KOMIKS: Craig Thompson, Habíbí

Článek od: Petr Simcik - 24.07.2012

První věcí, kterou musím u komiksu Habíbí chtě nechtě zmínit, je grafické zpracování a obálka. I kdybyste ho nechtěli číst, a byli jste jenom snob, který chce mít v knihovně hezkou tlustou knihu, jakou bude každý obdivovat, s Habíbí neprohloupíte. Kromě toho, že jde hlavně o skvělou knihu, je Habíbí i nádherně zabalená galerie Thompsonovy kreslířské exhibice s orientálními tématy na 665 stranách.

Tak, tím jsme odbyli jednu cílovou skupinu a teď my ostatní. (Ovšem nedělám si iluze, že i u ostatních bude Habíbí okupovat nejviditelnější místo knihovny.) Craigu Thompsonovi trvalo sedm let, než pustil do světa svoje další dílo, a při čtení Habíbí pochopíte proč. Příběh vypráví osudy dvou sirotků, uprchlých otroků, kteří v sobě nalezli oporu v různých stádiích života a postupně objevili přehršel forem náklonosti, milosrdenství a lásky od mateřské přes mileneckou a partnerskou, zažili mnohonásobná příkoří, odloučení i osudová shledání. Hlavní hrdinové prožívají nejen boj z osudem, ale i spoustu vnitřních bitev s vlastní sexualitou, vírou i pocity, které ne vždy odpovídají jejich představám o normalitě. Habíbí ale není komiksovou červenou knihovnou.

Craig Thompson jde mnohem dál. Do asynchronně vyprávěného příběhu s použitím několikanásobné retrospektivy zapracoval desítky odkazů na příběhy z Koránu – mnohá poselství o naší společnosti, o víře, o úctě k životu a opojení mocí, jinde zase srovnává příběhy Koránu se Starým zákonem. Na fiktivním městě Wanatolii ukazuje nejen problémy Středního východu a třetího světa, ale civilizace jako celku. Dotýká se témat otroctví, prostituce (a ženských práv vůbec), přistěhovalectví, nedostatku zdrojů, živoření v tunách odpadků a pohybuje se někde na úrovni mezi minulým a současným Středním východem a ukazuje, jak tenká hranice je zde mezi životem na úrovni středověku a pohádkové Arábie a luxusem jednadvacátého století, který většina obyvatel poznává jen z té stinné stránky – ze strany arogance a ignorance mocných, která je zde dvojnásobná, neboť se tu prolíná vliv pohádkového absolutního vládce a zároveň moci byznysu a korporací, přičemž pro běžné lidi prakticky neexistuje rozdíl.

V tom všem se Dodola a Zam snaží najít si svou cestu, když ne ke štěstí, tak alespoň k přežití a jeden k druhému. Někdy jejich přežívání připomíná pohádku, která se ovšem při pohledu z jiné perspektivy proměňuje a přetváří, a po zapadnutí posledního kamínku mozaiky už připomíná drsné sociální drama. Atmosféru jen podtrhují lokace, ve kterých se příběh odehrává, a i ty dávají své svědectví o autorově nezměrné fantazii a smyslu pro detail. Navštívíme města i vesnice, ale například i loď uprostřed pouště, rozestavěný mrakodrap či dům rybáře lovícího z "vody" mrtvé ryby.

Ač by se to tak mohlo zdát, Habíbí není z těch přespříliš složitých děl, ze kterých jde hlava kolem a u nichž musíte několikrát přečíst stránku, abyste pochopili, o co autorovi šlo. Craig Thompson příběh a svá poselství skvěle vybalancoval, a tak pokud se budete někde vracet (což vám příběh moc často nedovolí, protože vás bude popohánět vpřed s urputností žokeje Váni), bude to hlavně proto, abyste vychutnali ty nepřetržité grafické orgie, stovky ornamentů, arabských nápisů i samostatných liter (ty jsou dopodrobna rozebrané, a nejsou vůbec samoúčelné, ale spolu s příběhem tvoří nedělitelný celek) i někdy až psychedelických výjevů, které ovšem mají svůj význam i smysl. Člověku se při pohledu na to množství detailů až nechce věřit, že Thompson Habíbí tvořil jen sedm let.

Ve zkratce bych mohl doporučit tento komiks opravdu všem, tedy nejen klasickým milovníkům chytrého komiksu. Na druhou stranu je jasné, že pravověrní milovnící akce asi nebudou tou pravou cílovou skupinou. Nejvíc si ho  vychutnají právě přemýšliví čtenáři, kteří od knihy vyžadují určitou hloubku. Čeho vám Craig Thompson totiž v Habíbí dodá vrchovatě, jsou právě náměty k zamyšlení. Ale pokud je v Habíbí hledat nebudete a nechcete několik hodin dumat nad smyslem toho všeho, i tak si četbu můžete vychutnat, protože hlavní poselství je jasné a srozumitelné každému.  

Habíbí/Habibi/, Craig Thompson
Nakladatel: BB art
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Craig Thompson
Redakce: Viktor Janiš, Hana Musilová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 672
Rozměr: 170 x 235
Provedení: hardback
Cena: 690 Kč

Přidat komentář