FILM: Ve Hře o trůny půjde o Střet králů

Článek od: Renata Heitelová - 01.04.2012


Pokud jste čirou náhodou byli v době vysílání první řady na jiné planetě, nebo jste nemohli z jakéhokoli důvodu dosud všech 10 nádherných dílů Hry o trůny vidět, učiňte tak co nejdříve – třeba vás navnadí pár řádků z DejFovy loňské recenze:

Na televizní Hře o trůny je několik věcí, které je třeba vyzvednout. Tou první jsou herci. Doufám, že se se všemi, kteří předlohu četli, shodnu, že jsou do jednoho vybráni naprosto perfektně a svým postavám jsou schopni vdechnout opravdový život. V celém seriálu není výkon, který by pokulhával a je dost těch, které vysoko vyčnívají...
Kostýmy a zbraně byly připraveny s evidentní láskyplnou péčí (a s pomocí evidentně tučné částky); jejich tvůrci se inspirovali u kultur po celém světě, aby vytvořili uvěřitelný a přitom svébytný mix (přeci jen bylo třeba vedle sebe postavit Dothraky a oplátované rytíře tak, aby diváci nevyprskli smíchy)...
Co mohlo možná vzhledem k počtu postav, bohatosti výpravy a taky zařazení předlohy jako epické fantasy překvapit, je to, jak komorní seriál je. Povětšinou se vlastně dokonce jedná o konverzační drama. Nicméně většina dialogů je nadprůměrná a během série se vyskytlo i několik skutečných perel (především slovní přestřelky mezi Robertem a Cersei a dále mezi Malíčkem a Varysem), které dokázaly přimět diváka zadržet dech mnohem spolehlivěji, než leckteré akční scény...

nebo si ji rovnou přečtěte celou, případně i tu knižní a pak koukejte napravit rest, už je v prodeji i DVD ;)

Trailer k 1. řadě:

Shrnutí děje první řady pro připomínku těm, co už viděli, ale mají děrovou paměť jako já (raději nečtěte, pokud jste ještě neviděli):
Král Robert Baratheon jede na Zimohrad požádat svého dlouholetého přítele Neda Starka, který mu pomohl dobýt Sedm království, aby mu sloužil jako jeho pobočník u dvora. Ned nemá na výběr a královu nabídku akceptuje. Lady Catelyn Stark obdrží dopis od své sestry Lysy – její manžel Jon Arryn záhadně zemřel a ona podezírá rod Lannisterů z podílu na jeho smrti. Když malý Bran Stark zjistí, že královna Cersei Baratheon má poměr se svým vlastním bratrem-dvojčetem, Jaime Lannister ho shodí z věže, čímž ho zmrzačí na celý život.

Zatímco Ned Stark vyráží s králem na jih do Králova přístaviště, Nedův syn, parchant Jon Sníh, jede na sever ke Zdi. Tam však zjistí, že Noční hlídka nejsou ti čestní hrdinové, které vždy uctíval, ale jen nesourodá banda odvedených zločinců. Daenerys Targaryen, jednu z posledních přeživších z rodiny, která vládla Západozemí před Robertem, provdal její bratr Viserys za Khala Droga, vůdce brutálních dothrackých válečníků. Viserys doufá, že prodejem jejího panenství získá armádu proti Robertu Baratheonovi. Vše, co Daenerys obdrží jako svatební dar, jsou jen neživá kamenná dračí vejce.

Ned přijíždí do hlavního města se svými dvěma dcerami Aryou a Sansou. Okamžitě si uvědomuje nebezpečnou politickou situaci, do které byl vtažen. Členové dvoru – pokladník Malíček, špion Varys, rádce Pycelle i královna – usilují o moc a vliv. Na Zimohradu Lady Catelyn dokáže zdolat zločince, který přišel zabít jejího syna Brana, jenž se zatím neprobudil z bezvědomí po pádu z věže. Zabijákova exotická zbraň – dračí dýka z Valyriánské oceli – ukazuje na bohatého a mocného nepřítele. Catelyn jede za Nedem, aby ho varovala, a cestou zajme královnina bratra Tyriona Lannistera a obviní ho ze zločinu. Daenerys se jako žena Khala Droga a Khaleesi Dothraků seznamuje s jejich způsoby a zjišťuje, že jen síla a brutalita je respektována na rozlehlých pláních Essosu. Její netrpělivý bratr Viserys je zklamán, že jeho královský status je ignorován. Brzy však obdrží od Khala Droga "zlatou korunu".

Nedovo vyšetřování záhadné smrti Jona Arryna ho dovede k rytíři Hughovi. Dřív než s ním však stačí promluvit, je Hugh zabit v turnaji rukou Gregora Clegana, přisluhovače Lannisterů. Arrya náhodou při prolézání tvrze Rudá bašta zaslechne Lorda Varyse a Magistra Illyria Mopatise (cizinec, který pomáhal domluvit Daenerysinu svatbu), jak domlouvají plán, jak vrátit království do rukou Targaryenů a jak by to mohlo stát Neda Starka život. Ned si při procházení knihy o rodokmenech uvědomí, že Baratheoni, včetně mnoha Robertových bastardů, mají husté černé vlasy, ale děti Cersei jsou zlatí bloňďáci... Protože jejich pravým otcem je Jaime Lannister.

