PR+FILM: Hobit: Neočekávaná cesta

Článek od: Anonym - 06.12.2012

Oscarem oceněný filmař Peter Jackson přichází s filmem - Hobit: Neočekávaná cesta,“ první díl trilogie filmových adaptací od J. R. R. Tolkiena Hobit. Všechny tři filmy se odehrávají ve Středozemi 60 let před „Pánem prstenů,“ kterého Jackson a jeho štáb filmařů přivedli na stříbrná plátna v úspěšné trilogii, která vyvrcholila Oscarem oceněným dílem „Pán prstenů: Návrat krále.“ 

Tato část sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti  třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky.

Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život… Gluma.

Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. 

V roli Gandalfa Šedého uvidíme opět Iana McKellena, podobně jako tomu bylo v předchozích dílech trilogie „Pána prstenů“. V hlavní roli Bilba Pytlíka je Martin Freeman a Richard Armitage v roli Thorina Oakenshielda. Další herci, které znáte z předchozích rolí „Pána prstenů“ jsou: Cate Blanchett jako Galadriel; Ian Holm jako starší Bilbo; Christopher Lee jako Saruman; Hugo Weaving jako Elrond; Elijah Wood jako Frodo a Andy Serkis v roli Gluma. Součástí mezinárodního hereckého obsazení je Manu Bennett, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Mark Hadlow, Peter Hambleton, Barry Humphries, Stephen Hunter, William Kircher, Sylvester McCoy, Bret McKenzie, Graham McTavish, James Nesbitt, Dean O´Gorman, Conan Stevens, Ken Stott a Aidan Turner. Scénář k filmu „Hobit: Neočekávaná cesta“ napsali Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro a Peter Jackson. Jackson je též producentem filmu spolu s Zane Weiner, Fran Walsh a Carolynne Cunningham. Výkonnými producenty jsou Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kamins a Carolyn Blackwood, Boyens a Eileen Moran ve funkci koproducenta. 

Pod taktovkou režiséra Jacksona trilogie vzniká postupně v digitálním formátu 3D za použití nejmodernějších kamer a stereo technologií. Natáčení probíhá ve studiích Stone Street Studios ve Wellingtonu a v lokacích na Novém Zélandu. 

V kreativním týmu režiséra Jacksona je opět kameraman Andrew Lesnie, filmový architekt Dan Hennah, koncepční  designéři Alan Lee a John Howe, skladatel Howard Shore  a vizážista Peter King. Kostýmy navrhovali Ann Maskrey, Richard Taylor a Bob Buck.

Taylor dohlíží na design a výrobu výzbroje i zbraní a dalšího vybavení, které opět pocházejí z oceňované společnosti Weta Workshop. Weta Digital je u všech filmů podepsaná pod vizuálními efekty, na které dohlíží supervizor vizuálních efektů Joe Letteri. Postprodukční práce budou probíhat ve společnosti Park Road Post Production ve Wellingtonu.

„Hobit: Neočekávaná cesta“ a druhý i třetí díl trilogie je vytvořen společnostmi New Line Cinema a Metro-Goldwyn-Mayer Pictures. Kinovým distributorem po celém světě je Warner Bros Pictures ve vybraných zahraničních teritoriích, MGM má na starosti veškerá mezinárodní televizní licenční práva.

„Hobit: Neočekávaná cesta“ bude uveden v české premiéře 13.12.2012. Premiéra druhého filmu trilogie s názvem ‘‘Hobit: Šmakova dračí poušť se uskuteční 13. prosince 2013. Dovršení epického dobrodružství trilogie Petera Jacksona Hobit: Tam a zase zpátky bude mít světovou premiéru 18. července 2014.

Přidat komentář