LITERATURA: Čtení na víkend 11

Článek od: Monika Slíva - 31.05.2013

Hodina čarodějnic 1, 2, 3 - Anne Rice

Pokud tuto trilogii nemáte náhodou doma, pravděpodobně jí seženete už jen v knihovně. Česky totiž vyšla v roce 1995. Přesto si myslím, že i dnes stojí za přečtení. Čtyři ženy postupně odkázaly své nadpřirozené schopnosti svým dcerám a v průběhu staletí se každá z nich stala svým způsobem jejich obětí. Dvanáct generací krásných, výjimečných, ale i nebezpečných žen sleduje tajemná organizace zabývající se nadpřirozenými jevy. Strhující osudy jednotlivých „čarodějnic“ nás zavedou na skotskou vysočinu, do středověké Francie, na Antilské souostroví a nakonec do New Orleansu. Čarodějnická sága prolínající několi století je výborně napsaná a čarodějnicomilové by jí určitě neměli minout.

Halloween (Idlewild, Zrozeni v ráji, Navždy volní)  - Nick Sagan

Apokalyptická sci-fi amerického autora Nicka Sagana, syna slavného amerického astronoma Carla Sagana vyšla v Tritonu v rozmezí let 2008 -2011, což zas není tak dávno. Nicméně ji zde ráda připomenu. Celá trilogie je u nás dohledatelná pod souhrným názvem Halloween, ale pokud je mi známo sám autor jí žádný název nedal. Knihy na sebe navazují velmi volně, přesto můžu jen doporučit, abyste si je přečetlI všechny tři a ve správném pořadí. Dozvíte se, jak by to mohlo dopadnout, pokud by na Zemi po globální nákaze a následné zkáze lidstva zůstala jen hrstka lidí "odsouzená" k jeho opětovné obnově. Ke všem třem dílům najdete na Sardenu recenzi.

Hradební mýty - (Rok naší války, Čas jako dar, Novodobý svět) - Steph Swainston

A znovu relativně mladá trilogie, která vyšla u nás v rozmezí let 2005 - 2009 a opět trilogie, která rozhodně stojí za pozornost. První díl s názvem Rok naší války byl autorčiným debutem a dalšími díly si nasazenou pověstnou laťku rozhodně neshodila. Je to originální fantasy, lépe řečeno new wierd román. Jeho smyšlený svět vyniká strhující, někdy až surreálnou krásou a je zalidněn naprosto exotickými nesmrtelnými postavami charakterizovanými odzbrojující lidskostí. Neustálý boj tohoto světa a jeho obyvatel s obřím hmyzem valícím se na první pohled odnikud je vskutku pozornosti hodný. Máte-li raději absurdno a divno více než čarodějnice nebo katastrofy, rozhodně byste neměli Hradební mýty vynechat.

Komentáře

hradební mýty můžu jen doporučit, vynikající série. stojí hlavně na zajímavých postavách, ale člověk si užije i spoustu akce a určitou dávku toho surreálna.

Přidat komentář