Ned jde se svým podezřením za královnou, a ta mu vše potvrdí. Ned se snaží ochránit její děti, proto ji pobízí, aby opustila Královo přístaviště, než se Robert vrátí z lovu. Král se však  vrací z lovu těžce zraněn. Ned nemá to srdce, aby mu na smrtelné posteli pověděl o Cerseině podvádění. Místo toho přijímá pozici regenta, než Joffrey dosáhne věku pro vládnutí. Při vyhlazení vesnice Khal Drogo utrpí sečné zranění na hrudi. Pomstychtivá léčitelka mu ošetří ránu, a tak ho oslabí. Když Drogo padne z koně, většina kmene jej opustí. Po jeho boku zůstávají jen Daenerys, staří, slabí a ti nejvěrnější.

Ned dává ve známost Robertovo nařízení, kterým jej ustanovil Lordem Regentem, což mu umožňuje udržet trůn pro Robertova bratra Stannise (právoplatného dědice vzhledem k pravému otci Joffreyho). Ale Malíček a Cersei zaplatili Městské hlídce, aby Neda zatkla jako zrádce, čímž zajistí Joffreyho nárok na trůn. Při tréningu na Zdi Jon Sníh zjišťuje, že jeho život byl snadný ve srovnání s mnoha jinými rekruty Noční hlídky. Naučí se bránit nejslabší, a stane se služebníkem Lorda Velitele Jeora Mormonta, což je znamení, že bude připravován k vůdcovství. Sansa prosí Joffreyho a Cersei o otcův život, ale krutý princ se odmítá slitovat a nechá Neda veřejně popravit. Sansa zůstává "hostem" na Rudé baště, zatímco její sestra Arya přežívá jako žebračka v ulicích Králova přístaviště.

Nedův nejstarší syn Robb se vydává na jih, aby bojoval proti Lannisterům v Řekotočí. Vydaří se mu chytrý manévr, kterým rozdělí velkou sílu nepřítele. Robbovi se dokonce podaří zajmout Jaimeho Lannistera a doufá, že tak získal páku k jednání o osvobození svých sester. Když dva členové Noční hlídky vstanou z mrtvých a pokusí se zabít své kamarády, je jasné, že na povídačkách o nadpřirozeném zlu za Zdí něco bude. Velitel Mormont dá dohromady jednotku v čele s Jonem a vyšle je do severních oblastí. Khal Drogo umírá a Daenerys spálí jeho tělo na velké pohřební hranici společně s "léčitelkou", která ho zabila, a neocenitelnými dračími vejci. Ve svém smutku Daenerys sama vkráčí do plamenů. Následující ráno najdou královnu její věrní nedotčenou ohněm, jak drží tři nově vylíhnuté draky.

Anotace k druhé řadě, ve které nás čeká opět 10 epizod:
V zemi, kde léto může trvat desetiletí a zima třeba celý život, se schyluje k potížím. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever, kde se nachází 260 metrů vysoká ledová Zeď, která chrání království před temnými silami, je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...

Pokud chcete znát více o obsahu druhé knihy, recenzi na Střet králů psal DejF zde.

Trailer k druhé řadě:

a 22 minutové promo:

Nové tváře druhé řady:

A pokud se rádi bavíte, přečtěte si důvody, proč byste se na seriál dívat neměli na Icefire.cz

Oficiální český web k seriálu
Český fanweb

Taky se tentokrát těšíte, až bude po víkendu?

Komentáře

Ten přeložený článek z Christwire co je na Icefire.cz je opravdu dokonalý :)

Je fajn, že konečně zase vysílají seriál. Jednoho to konečně donutilo vytáhnout knížku a začít číst. A leč je tlustá jak telefoní seznam, neuvěřitelně rychle odsýpá...

Známkou dobrého štábu je, že se admirál o bitvě dozví až ve chvíli, kdy jí štáb vyhrál.

Souhlasím s Potanem, ten článek je skutečně super, např. jsem až dosud netušila, že Hra o trůny je sci-fi, asi mám mezery ve vzdělání:-D Kruci!! A že je to seriál pro děti, to jsem doteď taky netušila, asi proto ho dávali (aspoň u nás) po desáté večer. Achjo, ať zhyne náboženská zaslepenost a skončí v pekle... kam doopravdy patří. Možná, že by si autor měl zajít k psychiatrovi:-D Jo, tak tohle jsem si při čtení dlouho myslela - že je to fakt myšleno vážně, jak pěkně je to napsané, protože člověk už podobné věci viděl a BYLY myšleny SMRTELNĚ vážně.  Až teprve po proklikání odkazů jsem si to dala dohromady. No ale podle komentářů dole pod přeloženým článkem je vidět, že někteří to nepochopili až do konce a ani potom...

Jak se, Renčo, hledají takovéhle perly v moři internetu? Tohle vyjít na apríla originálně, tak fakt nevím, co si myslet.

Jinak se samozřejmě nemůžu dočkat, až druhá řada začne, protože ke knihám se pravděpodobně dostanu až někdy v důchodu...

A tvoje připomenutí pro všechny, kdo by si nástupu druhé řady omylem nevšimli, je super!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Taky jsem myslela, že v té roční přestávce mi někde zbude čas na knižní předlohu, což se bohužel nestalo. A taky jsem po tom roce už trochu pozapomínala, co vše se v první řadě událo, takže ten souhrn první řady sloužil hlavně pro mé připomenutí, a proč se nepodělit se čtenáři, že?

To Slíva: perly v moři internetu prostě občas na člověka vyskočí, když pátrá a proklikává odkazy :)

Jinak nevím jak čtenáři a diváci, ale já knihu či seriál prožívám přes postavy, a Martin je tak nepředvídatelně zabíjí... teď doufám, že mi nenechá zemřít i Daenerys.

BTW před dnešní premiérou by měl běžet první trailer na 5. řadu True Blood, dalšího hitu HBO :)

Přidat komentář