SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Tomáš Kouřil - 02.07.2022

Zatímco dnes si pohodlně vybíráme filmy z nepřeberné nabídky VOD služeb, v devadesátých letech jsme projížděli kabelovku a doufali, že mezi 30 nabízenými kanály najdeme něco zajímavého. Šťastní ti, co se přes teleshopping a jiné dobové relikty probojovali k anglickému kanálu Hallmark. Tam mezi detektivními seriály o vraždách na anglickém venkově (div, že na něm ještě vůbec někdo zůstal naživu) občas probleskl klenot. Tím je i dvoudílný televizní film Merlin, zpracovávající artušovskou legendu z pohledu bájného čaroděje.

Zatímco známější rytířská fantasy Excalibur je syrovou atmosférou podobná jiným slavným osmdesátkovým filmům jako Barbar Conan nebo Highlander, Merlin vyznívá pohádkověji, objevuje se v něm celá řada bájných bytostí, kouzelných prvků, a jak už to u správné pohádky bývá, také doslova kouzelný a trochu naivní happy end.

Hybatelem dění tu však není samotný Merlin, ale královna Mab, všemocná nadpřirozená bytost a sestra Paní z jezera. Ve snaze odvrátit svůj konec způsobený ztrátou víry v nadpřirozeno, stvoří Mab Merlina, aby lid přivedl zpět ke starým zvykům. Jenže Mab nechá zemřít Merlinovu matku a poté i chůvu Ambrózii, čímž obrátí Merlina proti sobě.

Tak začíná příběh, v němž všechny postavy, včetně Artuše, Uthera, Vortigerna, bojují za svoje cíle, ale zároveň jsou i pěšáci v sáhodlouhé válce mezi Mab a Merlinem. Ta se vede zpovzdálí, ve finále ale dojde i na velkolepý kouzelnický souboj těchto dvou. Tvůrcům nejen tu budiž ke cti, že triky nezestárly a když, tak velmi důstojně. Dodnes si vybavuju, jak jsem jako kluk užasle sledoval třeba scénu, kdy Frik veze Merlina na loďce do podzemního paláce. CGI (i klasických filmových triků) tu je poměrně dost a byť tvoří podstatnou část příběhu i atmosféry, na prvním místě je vyprávění a postavy. Ostatně, celý příběh líčí zestárlý Merlin náhodnému publiku, z něhož se, opět trochu pohádkově příhodně, vyloupne starý dobrý přítel, který pomůže cennou radou a všechno dobře skončí.

Herecky je film obsazený skvostně - kromě samotného Sama Neilla je tu Rutger Hauer jako Vortigern, Helena Bonham Carter jako Morgana, Lena Headey jako Guinevera a skvostný Martin Short coby skřet Frik. Mihne se tu i John Gielgud jako král Konstant a James Earl Jones, který je hlasem Skály věků. Královnu Mab pak hraje Miranda Richardson, kterou všichni známe jako Ritu Holoubkovou z Harryho Pottera.

Komentáře

Jojo, tohle je taky moje retro srdcovka z přelomu tisíciletí. Tehdy to na mě působilo skoro jako zjevení mezi tím, co na Hallmarku většinou normálně dávali. Sam Neill je velkej sympaťák a Královna Mab tady byla strašidelně sexy.

Merlin byl v dětství jednou z mých nejmilejších pohádek, a dokonce obsahoval možná můj nejoblíbenější trik, a to, když Merlin úplně na konci vykouzlil kolem své dlaně štít, aby zastavil letící šípy. To byla pro mou dětskou mysl neskutečná pálka.

Až ve dvanácti tenhle trik nahradil Legolas, kterak ve Dvou věžích naskakoval na koně.

Přidat komentář