RECENZE: Jim Butcher, Bláznivý úplněk (Harry Dresden 2)

Článek od: Martin Stručovský - 08.08.2012

Harry Dresden se vrátil na český trh dva roky od vydání prvního dílu, který nesl název Bouřková fronta. Pokračování pojmenované Bláznivý úplněk má všechno, co obvykle mívají druhé díly úspěšných a zajetých sérií. Víc akce, víc humoru, víc postav. Taky má mnohem lepší obálku, která tu českou u prvního vydání zavrtává hluboko do země. A abych nezapomněl – zdálo se mi, že na rozdíl od jedničky obsahuje mnohem víc vaty, jako kdyby měl Jim Butcher stanovený limit, který potřeboval něčím vyplnit. Což ale v tomto případě vůbec nevadí, protože děj celou dobu pádí rychlostí nadzvukového letadla.

Příběh začíná tak, jako každá detektivka – zločinem. Tentokrát je Harry přizván poručíkem Murphyovou k případu několika brutálních vražd. A jak už název napovídá, tentokrát budou hrát prim vlkodlaci, kteří jsou shromážděni do gangů a bojují mezi sebou. A jak už to tak bývá u podobných případů v USA, i tenhle vzbudí pozornost "chytřejší" FBI, která amatérismus ve formě obyčejných policistů nemůže ani cítit. Připočtěte si k tomu osobu Harryho Dresdena, jehož speciální agenti považují za podvodníka, a hned máte na konflikt zaděláno. Celá situace se ale zkomplikuje, když se Harry ocitne na druhé straně barikády a z konzultanta z minuty na minutu přesedlá na obviněného z vraždy. Hon na skutečného viníka může začít.

Co mě na knize potěšilo, je autorovo pojetí vlkodlaků. Butcher si s tímhle tématem docela pohrál, protřepal a ve výsledku nám předkládá širokou paletu vlkodlaků se svými vlastními pravidly. Stejně tak potěší fakt, že některé události, k nimž došlo v předchozím dílu, ovlivní i ty, k nimž dojde zde. Jedná se hlavně o vztah Dresdena s poručíkem Murphyovou, kterou můžeme brát jako druhou největší postavu celé série. Zatímco v jedničce byli nejlepšími přáteli, ve dvojce ho pěkně stírá a hrdinovi trvá pěknou chvilku, než si získá zpátky její důvěru.

Někdo by možná mohl namítnout, že má Bláznivý úplněk stejnou dějovou konstrukci jako Bouřková fronta. Tedy Harry obdrží pracovní nabídku v rámci praxe, poté je přivolán Murphyovou k vyšetřování vraždy, je přesvědčován mafií ke spolupráci, jde se poradit s Bobem, Harry se stává podezřelým, sahá si na dno a nakonec rozlouskne případ a zatočí s padouchem. Jasně, může se vám to zajídat, ale na druhé straně tohle už prostě k detektivce střihu drsné školy tak nějak patří.

Dvojka je tedy o něco promakanější, akčnější a obsahuje víc hlášek. Každý, kdo shání vhodné odpočinkové čtivo do těchto letních dnů, tu bude na správné adrese. 

Bláznivý úplněk /Fool Moon/
Butcher, Jim 
Nakladatel: Triton
Překlad: Pavel Toman 
Rok vydání: 2010
Počet stran: 424
Cena: 299 Kč

Přidat komentář