HRY: Srovnávací recenze mafiánských her

Článek od: frankie - 13.05.2013

 

Na stránkách Sardenu jsme se mohli v nedávné době dočíst recenze na tři deskové hry s totožnou tématikou, a to sice – Kingpin, Mafie a Mafia city. Ve všech třech jsme se mohli vtělit do gangsterů. A jak dopadlo jejich přímé srovnání?

MYŠLENKA HRY

V Kingpinovi hráč bojuje s kartelem soupeře o moc ve městě, remíza neexistuje. Ve hře Mafie naopak spolupracuje s dalšími mafiány na tom, aby jejich akce probíhaly úspěšně. Mezi sebou však mají také „krysy“ z policejních řad, které se snaží o pravý opak. Ve hře Mafia city hráči představují bosse jednotlivých klanů, za použití svých podřízených a karet se snaží ovládat městské čtvrtě a tím nejrychleji získat vítězný počet bodů. Komu příliš nevoní nádech historie a gangsterů 20. a 30. let, sympatie u něho získá hra Kingpin, která jako jediná danou atmosféru zasazuje do současného prostředí.

HERNÍ KOMPONENTY

Pokud se preferuje skladnost, nejmenší je karetní hra Mafie. Herní díly deskovky Kingpin se sice skrývají v největší krabici, ale pokud se vyndají, jsou až překvapivě skladné a lehce přenosné. Nejhůře v tomto srovnání dopadla Mafia city, která s největším počtem komponentů ani svůj obal opustit nemůže, zase ale obsahuje žetony v podobě pokerových, jejichž „žmouláním“ lze příjemně vyplnit čas mezi jednotlivými tahy. Obaloví designeři odvedli ve všech třech případech kvalitní práci. Kingpin zaujme grafickou neotřelostí, Mafia city nejlépe přenese do 20. a 30. let.

HERNÍ DOBA

V délce hry lze najít styčné body, Kingpin trvá 15-30 minut, u Mafie se udává též půlhodina, ale Mafia city se vymyká délkou trvání v rozmezí 60-90 minut.

PRAVIDLA

Pravidla jsou precizně zpracována u všech tří a je logické, že u časově nejnáročnější jsou i nejsložitější. Také proto Mafia city obsahuje praktické přehledové karty. Pravidla Kingpinu a Mafie se snadno pochopí na jedno přečtení. U Kingpina jsou nevýhodou chybějící pravidla v češtině, sice si je lze stáhnout na internetu, ale obrázky jsou v této verzi rozmazané. Hráč proto musí při studiu pravidel nahlížet i do cizojazyčných verzí, které jsou součástí balení. Začínajícím hráčům velice usnadní orientaci v hlavních tazích jejich vyobrazení přímo na herním plánu.

POČET HRÁČŮ  

Kingpin je určen pouze pro dva hráče. Kdo hraje v nejčastějším počtu tří až pěti hráčů, pro něj je prakticky jedinou volbou deskovka Mafia city. Kdo však hrává ve větších počtech než čtyřech, je pro něho přímo určená party hra Mafie určená pro pět až deset hráčů.

NÁROČNOST NA PŘEMÝŠLENÍ

S Kingpinem lze v klidu zajít i do hospůdky, ale je nutno počítat s tím, že zapojení mozkových závitů přebije činnost chuťových buněk. Mafie je ryze oddechová záležitost. Mafia city je nejdelší, vyžaduje klid a soustředěnou mysl.

CENA

Cena je nejnižší u karetní hry Mafie, následuje Kingpin a Mafia city. Ale rozdíl není nijak extrémně dramatický.

Z uvedeného vyplývá, že srovnávat tyto tři tematické hry sice lze, ale narazí se na zásadní problém. Společného, vyjma tématu, mají pramálo. Diametrálně odlišný počet hráčů je pro srovnání zásadním handicapem. Z toho plyne, že kdo je limitován menším počtem spoluhráčů, má rozhodování vcelku snadné. Zábavy totiž poskytují všechny tři dost a dost, jak již vyplývá z dříve vydaných recenzí.

Pro mě osobně je vítězem Kingpin, protože je pro dva hráče a má opravdu krásné grafické zpracování. Mohu ho hrát prakticky kdykoli a nemusím čekat, až se sejde společnost.

Ani s jednou hrou však nesáhnete vedle a budete spokojeni, jen pro ni najít správný okamžik uplatnění.

 

Kingpin

Mafia city

Mafie

Počet hráčů

2

3-5

5-10

Herní doba

15-30 minut

60-90 minut

30 minut

Doporučený věk

12 +

12 +

12 +

Pravidla

jednoduchá

střední

jednoduchá

Náročnost hry

střední

střední

jednoduchá

Komentáře

... skvělý nápad, mít tu recenze po kupě. A ano, asi nejdůležitější věc je, pro kolik hráčů jsou hry určené.

Přidat komentář