ČASOPIS: Pevnost 05/2012

Článek od: Štěpán Jura - 01.06.2012

V květnu na nás z obálky vyjíždí spanilý rytíř s lepou pannou. Tento výjev jste možná v poslední době v knihkupectví viděli. Jedná se o přebal Oka světa, prvního dílu Kola času, které u nás znovu vydává nakladatelství Fantom Print. Tuto fantasy nám podrobněji představí Boris Hokr a Martin Fajkus na něj naváže krátkým rozhovorem s Brandonem Sandersonem, jenž ságu dnes dopisuje.

Ságám se Pevnost věnuje i dále v čísle. Jsou tématem Nálevny Ondřeje Jireše (kde jsou nám v bodech stručně představeny) i článku Jak se stát cestovatelem po fantastických světech Borise Hokra. Ten si opět nenechal ujít příležitost a zase s grácií plive na sérii Dragon Lance :)

Květnová Pevnost má i novinku, kterou ocení majitelé iPadů. Je dostupná i elektronicky! K této události si Leoš Kyša připravil článek o fenoménu E-knihy a rovněž vyzpovídal ředitele našeho největšího portálu zabývajícího se jejich prodejem.

Díky konci Chřestýše Callahana je v Pevnosti po dlouhé době trojice povídek. První Totenkopf Tomáše Bandžucha patří do prostředí jeho románu Ve službách republiky. Dovolím si tvrdit, že je nejlepší letošní povídkou otištěnou v Pevnosti. Má výbornou atmosféru, spád a skvělou pointu. Osobně Tomášovi do budoucna prorokuji slušnou literární kariéru.

Smuteční píseň za poslední vílu od Julie Novákové je však také čtivá povídka, vyprávějící příběh lovce nadpřirozených potvor, jenž udělal chybu a teď se z ní v hospodě čtenáři vyzpovídává. Jeho vyprávění umí zaujmout a jistě budete chtít vědět, jak skončí. Bohužel na konci přijde kámen úrazu, protože je mírně chaotický a celkové vyznění příběhu jde mírně do háje. Hlavně se autorce pořádně nepovedlo vžít se do mysli chlapa.

Poslední povídkou je Vikomt a čarodějnice amerického spisovatel Michaela J. Sullivana z jeho úspěšné fantasy série Dobrodružství Riyria vydávané v češtině nakladatelstvím Argo. Krátký a humorný příběh má pouze jednu nevýhodu. Strašně vás namlsá na další příhody titulních hrdinů odehrávajících se v knihách. S M. J. Sullivanem je v čísle i krátký rozhovor. Vtipně působí v českých luzích a hájích, když si Sullivan stěžuje, že první náklad jeho knih byl nuzných dva tisíce kusů :)

Pevnost 05/2012
Nakladatel: K4KPublishing
Obálka: Fantom Print
Rok vydání: 2012
Počet stran: 98
Rozměr: 210 x 295
Provedení: paperback
Cena: 55 kč
Cena s knižní přílohou: 125 Kč

Přidat komentář