RECENZE: Joe Abercrombie, Půl světa

Článek od: Eylonwai - 14.04.2020

Joe Abercrombie si jednoho dne asi řekl, že si zkusí napsat vikinskou young adult, když to momentálně tak letí. Tak se do toho pustil a – voilá! Jelikož není troškař, vzniklo to nejlepší, co můžete dneska v tomhle žánru potkat. A dost možná taky jedna z nejlepších fantasy současnosti.

Půl světa je druhá z Abercrombieho půlek, tedy, eh, druhý díl jeho trilogie Moře střepů, kterou otevřel jízdou jménem Půl krále. A zatímco Král možná trpěl jakousi rozkolísaností a známkami nejistoty, Svět, to je něco úplně jiného. To je Abercrombie v nejlepším. To je kniha, kterou otevřete a rázem zapomenete, že musíte taky dýchat a chodit na záchod.

Pokud nemáte Půl krále v paměti čerstvě, případně vůbec, doporučuju rychle si ho zopáknout. Připomenout si, kdo je Jarvi, proč nesnáší stařenu Wexen, s kým kamarádí a co se mu vlastně stalo. Jarvi sice tentokrát není hlavní postavou – a to je dobře – ale možná se budete chtít v příběhu trochu orientovat. Abercrombie vám totiž nic nedaruje, strčí vás do Moře střepů a teď si plavte, holoto!

Otec Jarvi jede na vedlejší koleji, ale má na starosti ten „velký“ příběh v pozadí. V něm nejde o nic menšího než o záchranu národa – Gettsko totiž stojí samo proti velekráli, který se rozhodl, že už mu není úplně pohodlné, tak proč proti němu nepoštvat všechny jeho sousedy a nevyškrtnout ho z mapy, že? Gettsko na podobné nepříjemnosti vždycky mělo jednoduchou odpověď: „Ocel!“. Jenže tentokrát to nebude stačit, tentokrát bude potřebovat spojence. Což se snadno řekne, ale hůř udělá, když na všechno vždycky mělo odpověď „Ocel!“. Jarvi proto shání posádku pro plavbu na druhý konec světa a kdo jiný bude ochoten se dlouhé měsíce plavit po té nejnáročnější trase než ta nejhorší a nejnesourodější sebranka páchnoucích, zjizvených, škaredých lumpů?

A mezi nimi? Naši dva hlavní hrdinové. Trnka Bathu, dcera válečníka a zatraceně vzteklý spratek. Nic jí není svaté, nejradši by všechno a všechny zmlátila do kuličky a pro ty, kteří ji zrazují od jejího snu – stát se válečnicí – má připravenou kousavou odpověď. A Brand, ten by se taky rád stal válečníkem. Nebo mu to aspoň všichni říkají, má pro to přece všechny předpoklady. Ale hlavně chce vždycky stát na světle a konat dobro, protože to mu říkala máma. Přece to nemůže být tak těžké, ne?
Ani pro Trnku, ani pro Branda se to nevyvine tak, jak by si přáli. Tenhle klacek, který jim právě hodil život pod nohy, je moc velký na to, aby ho přeskočili, a tak musí procestovat půl světa, aby ho dokázali obejít. Nebo rozsekat na kousky. Nebo ho sebrat a použít jako zbraň. Kdoví, kam je to nakonec zavane.

Jedno slovo – postavy. A dál už skoro nemusím nic říkat. Abecrombie je v postavách víc než mistr a tady to předvedl na jedničku. Můžete je nesnášet, můžete je milovat, ale nebudou vám jedno. A pokud se v nich aspoň trochu najdete, bude vám připadat, jako by vás celým příběhem provedli za ruku.

Dneska do drakkaru sedá kdekdo, ale málokomu se povede tak napínavá, neotřelá, fascinující a zábavná plavba. Všechno už tu bylo, říkáte si – ale zadržte! Abercrombie vám mile rád ukáže, že to teda ani zdaleka, že on z rukávu sype jedno dechberoucí dobrodružství za druhým. Háže naše hrdiny do jedné prekérní situace za druhou, ale každá z nich je dokonale uvěřitelná a stejně tak vzrušující. Každá jizva skrývá příběh, odvahu, nevídané činy.

Marně vzpomínám, kdy naposledy jsem četla něco, co mě tak často jako Půl světa donutilo tajit dech. Nebylo to Půl krále a o to víc překvapující to je. Půl světa ani v nejmenším netrpí nešvary druhého dílu, vlastně k tomu má tak daleko, jak jen to jde. Tak nečekejte. Abercrombie vám na stříbrném podnose nabízí hrdiny, o jakých tajně sníte, dobrodružství, která se neopakují, pocity, ve které se ani neodvažujete doufat. Zbývá jen nasednout a uchopit veslo.


Joe Abercrombie, Půl světa
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Laser
Překlad: Roman Tilcer
Stran: 424
Cena: 359 Kč

Komentáře

Přidat komentář