachouček - Elsa ze Zlaté lodi

Jan Žlebek - Svoboda mistra Delacroix

Tomáš Bandžuch - Konec věku páry

Antonín K.K. Kudláč - (Doslov)

Vydají: Straky na vrbě; září 2014

Orson S. Card: Zapomenutá brána

Danny North od útlého dětství věděl, že se jeho rodina liší od těch ostatních, a že se on sám liší od svých příbuzných. Zatímco se jeho bratranci a sestřenice učili vytvářet věci, které obyčejní lidé nazývají vílami, duchy, golemy, trolly, vlkodlaky, a činí další divy, jež jsou jejich rodinným dědictvím, Danny měl strach, že nikdy žádné podobné nadání neprokáže a bude mezi svými nejbližšími ztracený. Vyrostl v rozlehlém a nesourodém domě, v odloučení hor západní Virginie, daleko od měst, daleko od škol, daleko od jiných lidí, obklopen desítkami tet a strýců, bratranců a sestřenic, jimž vládl jeho otec. Dům halí řada tajemství a platí v něm řada pravidel, která musí Danny bezpodmínečně dodržovat. Je v něm i tajná knihovna, již tvoří jen několik desítek svazků, ale žádný z nich není v angličtině - od Dannyho a jeho mladých příbuzných se však očekává, že si jazyk knih plynně osvojí. A třebaže jeho nejbližší mohou svobodně kouzlit, kdykoliv se jim zachce, nikdy je při tom nesmí vidět lidé zvenčí. K některým tajemstvím však nemá přístup ani Danny, a ta nakonec vyústí v pohromu pro celou rodinu.
Vydá: Laser-books; 2014


James S. A. Corey: Kalibánova válka
Pokračování románu Leviatan se probouzí
Na Ganymedu, obilnici vnějších planet, je příslušnice Marťanské vesmírné pěchoty svědkem zmasakrování své čety nestvůrným supervojákem. Na Zemi se vlivná politička zoufale snaží zabránit meziplanetárnímu válečnému konfliktu. Venuši zabrala mimozemská protomolekula, způsobila na ní obrovské, záhadné změny a hrozí, že se rozšíří do celé sluneční soustavy.
V nesmírné pustině vesmíru, na lodi jménem Rosinante, James Holden a jeho posádka ve službách Spolku vnějších planet udržují klid a mír. Když se ujmou prohledávání válkou zničeného Ganymedu, aby pomohli najít unesené dítě, vychází najevo, že budoucnost lidstva závisí na tom, zda jediná loď dokáže zabránit mimozemské invazi, která už možná začala...
Vydá: Triton; únor 2014

Robert Fabian: Dies Irae
Dlouho očekávané pokračování knihy Semper fi mapuje dále osudy vojáka Portera a Drobečka, jež známe z Carpe diem, i celé jejich jednotky, která se na své podivné průzkumnické misi dostala do velmi ožehavé situace.
Vydá: Straky na vrbě, duben 2014

Mark Hodder: Podivná záležitost se Skákajícím Jackem
Sir Richard Francis Burton – cestovatel, jazykovědec, učenec a šermíř s nepříliš dobrou pověstí a kariérou v troskách. Algernon Charles Swinburne – neúspěšný básník a stoupenec markýze de Sade, pro něhož je bolest rozkoší a brandy jeho zkázou! Oba stojí na životní křižovatce, polapeni v epicentru svářících se sil, jež hrozí rozervat impérium.
Inženýři přetvářejí krajinu stále většími, rychlejšími, hlučnějšími a špinavějšími zázraky techniky, eugenikové šlechtí specializovaná zvířata, která by poskytla levnou pracovní sílu, libertini se bouří proti represivním zákonům a požadují společnost založenou na kráse a tvořivosti, zatímco zpustlíci posouvají hranice omezující lidské chování prostřednictvím magie, drog i anarchie.
Když lord Palmerston Burtona pověří, aby vyšetřil útoky na mladé ženy, jež spáchalo podivné zjevení známé jako Skákající Jack, a zjistil, proč londýnský East End terorizují vlkodlaci, pohrouží se oba naši přátelé do hrozivých hlubin tohoto morálního a etického vakua. Pátrání je zavede k jedné z nejdůležitějších událostí jejich doby a k děsivé možnosti, že svět, ve kterém žijí, by neměl vůbec existovat!
Sláva páře! Hodderovi se podařilo krásně vystihnout podstatu steampunkového Londýna jako
ošklivého a zachmuřeného města, plného špatných pokusů, špíny, konspirací a samozřejmě páry. Kniha má atmosféru tak hutnou, že by se dala krájet.
Vydá: Triton; únor 2014

František Kotleta: Příliš dlouhá swingers párty

Sbírka povídek, v nichž detektiv s profesionální prostitutkou vyšetřují zločiny, za nimiž stojí nadpřirozené síly nebo ti, kteří se je snaží zneužít. Tradiční Kotletovy ingredience akce, humor a sex se zde však odehrávají v opačném gardu: tedy sex, humor a akce.
Vydá: Epocha, 2014

Petra Neomillnerová: Zjizvení

Moire se v doprovodu rozhádané smečky přátel vrací do Ostwegenu, aby znovu vrátila Bratrstvo na výsluní. Je však ve velmi choulostivé situaci – svou loajalitu musí dělit mezi Layelu a Bratrstvo. Rabe je zmrzačený, Viero ve vězení a nepřátelé zvolí spíše jed v poháru než otevřený boj. Rány utržené ve špinavé posenské válce se hojí jen pomalu a na svět se chystá dítě.
Vydá: Epocha, 2014

 


 

Přidat komentář