CENY: Uzávěrka CKČ se blíží

Článek od: Aquila - 15.11.2012

Nemám ráda pošťáky. V půl šesté ráno si jdu lehnout po celonoční práci s tříděním Ceny Karla Čapka a v osm mě tahají z pelechu kvůli dalšímu balíku. Obávám se, že ta antipatie je oboustranná. Jak jinak si vysvětlit, že od začátku listopadu máme už třetí listonošku v pořadí? Každá zřejmě po pár dnech prchne na opačný konec Prahy, aby se vyhnula nošení těch těžkých grafomanských příspěvků. A to do uzávěrky soutěže, tedy 30. listopadu, zbývá ještě takřka čtrnáct dnů a největší nápor teprve čekám.

Toužíte-li po nějakém tom Mloku, Pulci či jiné obojživelné havěti a chcete-li usnadnit situaci sobě, mně i těm pošťákům, je tohle článek přesně pro vás.

Uzávěrka Ceny Karla Čapka je již 30. listopadu. Letos není čas od uzávěrky do Fénixconu, kam je třeba dopravit zkompletované balíky a cédéčka pro porotce, tak napjatý jako loni, nicméně neznamená to, že byste měli s přihláškou do soutěže otálet. Byť je uzávěrka v pátek, jsem po dohodě ochotna počkat na soubor do pondělka 10 hodin dopoledne a rovněž výtisky můžete poslat poštou ještě v pondělí dopoledne – pokud nenastanou nějaké komplikace, dorazí vše včas. Jenže zdůrazňuju, upozorněte mě na to ještě před uzávěrkou, protože podle Murphyho zákonů, co se může pokazit, to se pokazí a nemá cenu zbytečně promeškat účast kvůli nějakému výpadku internetu nebo spamfiltru. Každému na mail odpovídám, takže nedočkáte-li se reakce do 24 hodin, je něco špatně.

Poměrně obšírné pojednání shrnující zkušenosti z mého dosavadního administrování najdete na www.fandom.cz v sekci CKČ v článku Několik rad a doplňujících pokynů... (zde). Níže uvedu jen ty nejdůležitější informace a zmíním se o problémech, s nimiž se potýkám opakovaně. Na uvedeném webu rovněž najdete seznam přihlášených příspěvků – pokud jste svou práci již poslali, zkontrolujte si, zda je do seznamu zanesena a má v tabulce ve všech třech sloupcích uvedeno Ano, tedy že všechny náležitosti jsou v pořádku.

Práce se rozdělují do kategorií podle počtu znaků včetně mezer.

  • Mikropovídka – max. 9 000 znaků včetně mezer
  • Krátká povídka – 9 001 až 30 000 znaků
  • Povídka – 30 001 až 90 000 znaků
  • Novela – 90 001 až 450 000 znaků

Do povídkových kategorií lze přispět dvěma pracemi, novelu lze poslat jen jednu. Nejste-li si kategorií jisti, můžete mi poslat soubor a já vám ho otestuju.

Ujistěte se, že váš příspěvek nebyl nikde publikován, a to ani na webu ani v rozhlase nebo jiných médiích.

Dbejte na čitelnost a výběr vhodného fontu. osvědčená klasika je Times New Roman 12 pro milovníky patkového písma, Arial pro bezpatkové písmo. Elektronická verze i papírový výtisk by měly mít ten samý vzhled.

Název díla je jeho nedílnou součástí, pište ho tedy do textové části, nikoli třeba jen do záhlaví. Nepoužívejte příliš sofistikované funkce svého editoru (například členění do oddílů s různými záhlavím, iniciály, grafiku), jiné editory a jiné systémy a čtečky je podporovat nemusejí, takže v dokumentu způsobí chaos. Nevkládejte do textu zbytečně obrázky, používejte černý tisk na bílém podkladu a raději se vyvarujte i stínování a šedi. Potřebné mapy a náčrty přikládejte jako samostatné soubory (komprimované – gif, jpg, png).

Do textu souboru nikam nepište své jméno (příspěvky jsou anonymní) a stránky číslujte.

Nezapomeňte na průvodní materiály – čestné prohlášení vlastnoručně podepište.

Elektronickou verzi a průvodku mi pošlete co nejdříve mailem, s ní mám nejvíce práce. Papírový výtisk mohu do desek vložit na poslední chvíli, ale zatřídit soubor do kategorie a zkonvertovat ho pro porotcovské cédéčko a zadat údaje o autorovi do adresáře musím včas. Navíc ze souboru se dá příspěvek vytisknout, když se papírová zásilka zatoulá. Ostatně, zahraničním účastníkům jsem ochotna soubory vytisknout, aby nemuseli platit horentní poštovné, když mě o to požádají. Stejnou službu pro krátké práce po dohodě poskytnu i obzvláštním opozdilcům, kteří by nestihli výtisky poslat, ale novely v žádném případě na poslední chvíli tisknout nemůžu.

Na poště (v ČR) řekněte, že zásilku chcete poslat co nejlevněji. Ceníky jsou poněkud paradoxní, takže obálku o tloušťce 2 až 5 cm je výhodnější poslat doporučeně, ostatní obyčejně.

A nakonec to nejdůležitější: kontakty. E-mail AQUILA@ALTAR.CZ, poštovní adresa Mariánská 401/41, 142 00  Praha 4 - Lhotka.

Těším se na vaše příspěvky!

Jiřina Aquila Vorlová

Přidat komentář