RECENZE: Pevnost 12/2011

Článek od: Štěpán Jura - 22.12.2011

Hned na rovinu. Nelekejte se! Na obálce se na nás sice ksichtí paní Hloupá s panem Teplým, ale naštěstí se jim prosincová Pevnost moc nevěnuje. Twilight sága: Rozbřesk – 1. část má pro sebe zabranou pouze jednu dvojstránku, z níž je polovina obrázek Jacoba (s tričkem! Raritní to fotka!). Takže netřeba brousit kolíky, vytahovat pochodně a připravovat plán pomsty proti redakci. I když, já se osobně přiznám, že z nějaké zvrhlé touhy bych klidně toho Twájlajtu přežil i víc - je to docela fajn komedie.

Více energie je pak věnováno sérii Městské války Pavla Renčína. Mimo dvojstránku informací o trilogii je v Pevnosti i malý, ale příjemný rozhovor s autorem. Dvojstránka je věnována i Dívce na klíček Paola Bacigalupiho. V unikátních projektech se nám představí Vyhlídka na věčnost (pokud vám nestačilo našich několik recenzí, případně jste nevěřili, že opravdu vyšla) Jiřího Kulhánka.

PC hry mají v tomto čísle 2x větší prostor než obvykle. Mimo dvou recenzí na Batman: Arkham City a Hra o trůny: Zrození tu je i dvojstránka atraktivních žánrových titulů, které vyšly v tomto období, ale do Pevnosti se nevešly.

Oblíbená Fantastická historie Míly Lince má opravdu zajímavé téma - tedy, ona má vždycky lákavá témata, ale teď opravdu hodně zajímavé a pikantní. Už samotný název "Když dva (a víc) se rádi mají" řekne mnoho. Článek je navíc doplněn o pěkně peprné výňatky z dobových kronik, které nám dosvědčí, že nejen "dnešní generace" je (byla) zkažená :)

Krvavé kulty nám pak povykládají o Satanismu v moderní době a Petr Janeček v Mýtech & Legendách představí vánoční démony - velice aktuální téma.

I pokud jí neholdujete, doporučuji si přečíst LARPovou rubriku. Obsahuje zajímavé informace obecně o lidské všímavosti a soustředěnosti.

V povídkách na nás čeká detektivně/dobrodružný příběh Lukáše Hrdličky Hlasy ze druhého břehu, povídka Araminta aneb Zkáza Drakamény od Naomi Novikové (autorka originální knihy Drak Jeho Veličenstva) a nepříliš povedený kraťas Ohlodám ti kosti, pravila mantichora Cat Rambové.

 Knižní příloha je pak opravdová pecka! Kultovní román bratří Strugackých Piknik u cesty, známý mladší generaci spíše pod jménem Stalker. I když pravověrný SF fanda už ho má dávno doma, mladá krev si může hezky rozšířit obzory. 

Přidat komentář