ČASOPIS: Pevnost 06/2012

Článek od: Štěpán Jura - 21.06.2012

Už to je nějaký ten měsíc, co byla na obálce Pevnosti hlavním motivem počítačová hra. V červnovém čísle si to vynahradíme přímo ďábelsky, neb na nás koukám sám Diablo ze třetího pokračování této kultovní herní série. To má v čísle kromě recenze Jakuba Kováře (po čase je tedy v Pevnosti opět podařená herní recenze!) i stránkové představení minulých dílů pro ty, kteří by jinak nechápali, o co jde a proč jsou všichni ze třetího pokračování staré hry tak na větvi. Akorát by mě zajímalo, jestli je screenshot ze StarCraftu II easter egg či jenom někomu v redakci ušmátla ruka. :)

Ani Pevnost si nemohla dovolit vynechat hysterii předcházející novému sci-fi filmu Ridleyho Scotta, a tak tu na nás čeká natěšené preview. Jak to s Prometheem (ne)dopadlo dnes už však víme z kin. Mnohem potěšující je článek Vetřelec a jeho bratři, v němž se dozvíme něco o původní sérii i se spoustou zajímavostí.

Zklamáním je pak docela překvapivě průvodce dua Jireš & Hokr. V červnovém čísle se nevěnují žádnému subžánru fantastiky, ale posvítili si na cosplay. Bohužel docela nešikovně, a moc se proto o něm nedozvíme. Místo více textu tu máme v dnešní internetové době zabitou dvojstránku fotkami kostýmů, z nichž není ani jedna z Česka, a to tu máme i lepší kousky než ty prezentované...

Dalším zklamáním je sloupek Alžběty Lexové v knižních novinkách. Autorka v něm osočuje chlapy, že jsou intelektuálně někde v době kamenné, a nemůžou tak pochopit úžas paranormálních romancí. Místo toho čtou sci-fi, jež má průhlednou zápletku jak červená knihovna a je vlastně jenom o strojích a bitvách, což je leckdy horší než pořádná romance... Pokud to byl vtip, tak dobrý, pokud to bylo myšleno vážně, někdo tu nebude úplně v pořádku.

Kdo ale nezklamal, je (jako vždy) etnolog Petr Janeček se seriálem Legendární hrdinové. Představí nám Robina Hooda i s informacemi, jež jste pravděpodobně neznali, a další zbojníky, jak ze světa, tak z našich luhů a hájů.

Dlouho slibovaných změn se dočkala i rubrika Anime, která se změnila na Manga & anime a místo jedné recenze na nás čekají dokonce tři kratší na samostatné dvojstránce. Anime má pak zastání ještě v reportážích, kde je ohlédnutí za brněnským Animefestem.

V povídkách na nás čekají tentokrát dva kousky. Filosofická hard sci-fi Bradburyho stín Františka Novotného byla na můj vkus moc rozvleklá a přemýšlivá, ale věřím, že fanouškům hard SF se jistě bude líbit.

Snící vítr amerického autora Jeffreyho Forda se málem dočkal i žánrového ocenění, a to dokonce samotné Nebuly. I neproměněná nominace je však veliká prestiž, a tak si nenechte tuto melancholickou povídku ujít. Už jen kvůli autorovu vypravěčskému umu, který umí nastoliti skvělou atmosféru, stojí za to.

Pevnost 06/2012
Nakladatel: K4KPublishing
Obálka: Blizzard
Rok vydání: 2012
Počet stran: 98
Rozměr: 210 x 295
Provedení: paperback
Cena: 55 kč
Cena s knižní přílohou: 125 Kč

Přidat komentář