PR+LITERATURA: Objevte Ameriku s Orsonem Scottem Cardem

Článek od: Jan Žlebek - 09.01.2011

Otázka „co by bylo kdyby“ lidem nikdy nedala spát a možnost změnit tok historie dráždí naši fantasii víc než sovětská vlajka stádo býků. Představa, že bychom mohli udělat něco znovu a lépe, je z principu nejlákavější ve chvíli, kdy něco zpackáme. A budoucímu lidstvu v románu Vykoupení Kryštofa Kolumba se to povedlo na sto dvacet procent.

Vykoupení Kryštofa Kolumba sice není nejznámějším Cardovým dílem, ale mnozí ho pokládají za jeho nejvyzrálejší a možná i nejlepší román. Každý ví, jak zničující účinek mělo objevení Ameriky na tamní domorodé obyvatelstvo. Představte si tedy, že vědci z budoucnosti tuto tragédii pečlivě prostudovali a rozhodli se tok dějin změnit. Nejdříve je však nutné zjistit, co vlastně pohánělo Kolumba tak silně v jeho objevitelské snaze... (anotace)

Orsona Scotta Carda netřeba dlouze představovat, udělá to za nás jeho bohatá bibliografie  z péče nakladatelství Laser-books. Autorskou plodnost a spisovatelský um potvrzuje rozsáhlý Enderovský cyklus, čtenářskou popularitu si získaly i Cardovy povídky a samostatné romány. Za své knihy obdržel O. S. Card několik cen Hugo i Nebula a osm zářezů na pažbě s názvem Locus Award jen potvrzuje jeho autorské kvality.

Co můžete od Vykoupení Kryštofa Kolumba očekávat? Orson Scott Card dokáže napsat i návod k sestavení Ikea židle tak, že se od něj nedokážete odrhnout (od toho návodu, ne od Carda), takže nudy se bát rozhodně nemusíte. Trofeje a ocenění získává autor také díky svým snadno uvěřitelným postavám, kterým vyprávěním vdechne život. Tentokrát se můžete těšit na propracovaný psychologický profil objevitele Ameriky...

Kolumbus se v jejich očích proměňuje z dobře známé historické postavy v charismatického vůdce, hluboce věřícího člověka a muže mnoha předností i slabostí, které korespondují s dobovým chápáním světa. Zcela samostatný román Vykoupení Kryštofa Kolumbapatří díky pečlivě a věrohodně vystavěným charakterům k vrcholným dílům science fiction s motivem cest v čase. (anotace)

Pokud chcete poznat Zemi, na které to mezi španělskými mořeplavci a domorodým obyvatelstvem dopadlo jinak než v učebnicích dějepisu a zároveň si užít příběh vyprávěný jedním z nejlepších soudobých sci-fi spisovatelů, pak vás čeká u Laseru velmi příjemný start literární sezóny. Přesvědčte se sami, že Vykoupení Kryštofa Kolumba nevychází v edici Mistrovská díla science fiction nadarmo.

Orson Scott Card: Vykoupení Kryštofa Kolumba
Vyjde jako jednatřicátá kniha z řady Mistrovská díla science fiction.
Brožovaná, překlad Andrea Peprlová, obálka Jan Patrik Krásný, 350 stran, cena 269 Kč.

Přidat komentář