RECENZE: Philip Kindred Dick, Tři stigmata Palmera Eldritche

Článek od: Lament - 13.09.2011

Tři stigmata Palmera Eldritche u nás vyšla už v roce 1994 v  nakladatelství Laser. Překlad byl na tehdejší poměry velmi dobrý (však za něj také byl zodpovědný Jiří Pilch). Nicméně čas pokročil, starší vydání už je těžko k sehnání, a Dickovky jsou stále (a právem) žádaná komodita.

I'm a Perky Pat, in the Perky world
Life in plastic, it's fantastic!
You can brush my hair, undress me everywhere
Imagination, life is your creation

Naši potomci z vesmírných kolonií se už dokonalému životu v plastu neposmívají. Přenos do soupravy panenky Perky Pat a Walta Essexe za pomoci drogy Can-D je pro ně jedinou radostí ve vyprahlých světech, kde se nedá pěstovat ani růžičková kapusta. A také jedinou vzpomínkou na život na Teře.

Ne, že by to na staré dobré Zemi bylo ideální. Teplota stoupla tak, že bez osobního chlazení nemůžete přes den vytáhnout paty z domu. A komfort se tu rozpozná zejména podle toho, v jak klimatizované části bydlíte. Čím nižší číslo, tím lépe. A je libo nechat si rozšířit funkce mozku a trošku se obrnit před agresivním sluncem? Můžete si zaplatit terapii a stát se „dýňohlavcem“…

Leo Bulero patří mezi ty, co si namastili kapsy na soupravách Perky Pat, a tím pádem i na ilegálním obchodu s Can-D. Proto se mu vůbec nelíbí, když se po letech vrací na Zemi Palmer Eldritch s tím, že přiváží drogu Chew-Z, která není vůbec návyková a má potenciál stát se legální. K dovršení všeho zlého se zdá, že s ním OSN souhlasí.

BŮH SLIBUJE VĚČNÝ ŽIVOT, MY HO DÁVÁME!

Pokud znáte ten pocit, že s realitou kolem Vás to nějak není úplně v pořádku, bude čtení Tří stigmat jako setkání se starým dobrým známým. Pokud netrpíte tímto druhem paranoii, měli byste ke čtení přistupovat opatrně, mohli byste utrpět vážný šok.

Příběh, který zpočátku dává naprosto perfektní smysl, se nepostřehnutelně mění v tísnivý, mnohovrstevnatý trip s noční můrou. Společně s hrdiny budete lapeni do bezvýchodné sítě postupně rozkrývaných halucinací v halucinacích. Dick uměl mistrně využívat pocity nejistoty, které občas zachvacují každého z nás. Spouštěčem může být slovo, věta, která nám ve stávající situaci nedává úplně smysl, a my se tak najednou ocitáme ve strachu, že jsme zešíleli my nebo svět.

Tři stigmata Palmera Eldritche patří v Dickově bibliografii k dílům s religiózními motivy. Skrze všudypřítomnou entitu Palmera Eldritche tu společně s autorem hledáme atributy božství, či naopak jeho absence.   

Tři stigmata Palmera Eldritche jsou bez jakýchkoliv pochyb mistrovským dílem. Po jeho přečtení Vás po celý zbytek života bude chvílemi přepadat velmi silná paranoia a vy se kolem sebe budete s opocenou tváří rozhlížet, zda nespatříte jedno z Eldritchových stigmat. Nezahlédli jste náhodou v letmém zlomyslném úsměvu ocelové zuby? Nemrkla na Vás nehybná oční náhrada bez zornic? Nepokynula Vám lesklá kovová ruka?

A co Vaše tvář?

Žijete v realitě nebo je všechno jen halucinační noční můra?

Tři stigmata Palmera Eldritche /The Three Stigmata of Palmer Eldritch/
Dick, Philip K.
Nakladatel: Argo
Překlad: Emil Labaj
Obálka: Pavel Růt
Redakce: Lukáš Hurt, Miloš Urban, Milan Dorazil
Rok vydání: 2011
Počet stran: 236
Rozměr: 120 x 185
Provedení: paperback
Stav: nové vydání
Cena: 258 Kč

Přidat komentář