KOMIKS: Šmoulí zima uprostřed parného léta

Článek od: Petr Simcik - 26.07.2012

Kromě tradičních komiksových šmoulích sešitů si nakladatelství Albatros připravilo pro malé i větší čtenáře ještě takzvané hrací sešity. V době vydání této recenze už bude venku sešit číslo 2, orientovaný na léto, ale myslím, že neuškodí, když se podíváme i na zimní variantu. Kdo by se nechtěl uprostřed parného léta trochu zchladit?

Cože je to ten hrací sešit? Vesměs nic jiného než normální vícepříběhový šmoulí komiks, v němž je ovšem jeden z příběhů nahrazen všemožnými úkoly a rébusy. Ty bohužel nejsou příliš nápadité (ani těžké - dodává pětiletý testovací subjekt), a navíc se i podobné typy úkolů několikrát opakují. Najdeme tu dvakrát hledání samotné koule na vánočním stromku, několikero hledání rozdílů a také pár bludišť. Co tu naopak chybí, jsou klasické omalovánky. Vím, že to není nikterak originální, ale pár by jich tam být mohlo.

Co se týče příběhů, jsou celkem čtyři. Dva z nich se nešťastně motají kolem nadílky dárků a trápí se schizofrenním pojmenováním toho pána v červeném kožichu. Zatímco pro lidi je to Ježíšek (Což je zvěrstvo největšího kalibru.), pro šmouly je ten pán Šmoulalaus. Osobně si myslím, že i s ohledem na děti by měl být zachován původní název, tedy předpokládám Papa Noel. Je mnohem jednodušší vysvětlit dětem, že dárky v jiných zemích nosí někdo jiný, než proč Ježíšek vypadá jako odulý stařík v županu. Takto mi to prostě nesedí. Navíc jsou tyto dva příběhy spojeny i podobným motivem, kdy šmoulové suplují Šmoulalausovu práci a nosí dárky, protože se na Štědrý večer něco semlelo a on toho má chudák moc, případně pozapomněl. Tedy nic moc převratného.

Třetí příběh se pak točí kolem šmoulích snowboardistů, kteří z počátku trápí šmoulu Koumáka, jelikož je strašné nemehlo, aby nakonec zhatili plány zlému Gargamelovi, který se dal na zlodějinu v kostýmu, a ochránili neprávem loveného Yetiho.

Poslední příběh vypráví o ledovém hradě, zlém čaroději a dívce s dlouhým copem hledající modrého Ptáka štěstí. Tento komiks je zřejmě postavený na severské pověsti, Andersenovi, či Grimech, alespoň mi takový připadá. Nejsem s tím ale obeznámený tak dokonale, abych to mohl tvrdit s jistotou. Každopádně se dá říci, že ty dva nevánoční komiksy mají větší šťávu.

Celkově hrací sešit zapadá mezi klasické vícepříběhové šmoulí komiksy, které si užijí spíše děti než dospělí, protože krátkým příběhům chybí ten přesah do dospělého světa, jenž se plně rozvíjí v jednopříběhových svazcích. Pokud ale máte doma malého, šmoulů chtivého školáka či předškoláka, neváhejte. Jen od hracího sešitu nečekejte dechberoucí porci tvůrčí zábavy, jde přeci jen pořád spíše o komiks.

Šmoulové: Šmoulí zima, Peyo
Nakladatel: Albatros Media - Albatros
Překlad: Tomáš Vondrovic, Michal Lázňovský
Obálka: Peyo
Redakce: Ondřej Müller, Lubomír Kuba
Rok vydání: 2011
Počet stran: 48
Rozměr: 210 x 295
Provedení: paperback
Cena: 149 Kč

Přidat komentář