RECENZE: Kristýna Sněgoňová - Legie: Amanda

Článek od: Tereza Kadečková - 06.04.2021

Posádka (Vzdorující) Kraksny je konečně svobodná. Uprchla z vesmírného tábora nucených prací a teď si může létat po všech hvězdných soustavách, kam se jí zachce. A cestou z planety na planetu zachraňovat lidskou rasu… no, leda prd.

Nejen lidští zajatci, ale celá lidská rasa obecně je dobrá tak akorát do salámu nebo na zotročení. Posádka Kraksny to pochopí poté, co přistane na planetě Namathé. Bují tu obchod s otroky a člověčina bez majitele na ulici propadá tomu, kdo ji chytne jako první. Nebyl by to ale Kápo a jeho parta, kdyby se nechali zastrašit. Obzvlášť, když se dozví, že se na Namathé nachází lidská žena a potřebuje zachránit.

František Kotleta rozjel Legii prvním dílem akčně, ale tehdy se ještě postavy nejistě plácaly z místa na místo, vesmír jim nedal nic zadarmo a kazil jim všechny plány. V druhém díle s podnázvem Amanda, který má na svědomí Kristýna Sněgoňová, se to mění. Kápa a jeho kámoše si jako zlodějíčky najme obří slepice a slíbí jim za odměnu ženskou. Partička má konečně jasný cíl, za kterým jde a soustředí se na něj. No dobře, pánové stihnou v místních hospodách vyvolávat rvačky a někteří členi mají pozornost puberťáka na internetu a jakmile projdou kolem bordelu, tak se ztratí, ale jinak se fakt snaží!

Legie: Amanda už nemusí čtenáře seznamovat s dějem, postavami a vesmírem. Může rovnou skočit do akce a situačního humoru. Příběh má spád, nečekáte dlouho, než se postavy dostanou do problémů. Pouštní planeta Namathé je suprově popsaná, se vším dobrým i zlým – od zajímavých budov a paláců až po tržiště s otroky a obrovskou díru se zahnívajícími mrtvolami. Na Kápa má tohle prostředí vliv a je rozhodnutý, že vyvražďování lidské rasy a obchod s otroky nenechá jen tak – jakmile bude mít příležitost, dá nepřátelům vypít číši hořkosti do dna.

Bonusem oproti prvnímu dílu je fakt, že se děj odehrává na jednom místě – neskáče tam a zpátky vesmírem a je tak víc soustředěný. Sněgoňová píše velmi čtivým stylem, který chytí a nepustí. Má skvělé načasování pro vtípky – hláškuje míň než Kotleta, ale zase se člověk od srdce zasměje. V popkulturních narážkách je ale stejně jako její kolega jako doma.

Série Legie začala chaoticky, ale s druhým dílem se našla a má jasný cíl. A to nejen v Amandě, ale s příslibem stejného přístupu i v dalších dílech. Ale k tomu už se musíte dočíst.

 

Legie: Amanda
Autorka: Kristýna Sněgoňová
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 340
Vazba: Brož.
Rok vydání: 2020
Cena: 299,-

 

Komentáře

Jednička nestála za mnoho, dvojka je bída a utrpení, silně evokující femofašistickou propagandu. Logika pláče za rohem, humor pod úrovní Trnek-brnek a kulisy nezdravě připomínají Star Wars. Jsem rád, že jsem to měl jen půjčené od známého a nevyhodil za to prachy.

a nebylo to nejhorší. Docela zábavná kosmická operetka. Ale já vím, literatura  s velkým L to není. Ale na tu člověk mudí mít chuť, když není povinná. Ta občas, tedy většinou, chybí, že.

Přidat komentář