RECENZE: Robert Kirkman, Charlie Adlard – Bezpečí za mřížemi (Živí mrtví 3)

Článek od: David P. Stefanovič - 24.07.2011

Bývalý policista Rick a skupina, která se kolem něj semkla, mají života v těsném karavanu tak akorát dost. Kdo by se jim divil, mačkají se na sebe, za nocí jim neustále někdo chrchlá do ucha, je tam vedro a smrad z potu už z auta nejspíš nikdy nevyvětrají. Když tak při průzkumu naleznou věznici, jejich nadšení ze stránek přímo prýští. Věty jako „Tady je to dokonalé, dokážu si představit, že tu začneme nový život.“ působí ve spojení se strohým nápravným zařízením poněkud znepokojivě a výborně tak dotváří schizofrenní atmosféru Kirkmanova světa. Zvlášť když je věznice plná zombií. Ale trocha toho jatečního nadšení ještě nikoho nezabila, a tak naši cestovatelé popadnou sekyry, kladiva a pistole a vydají se svůj nový domov uklidit. Přitom narazí na současné (živé) nájemníky, přesně takovou sebranku, jakou byste mohli ve věznici čekat, a protože Rick má ještě stále svědomí, vrátí se i postavy, které se v druhém díle zdály být odváty v dál.

I první díly k tomu jasně směřovaly, v tom třetím už ale Živí mrtví přestávají být o živých mrtvých a spíše vyprávějí o živých, kteří jsou uvnitř stále víc mrtví. Stránek, po kterých tečou mozky, proto výrazně ubylo, ale není to na škodu (ony by stejně časem omrzely, pokud by nás jimi autoři zahlcovali). Vztahy mezi postavami a jejich psychické výkyvy rychlejší než u těhotné ženy (dámy prominou) – zvlášť u té, která je těhotnou ženou – vytváří situace tak napjaté, že zombie lekaček už ani není potřeba. Jakmile se tak dostanou do bezpečí za branami vězení se spoustou místa a spoustou jídla, ukáže se, že i poté, co civilizace zanikla a z většiny lidí jsou požírači mozků, největším nebezpečím jsou stále ti, kteří přežili. Co si budeme povídat, po sebevětší katastrofě pořád zbude dost lidí na to, abyste jich mohli pár zabít. Vždyť je to tak snadné a příjemné.

Série se s třetím dílem definitivně mění ze survival hororu na psychologické drama, Kirkman si postupně bere do parády každého jednotlivce a nemilosrdně se mu zavrtává do těch nejhlubších oblastí jeho mysli. Uvidíme, zda se bude ještě žánrově posouvat někam dál, v momentální podobě je to ale opravdová perla, kterou se rozhodně vyplatí kompletovat a, jak radí Simon Pegg v doslovu ke druhému dílu, poté, co se jí hltavě prokoušete napoprvé, vrátit se na začátek a pomalu si vychutnávat dokonalou souhru temné kresby, dusivé atmosféry a syrové reálnosti ve světě, který se postavil na hlavu.

Živí mrtví 3: Bezpečí za mřížemi /Walking Dead 3: Safety Behind Bars/
Kirkman, Robert - Adlard, Charlie

Nakladatel: Crew
Překlad: Martin D. Antonín
Obálka: Tony Moore
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2011
Počet stran: 136
Rozměr: 165 x 255
Provedení­: paperback
Cena: 299 Kč

 

Přidat komentář