KOMIKS: Grant Morrison, Batman a syn

Článek od: Slayer - 14.12.2012

Gotham City. Město míru a klidu. Místo, kde by chtěl žít každý. Kultura, dostatek pracovních příležitostí a milých lidí. Ráj na zemi, který dlouhou dobu nehalil stín strachu z vycházení na ulici. Kam se podělo legendární podsvětí plné největších vrahů, šílenců a mutantů? Svět se změnil. Město se změnilo. Lidé se změnili. Ovšem my zůstáváme stejní a chceme naše podsvětí zpátky!

Temný rytíř je legenda, kterou není třeba díky současnému trhu zahlcenému netopýry, představovat. Pokud budete k tomuto mistrovskému kousku přistupovat jako k dílu zabývajícímu se rodinnými hodnotami, jak název naznačuje – budete po prvních dvou stránkách (ne)mile překvapeni.

Příběh začíná ve chvíli, kdy je Gotham City očištěno od veškeré kriminality a díky dopadení posledního padoucha se z Batmana a jeho partnera Robina stávají vyhledávané celebrity. Avšak nic není takové, jak se na první pohled může zdát. Dopadení posledního záporáka doprovází určité tajemno a spousta nevyřešených otázek. Veřejnost si své hrdiny hýčká, policie si užívá zaslouženého odpočinku, zatímco temný rytíř se neustále pachtí po odpovědích na tajemné otázky. To ještě netuší, že se mu do cesty postaví další překážka navíc. Při slavnostní vernisáži v Londýně je Batman unesen nebezpečnými Man-boty. Po probuzení z hlubokého kómatu se k němu z pozadí jeskyně přiblíží stíny minulosti. Jeho vlastní syn v doprovodu své překrásně zvrácené matky Talie Ra's al ghul. Co má Talia v plánu? Vytvořit idylickou rodinu pro Damiena nebo pouze způsobit rozvrat v poklidném Gothamu? Či snad za tím vším stojí pouhá pomsta za otce? A co na to krvežíznivý dvojník vydávající se Batmana? …možná se objeví i Joker!

Batman a syn od zkušených matadorů oboru – Granta Morrisona (X-men, Superman), Andyho Kuberta (Thor, Iron Man) a Jesse Delperdanga (Justice League, Metamorpho) – výborným způsobem kombinuje příběh plný intrik mísených s rudou nefalšovanou krví, dynamickým způsobem vypravování, ale především osvětluje nové generaci fanoušků původní mytologii. Mezi řádky se vypráví o přízracích universa, bývalých protivnících a láskách. Žánrově příběh balancuje na hraně mezi kriminálním thrillerem plným akce a surovým dramatem s existencionálním přesahem. O precizní kresbě a síle dialogů se není třeba rozepisovat. Jedná se o standart, jenž si tato série drží od samého počátku. První velkou odlišností od ostatních komiksů z této stáje je především forma. Příběh je v polovině rozdělen a na jeho místo nastupuje mezihra v podobě krátké psychologicky propracované novely Klaun o půlnoci, jež pomocí netradičních ilustrací dotváří základní příběh a dovysvětluje dějovou linku, na kterou nezbylo místo. (Fanoušci Harley Quinn si přijdou na své.)

Shrnuto, podtrženo: Batman a syn splňuje sny každého, kdo toužil po Talii, Damienovi, Harley Quinn, Banovi, Jokerovi a Robinovi v jednom silném uceleném příběhu. Samotný závěr sice může na první pohled vypadat zmateně, ale na druhou stranu funguje jako výtečný marketingový tah. Budete doslova dychtit po další dávce temného dobrodružství, jež v komiksovém světě dlouhou dobu nemělo obdoby.

Hodnocení: 80 %.

Batman a syn /Batman and Son/
Morrison, Grant / Kubert, Andy

Vydalo: BB art
Překla: Petr Zenkl
Obálka: Andy Kubert
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 200
Rozměry: 175 x 265
Provedení: Hardback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář