KOMIKS: Přijde nový Fantomas. A nebude sám.

Článek od: Vhrsti - 15.06.2010

Z Hollywoodu se valí do světa jeden komiksový film za druhým, na řadu však teď přicházejí i komiksové látky z Evropy. Na nedávném festivalu v Cannes překvapil snímek Tamara Drewe podle stejnojmenné předlohy Posy Simmonds. Velkolepá adaptace Tardiho Les Aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec, kterou natočil Luc Besson, se stala ve Francii kasovním trhákem. A chystají se další pozoruhodné kusy – třeba čtvrtý hraný Asterix nebo druhý film ze série XIII. Po fenomenálním úspěchu Persepolis se točí adaptace dalšího grafického románu Marjane Satrapi Kuře na švestkách a v animované podobě by se měl objevit i filozofující Rabínův kocour od Joanna Sfara. Evropské komiksové filmy budou chtít prorazit i v zámoří, pročež se nerozpakují investovat do nejzářivějších hereckých hvězd – druhé pokračování Largo Winch ozdobí svou přítomností Sharon Stone a v remaku Fantomase s rozpočtem 75 milionů dolarů nahradí Jeana Maraise v hlavní roli Jean Reno. Co se však nákladů týče, jsou v Hollywoodu pořád ještě trochu napřed – Steven Spielberg a Peter Jackson točí Tintina za 130 milionů dolarů. Většina zmíněných komiksových předloh už vyšla i v češtině.

Organizátoři Comic-Conu International v San Diegu s obvyklým předstihem oznámili adresáty letošních Bill Finger Awards. Tentokrát porota vedená Markem Evanierem vybrala dva komiksové scénáristy. V kategorii in memoriam bude oceněn Otto Binder (1911–1974), osobně se pro cenu pravděpodobně dostaví Gary Friedrich (*1943). Na Comiconu v Torontu se rozdávaly národní ceny Joe Shuster Awards v jedenácti kategoriích. Nejlepším kanadským výtvarníkem je Stuart Immonen a kreslířem Michel Rabagliati. Dvaatřicetiletá Maryse Dubuc byla oceněná za scénář ke čtvrtému dílu vtipného holčičího komiksu Les nombrils, jehož první díl vyšel česky pod názvem Pupíky vloni v listopadu.

Joann Sfar je u nás jedním z nejvydávanějších světových komiksářů (Donžon, Malý princ, Klezmer, Pascin, Rabínův kocour). Další český zářez na své koh-i-noorce znamená pro hyperkreativního Francouze roztomilý dětský horor Petit vampire. Čeští čtenáři tak před sebou mají v jednom albu první dva příběhy Malý upírek jde do školy a Malý upírek se dal na kung-fu! Kouzelný svět Sfarových strašidel, skvělého humoru, divokých dobrodružství a bezbřehé imaginace ožívá na šedesáti stránkách v příbězích o upírkovi, který si z nedostatku jiných příležitostí najde kamaráda ze světa živých.

Divadelní a facebooková hvězda Fagi Comiksová si uštědřila osmdesátistránkovou kopírovanou publikaci v kroužkové vazbě Jsem Fagi. Jednostránkové kraťasy plné originálního slovního humoru jsou k dispozici na jediném místě v Praze – v divadle Minor. Veselé komiksy, které na internetu hltá více než čtyři tisíce uživatelů, tak stále čekají na reprezentativnější oficiální vydání.

O upírském kýči pro náctileté – románové a filmové sérii Twilight už jsem se tu nejednou zmiňoval. Naposledy když u nás koncem května vyšel komiksový životopis autorky Stephenie Meyer. Teď se čeští fanoušci dočkali komiksové adaptace Stmívání: Grafický román 1. Když komiks, který nakreslila Young Kim, vyšel v březnu v Americe, prodalo se ho během prvního týdne 66 tisíc kusů.

Annie, legendární postava amerického novinového stripu, končí jednu velkou kapitolu svého života. Komiks Little Orphan Annie začal vycházet před téměř 86 lety a v neděli 13. června 2010 se v novinách objevil naposledy. Postavička v červených šatičkách s bílým límečkem, kterou stvořil Harold Gray (1894–1968) inspirován stejnojmennou básničkou Jamese Whitcomba Rileyho, se stala hvězdou nejen v novinách, ale i ve filmu a v rozhlase. Teď se chtějí tvůrci zaměřit na elektronická média.

Spojené státy přišly o jednoho z posledních představitelů zlatého věku amerického komiksu. V Connecticutu zemřel Tony DiPreta (1921–2010), dlouholetý kreslíř populárních seriálů Joe Palooka, Rex Morgan, M.D. a desítek dalších.

12. června 1930 se v Českých Velenicích narodil malíř, kreslíř, grafik, ilustrátor, animátor, karikaturista a cestovatel Adolf Born. V nedozírném oceánu jeho výjimečné imaginace lze překvapivě vylovit i pár celkem roztomilých komiksových seriálů, jako jsou Cour a Courek, Vynálezy pana Semtamťuka nebo Dobrodružství Sherlocka Holmese.

Před půlstoletím se narodil Scott McCloud, kreslíř, který udělal pro světový komiks víc než kdokoliv před ním. Přelomovou se stala jeho komiksová učebnice z roku 1993 Understanding Comics (česky Jak rozumět komiksu, 2008), která jako jedna z prvních knih na světě, definovala komiksovou gramatiku.

Ve spolupráci s Vhrstiho blogem.

Přidat komentář