HRA: Kingpin

Článek od: frankie - 14.03.2013

Zatoužili jste někdy po tom ovládat podsvětí, být mafiánským bossem nebo jen po tom odprásknout pár padouchů z konkurenčního gangu. Pokud ano, pak je hra Kingpin stvořená právě pro vás.

Hra Kingpin je desková hra pro dva hráče starších 18 let. Údaj o povoleném věku je uveden na krabici, i v přiložených pravidlech. V internetovém obchodu je napsána věková hranice 12+ a s tím nelze jinak než souhlasit, nic závadného na této hře není, aby se muselo čekat až do dospělosti. Po otevření krabice vás zaujme oboustranný herní plán graficky připomínající Sin City, 24 karet gangsterů v témže stylu, lze na nich spatřit ostré chlapíky i vnadné kočky. Dále balení obsahuje drobné dřevěné komponenty - tři žetony akcí, dvanáct zaměřovacích žetonů a pravidla v tištěné podobě i na CD. Pokud ovládáte polštinu nebo jeden ze světových jazyků, jakými jsou angličtina nebo němčina, víc nepotřebujete. Pokud však ne, kvalitní český překlad lze zdarma stáhnout na stránkách obchodu, který hru na trh uvádí, tj. www.fantasyobchod.cz. Pětistránková pravidla jsou velice detailně zpracována s mnoha příklady. Kdo hru umí, je schopen ji vysvětlit během pár chvil. Pro začátky je super, že na hracím plánu jsou znázorněny možné pohyby kartami gangsterů i útočné akce.

Samotný princip hry je veskrze jednoduchý, hráč se snaží jako kingpin (mafiánský boss) ovládnout město a vyřídit konkurenční mafii. Na začátku hry si hráči vyberou klan, se kterým chtějí dojít k vítězství, nabízí se ruská mafie, italská mafie nebo japonská Yakuza. Každá z nich zahrnuje různé karty gangsterů s odlišnými schopnostmi, jako jsou např. obrana, počet životů, útok na sousední pole, útok přepadem – ob jedno pole, posilování útočné síly sousedících gangsterů, snipeři). Ruská mafie je hodně na sílu, italská má zase největší možnosti rychlých přepadů a japonská to dohání větším množstvím sniperů. Na začátku mají hráči k dispozici pouze tři své gangstery z osmi, postupně nasazují do akce i ostatní mafiány. V žádném případě to ale není bezduchá střílečka nebo hra, ve které rozhoduje náhoda. Od hráčů je vyžadováno trvalé soustředění a chvilková nepozornost může velice změnit vývoj hry. Chyby se neodpouští. Je více způsobů jak vyhrát. Buď získáte nadvládu nad územím nikoho, pobijete všechny soupeřovy mafiány, prorazíte ven z města skrz soupeřovu oblast vlivu nebo soupeři dojdou jako prvnímu akce. Je výhodné být aktivní a napadat, protože útok vám neodečítá z počtu akcí, těch je k dispozici 25.

Existují i volitelná pravidla, je možnost hrát tzv. dlouhou noc, bez ukazatele akcí a nebo variantu nazvanou Mafiánská rodina, bez oddělení počátečních karet gangsterů od ostatních karet. Bez zajímavosti není ani informace, že v Polsku je možnost zakoupit doplňující balíček – Kolumbijský kartel, třeba se tohoto rozšíření dočkáme v budoucnu i u nás.

Ve hře Kingpin neexistuje remíza. Kdo chce zvítězit, musí být rychlý, útočný a také si umět vybrat mafii, jejíž styl mu nejvíce sedí. Je až s podivem, jaké líté souboje lze realizovat na herním plánu o dvaceti polích. Hru doporučuji, zaručuje solidní herní variabilitu a rychlé odehrání, do 30 minut. Kingpin je přímo stvořen pro ty, kteří se rádi vtělují při hrách do padouchů.

Vyšlo ve spolupráci se serverem www.TataGeek.cz

Protože vás máme rádi, domluvili jsem vám s Fantasy obchodem dodatečnou slevu na tuto hru!  10% při zadání hesla "Táta Geek"

Kingpin
Autoři: Rafal Cywicki, Krzysztof Cywicki, Krzysztof Hanusz
Vydavatel: Kuźnia Gier (Polsko)
Grafický návrh: Robert Adler
Rok vydání: 2009
Počet hráčů: 2
Herní doba: 15-30 minut
Doporučený věk: od 12 let
Cena: 599,- Kč

Přidat komentář