KOMIKS: Garth Ennis, Banda 2: Nakládačka

Článek od: frankie - 24.09.2013

Garth Ennis komiksy umí, i když v některých případech oslovuje už hodně minoritní část čtenářů. Myslel jsem, že jednička Bandy překonat nelze, v tom jsem se nemýlil, ale držet krok s ní dvojka zvládá. Kreslíř Darick Robertson a komiksový scénarista Garth Ennis se v Bandě naprosto vyžívají a na čtenáře dýchá radost a vyzařuje nadšení, s jakým tuto sérii tvoří.

Banda 2: Nakládačka pokračuje se známými postavami – ústřední dvojici Billymu Řezníkovi a Hughíkovi sekundují Mateřský mlíko, Francouz a téměř mlčenlivá Ženská. Je to parta, která pod hlavičkou CIA zatíná tipec superhrdinům a odkazuje je do patřičných mezí. Proti jedničce ubylo otevřené nahoty, naopak vulgárních výrazů, sexuálních narážek a vtipných hlášek zůstává přehršel. A to Bandu odděluje od takových zvrhlostí jako jsou Ennisovy Crossed.

Banda 2: Nakládačka obsahuje dva příběhy. První z nich – Nakládačka – pojednává o superhrdinovi Technorytíři, který má však zásadní problém: není schopen ovládat své sexuální touhy, a když to na něj přijde, tak je ochoten výlevnou trubici strčit úplně do všeho nebo kohokoli – i svého komorníka. Technorytíř totiž není superhrdina se superschopnostmi, ale obyčejný pracháč, který má na to, aby si zaplatil speciální brnění. Pubertální chlapci mu asi porozumí víc než ostatní populace. Ojet činčilu své sestry může být pro někoho při četbě inspirující.

Druhý příběh Skvostná pětiletka překonává předchozí. Banda v ní putuje do Ruska. A že to žádná procházka růžovým sadem nebude, je nad slunce jasnější. Problémů k řešení je tu vícero: chystaný státní převrat, zneužití velkého počtu superhrdinů. Naštěstí s Bandou spolupracuje bývalý suprák zvaný Párek lásky. A ke slovu se dostane i jeho extrémně silná pálenka, která ovlivní děj.

Jedinou vadou na kráse je změna kreslíře ke konci druhého příběhu. Vynikající a těžko překonatelný Darick Robertson je nahrazen Peterem Snejbjergem, jehož kresba je o poznání jednodušší, zkratkovitější. V této části čtenář pochopí, že kvalitní komiks není pouze o scénáři, ale nutností je i provázanost s kvalitní kresbou.

Banda 2: Nakládačka je opět svižná akční jízda, která nebere ohledy na čtenáře a nedá mu spát, dokud neotočí na poslední stránku. Jen je potřeba dodat, že komiks opravdu není vhodný dárek pro čtenáře školou povinné.

Garth Ennis, Darick Robertson: Banda 2: Nakládačka (The Boys 2: Get Some)
Nakladatelství: BB art
Překlad: Darek Šmíd
Rok vydání: 2013
Počet stran: 192
Rozměr: 168 x 258 mm
Provedení: Paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář