RECENZE: Robert M. Wegner, Sekera a skála, meč a žár (Příběhy z meekhánského pohraničí)

Článek od: Štěpán Jura - 27.02.2012

Robert M. Wegner. S velkou pravděpodobností jste toto jméno v životě neslyšeli. Přesto ho v anotaci bez skrupulí přirovnávají k Abercrombiemu a Eriksonovi. Než budete chtít tyto bezvěrce z Laser-books upálit, zkuste si Příběhy z meekhánského pohraničí přečíst. Ti bezvěrci nelhali!

Robert M. Wegner nám představí propracovaný svět, který je sice obýván duchy, démony, mágy či místní obdobou orků, přesto je neuvěřitelně realistický.

Kniha je povídkovým sborníkem rozděleným na dvě poloviny. První nás vezme na nehostinný sever Meekhánské říše, kde sledujeme osudy nově jmenovaného poručíka horské stráže Kennetha-lyw-Darawyta. Jeho prostřednictvím nám Robert M. Wegner naservíruje pořádně hutnou military fantasy! Bohudík se tento malý subžánr začíná prosazovat i na českém trhu a příběhy horské stráže jsou krásným příkladem. Jeden jim i promine, že hned v úvodní povídce na nás vybafne to největší klišé, jaké může military román mít – nezkušený poručík v jednotce veteránů, jenž má naštěstí po ruce jemu nakloněného šikovného poddůstojníka. Musí si tedy nejprve zajistit respekt a uznání své jednotky ve čtyřech povídkách, které nám ukážou všechny aspekty práce horské stráže – vyšetřování podivných úmrtí v odlehlé vesnici, chytání kanibalů, bojování proti nepřátelům říše i předsudkům, doprovody diplomatů či epickou bitvu v povídce Všichni jsme Meekhánci, za kterou autor dostal i prestižní cenu Janusze A. Zajdela – stejné ocenění získal například pětkrát i Andrzej Sapkowski. Povídky na sebe sice přímo nenavazují, ale příběh jimi pomaličku prostopuje a připomíná Žambochův Čas žít, čas zabíjet.

Severní provincie (subjektivně mi toto prostředí velice připomínalo TES V: Skyrim) po čtyřech povídkách opustíme a přesuneme se na druhý konec říše – na nekonečné písečné duny jihu. Zde se i změní styl vyprávění a celkově zápletka. Přibude filosofování, ubude „velkého“ boje ve prospěch šermířských duelů. V první části jsme sledovali poručíka Kennetha a jeho jednotku, zde máme hrdinů víc. Avšak pouze příběh nomáda Yatecha prostupuje všemi povídkami. Ten se musí naučit žít v netolerantní společnosti mimo svůj kmen a vyrovnat se s tím, že i mezi jeho vlastními existují lidské zrůdy.

Těžko říct, která z polovin je lepší. První je akčnější a čtivější. Druhá je pomalejší, ale přemýšlivější. Povídky z obou částí mají však jedno společné – jsou vypointované a skvěle se čtou. I ta nejslabší povídka sborníku je minimálně velmi dobrý nadprůměr.

Snad nakladatelství Laser-books brzy vydá i pokračování zaměřené na východ a západ meekhánské říše. Jak napovídá poslední povídka Zabij mé vzpomínky, čeká nás v pokračování ještě epičtější dobrodružství. Polská fantastika možná dostala nový talent, který by mohl dosáhnout mezinárodního věhlasu.

Povídky:

Sever: Sekera a skála

  • Horalova čest (Honor górala)
  • Všichni jsme Meekhánci (Wszyscy jesteśmy Meekhańczykami)
  • Šarlat na plášti (Szkarłat na płaszczu)
  • Krev našich otců (Krew naszych ojców)

Jih: Meč a žár

  • Protože tě miluji víc než život (Ponieważ kocham cię nad życie)
  • Kdybych měla bratra (Gdybym miała brata)
  • Polibek štíra (Pocałunek skorpiona)
  • Zabij mé vzpomínky (Zabij moje wspomnienia)

Sekera a skála, meč a žár /Opowieści z meekhańskiego pogranicza: Północ - Południe/
Wegner, Robert M.    
Nakladatel: Laser-books
Překlad: Pavel Weigel
Obálka: Rafał Kosik
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 504
Rozměr: 110 x 165
Provedení: paperback
Cena: 289 Kč

Přidat komentář