EDITORIAL: Koronovaný duben

Článek od: Monika Slíva - 02.04.2020

Před měsícem jsem si zrovna na tomto editoriálním místě libovala, jak se máme skvěle a co vám všechno v našem sardenním virtuálnu chystáme na březen. S hermafroditním virem (uvažte, že když je to Korona, je to ona, a když je to Covid, je to on!) jsem opravdu nepočítala. Ne, že by kdokoli počítal. My scifisti a fantasti jsme (aspoň si to myslíme, i když bychom to nahlas nikdy nepřiznali) připraveni na apokalypsy všeho druhu o něco lépe než všichni ti mudlové kolem. Pěkně to ve svém Nedělníku shrnul Petr Šimčík, nicméně realita je taková, že jsme z toho vyvalení až na půdu všichni do jednoho. Aspoň, že jsme v únoru stihli ten ComicCon, když už máme definitivně potvrzeno, že největší knižní svátek roku je definitivně zrušen a Světa knihy se tím viropádem dočkáme až napřesrok.

Nejdůležitější je, se z toho nezbláznit, a to v žádném slova smyslu. A bez ohledu na cokoli, co se kolem zrovna děje, nepanikařit a zachovat si zdravý rozum = mozek v hlavě stále slouží k přemýšlení a vlastnímu úsudku a nikoli ke slepému papouškování toho, co jsme kde viděli-slyšeli-četli. Používejte mozek dle doporučeného návodu výrobce a dopřejte si odpočinek. Relaxujte, jakkoli je vám milé a potulovat se sardenskými ulicemi není vůbec špatný nápad, zvlášť když člověk ví, že v těch skutečných ulicích nemá teď co dělat.

Některé věci, které jsem vám naslibovala před měsícem, jsme úplně nestihli vydat a o některých jste se zase dozvěděli až v okamžiku vydání. Prvním příkladem je povídka Karla Doležala, která teď opravdu leží ve startovním bloku a můžete se na ní těšit tuto sobotu. Příjemný a inspirativní byl pro mnohé předem neavizovaný text od Jany Jůzlové o deskových hrách. V těchto dnech jsou podobní průvodci k nezaplacení. Také jste si mohli přečíst rozhovor s Karlem Doležalem a už teď vám můžu na duben slíbit rozhovor s Míšou Merglovou - prochází redakcí (rozhovor, ne autorka), takže už to není jen chiméra. Od Míši máme do budoucna slíbenou i povídku, ale zatím neprozradíme, kdy přesně bude. Naštětí jsme virtuální médium a tudíž na nás apokalyptické zahalené šílenství, jemuž postupně propadá celý svět, nemá příliš vliv. Těšte se na Nedělníky, jeden z nich bude od Lucky Lukačovičové, na velký článek o Green Lanternovi, na Čteme si, na čtvrtletník o radostech Jany Jůzlové, recenze, upoutávky na nové knihy - nějaké budou, i když knihkupci a vydavatelé mají teď na bodcích ustláno.

Apropó! Jistě jste si všimli, že vzhled našeho webu doznal jistých změn a po pravé straně obrazovky teď na vás pomrkávají bannery našich spřátelených a milovaných nakladatelů a knihkupců. Výzev už éterem proběhlo nepočítaně a je téměř nemožné, že by o vás žádná nezakopla. Možná už máte nějaké antivirové nákupy dokonce za sebou. Podporujte své oblíbené nakladatele přímým nákupem, neboť knižní průmysl se právě vznáší ve vzduchoprázdnu a pro nikoho z nich není jednoduchá doba. Dnes víc než kdy jindy platí, že každá kniha se počítá a byla by obrovská škoda, kdyby nám nakonec zbyli jen obří distributoři a oči pro žánrový pláč.

Tak se držte roušky, ale nenoste jí všude, doma ani v lese jí nepotřebujete, tam si vystačíte s tím selským rozumem. Cynismus a černý humor není pro každého, ale doporučuju zkusit i těm, co na něj normálně nemají žaludek, ohromně to odlehčuje napjatým nervům. Co nás nezabije, to nás posílí... však už  si to doplníte sami, plantážníci.

Vaše Slíva

P.S. I když budeme zavření doma, Velikonoce tam budou s námi.smiley

 

 

 

Komentáře

A to já zase rád odpapoučkuji něco, co jsem zrovna dnes četl (byla by škoda se o to nepodělit). Cedule na okénku s pizzou: "LITUJEME, ALE TY Z VÁS, KTEŘÍ NEBUDOU CHRÁNĚNY ROUŠKOU, BOHUŽEL NEBUDEME MOCI OBSLOUŽIT"... A teď jenom nevím - zapomněl pachatel toho nápisu v půlce, co píše, anebo je to nová úžasná snaha o "genderovou korektnost"?

Každopádně tahle doba občas přináší pozoruhodné absurdity...

Tady mi u komentářů hrozně chybí ta možnost "dát like". Takže palcuju slovně :-D

Tohle není papouškování, my to v práci praktikujeme jako relaxační desetiminutovky - četba lidové virové tvorby.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář