KOMIKS: Alanovi skončila válka

Článek od: Vhrsti - 08.11.2010

Celé Česko si může hlasitě oddechnout, neboť mohutná mediálně-komiksová masáž je u konce. Už se na nás nebudou z celostátních deníků valit recenze a pozvánky, Radiožurnál nebude o komiksech mluvit v každých zprávách, Jiří Grus a Jaroslav Rudiš rozumovat v živém vysílání České televize. (Kde jsou ty časy, kdy se první výsledky Muriel objevily na Vhrstiho blogu a pak už skoro nikde?) O pátém KomiksFEST!u už budeme mluvit výhradně v minulém čase.

Takže k těm výsledkům: Ani nevím, jestli jsem měl někdy lepší pocit z toho, jak porota rozdělila ceny. Čestnou cenu Muriel získal čestný host Emmanuel Guibert. Snad aby si ji opravdu zasloužil, zazpíval nečekaně hned dvě písničky s dokonalou americkou výslovností (doprovázet nadšeného Guiberta po jeho plzeňské misi byl skutečný zážitek). Nejlepší český komiks uplynulého roku se jmenuje Tajemství ostrova za prkennou ohradou (dech beroucí hypnotické dílo napsal a nakreslil Pavel Čech), byť to prý bylo jen těsně. Káju Saudka by jistě potěšilo i pobavilo, že dostal svou Muriel za nejlepší kresbu ve čtyřicet let starém komiksu Muriel a oranžová smrt. Nejlepší scénář má kniha Albína z trilogie O přibjehi. Nejlepší krátký komiks Historia Metodeana vyšel v devátém čísle magazínu Aargh! a napsal a nakreslil ho Vašek Šlajch. Při děkovačce za nejlepší strip Jiné světy nezůstal svému jménu nic dlužen Plachý Jaromír. Nejlepší zahraniční komiksovou knihu Čajovna u malajského medvěda od Davida Rubína vydal Tomáš Chlud. Richard Podaný dostal Muriel za brilantní překlad Calvina a Hobbese, za nejlepší lettering ocenila porota pod vedením Edgara Dudky album Miluju Led Zeppelin. Nejvýznamnějším komiksovým počinem, který k sobě právem přilákal největší pozornost byla monografie Heleny Diesing Kája Saudek. Do komiksové síně slávy vstoupil třiačtyřicet let po své smrti Ondřej Sekora.

Emmanuel Guibert na KomiksFEST!u pokřtil zatím poslední díl Alanovy války. Avšak slíbil, že s životním příběhem válečného veterána Alana Copea není zdaleka u konce. Teď se chystá na Alanovo dětství a dospívání, a až s tím bude hotov, hodlá napsat příběh o tom, co se stalo od té doby, co jeho přítel zemřel.

Své první knížky se po jednom samizdatovém pokusu dočkala virtuální třináctiletá holčička jménem Fagi. Za nehezkou růžovou obálkou s názvem Jsem Fagi čekají půvabné komiksy plné originálních slovních hříček, které na Facebooku nadšeně hltají tisíce fanoušků.

Další ukázku z pozoruhodného díla Edwarda Goreyho (1925–2000) najdete v knize Octárna a jiné příběhy. Stejně jako v předchozí Kuriózní lenošce, která vyšla před dvěma lety, nabízí čtyři příběhy: Pochybný host, Hmyzí bůh, Snášející se kouzlo a Rozšmelcovaná děťátka. Lahůdka pro milovníky mnohovrstevnatého umění, v níž hlavní ingredience chutnají po surrealismu a absurditě.

Na předvánoční trh dorazila i „nová“ Tintinova dobrodružství, konkrétně album z roku 1963 Šperky Madame Castafiore. Celý příběh se odehrává na zámku Moulinsart. Kapitán Haddock si zvrkne kotník a začnou se šířit zvěsti o jeho zasnoubení se slavnou operní pěvkyní Biancou Castafiore. Pátrání po zmizelém smaragdu, z něhož jsou obviněni blízko utáboření Romové, ztěžuje Tintinovi nejen zmatený profesor Hluchavka, ale i detektivové Kadlec a Tkadlec.

Rappa je nová manga série plná hrdinek s nepřehlédnutelnými vnadami, spanilých hrdinů i záporáků – lovců odměn. Největší odměna je vypsaná na tajemného muže. Proč vlastně a kdo onen mladík vůbec je, čtenářům napoví první knížka ze zatím šestidílné série.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář