ČASOPIS: Pevnost 08/2013

Článek od: Marta Novotná - 12.08.2013

Hned jak jsem nejnovější Pevnost otevřela, zaujalo mě v obsahu Pod duhovou vlajkou. Jak se říká: Dejte do upoutávky sex nebo krev, a pozornost máte zajištěnou. Prvním přečteným byl tedy tento článek Leoše Kyši. Rozhodně si to zasloužil. Přináší totiž velice zajímavý pohled na piráty, i když vlastně nijak překvapivý, když se zamyslíte nad souvislostmi. Vůbec celá Historie a mytologie se povedla. Míla Linc poutavě podává okolnosti námořní bitvy U Salamíny a boje Anglie se Španělskem. A pokud lodím vůbec nerozumíte, pomůže vám záhlaví stránky, kde jsou ty nejdůležitější popsané a nakreslené. Kromě sexuální orientace pirátů se Kyša zabývá i slavnými pirátkami. I rubrika Magie zůstává na moři, Petra Neomillnerová nám podrobně vysvětlí, jak je to s různými pověrami a rituály okolo lodí.

Ale zpět na začátek. Pod úvodním slovem Alžběty Lexové je již tradiční komiks Davida Černého, i když tentokrát ošidili obrázky s ořem Vořem, snad to příště napraví. A na další stránce už se pomalu rozjíždí téma srpnové Pevnosti otázkami na šest redaktorů, jakouže mutaci by si přáli mít. Tématem je samozřejmě Wolverine, přestože premiéra proběhla až po uzávěrce článků. Vojta Čepelák vás tedy alespoň provede historií tvorby X-Menovských filmů a filmografií Hugha Jackmana. Osobně bych ještě zmínila jeho moderování Oscarů 2009, kde předvedl výborné úvodní číslo. Ovšem kvantum informací, které dostanete tady na třech stránkách, bohatě stačí. Také si můžete všimnout, že v indexu očekávání u Wolverina se trefil velice přesně, porovnat to můžete třeba s naší recenzí. A to nemluvím o dalších čtyřech stranách, kde se dozvíte i něco ke komiksům a přečtete si minirozhovor s Jackmanem. Prostě téma měsíce probráno do posledního puntíku.

I když seriálů sleduji jen pár a rozhodně ne všechny, které bych chtěla, po přečtení článku Daniela Storcha Da Vinci’s Demons k nim přibude další. Alespoň na seznam k těm, které chci vidět. V článku nechybí úvod, jak a proč seriál vlastně vznikl, a pak už se můžete dočíst o všech jeho kladech a záporech, i když těch je pomálu.

V sekci Manga a Anime se Tomáš Gabriel věnuje sérii Death Note - Zápisník smrti, jejíž první kniha vychází jako příloha právě této Pevnosti. V recenzi se dozvíte něco málo z děje, ale i to, že v září u nás vyjde pod hlavičkou Crwe už osmý díl této mangy. Pokud tedy ještě Pevnost nemáte, berte ji rozhodně s přílohou.

V rámci Literatury najdete několik recenzí ve vyváženém poměru: romány, povídkové knihy i komiksy. I když hodnocení občas pokulhává - třeba u recenze knihy Volání úplňku nenajdete ani jeden zápor, přesto je hodnocena na 70 %. Co mě však zaujalo víc než recenze, byl sloupek Davida P. Stefanoviče o čtení komiksů. Mluví mi z duše. Komiksy, neboli grafické romány, jsou rozhodně plnohodnotné čtení jako klasické knihy. A to i mimo fantastiku. Vezměte si třeba Mause nebo Pod Dekou.

Mezi povídkami naleznete dvě dílka. První je Zuřivý boj Gerarda a Oludary s Capelobem od Christophera Kastensmidta. Povídka má zajímavý námět i prostředí, ale je stejně kostrbatá jako název. Pár úprav nebo rovnou škrtů by jí jistě prospělo. Druhá Železonoc od Petry Slovákové je o třídu lepší. Možná o dvě. Krapet hororová, svižně napsaná a s podivným rozuzlením.

Před koncem ještě zmíním text Petry Neomillnerové Fantazie a jazyk v ohlávce příběhu (Profíci radí). Vlastní téma se jí přelilo až do sloupku, ale určitě by si ho povinně měli přečíst všichni začínající autoři. Umění dialogů není žádná sranda a vypsaná spisovatelka má nezkušeným psavcům rozhodně co předat.

Na závěr zbývá říct, že kromě zmíněného si v tomto čísle můžete přečíst řadu filmových, knižních i herních recenzí. Fanouškům i nezkušeným hráčům doporučím exkurzi do festivalu komorních larpů v článku Hraj Larp Zuzany Malcové. Každopádně pokud se toto číslo rozhodnete přečíst od a do zet, připravte se, že vám na seznam nepřečtených knih a nezhlédnutých filmů přibude pár položek. A hlavně kupa nových informací. Ale za pokus to rozhodně stojí. V dalším čísle se pak můžete těšit na Riddica či Mortal Instruments a v příloze na knihu Davida Šenka Proudové šílenství.

P evnost 8/2013
Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska 
Rok vydání: 2013
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 59 Kč (klasická Pevnost) / 135 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Komentáře

Veľmi dobre zostavené prázdninové číslo aj, keď si dlhoročný fanúšikovia musia zvykať na novú grafiku a spôsob radenia komentárov, a somozrejme v neposlednom rade aj na veľkosť a druh fontov.

Přidat komentář