RECENZE: Neil Gaiman, Spáčka a vřeteno

Článek od: veronikamah - 27.01.2016

Neil Gaiman se řadí mezi autory, kteří se rádi pohybují na hranici literárních žánrů. Ke hvězdám ho vystřelila práce na dnes již legendárním komiksu Sandman. Od něj si odběhl k psaní televizních scénářů, jejímž výsledkem je nejen TV série, ale hlavně kniha, NikdykdeGaiman se ovšem čas od času rozhodne zapomenout na svět fantastiky a komiksů a vydá se objevovat vody příběhů pro ty nejmenší. Nebyl by to ovšem on, kdyby jeho pohádky v sobě neměly skryty i něco navíc. 

Jména jsou v tomhle příběhu nedostatkové zboží.

Náměť Spáčky a vřetena je přitom naprosto jednoduchý - vysvobození princezny, na kterou byla uvalena kletba věčného spánku. Zachráncem ale tentokrát není princ jedoucí si pro nevěstu a svůj šťastný konec. Zachráncem je černovlasá královna ze sousedního kralovství. Dívka, která se snaží spolu se svými třemi přáteli trpaslíky zachránit vlastní zem před prokletím. Ale je to opravdu jediný důvod, proč osedlala oře a vydala se na dalekou cestu vysloužit si hrdinské ostruhy?

Nechala si přinést drátěnou košili. 

Už samotné zařazení knihy do skupiny “pro mládež od 8 let” může být diskutabilní. V příběhu nenajdeme hororové prvky jako tomu bylo například u Koraliny. V rámci genderové rovnoprávnosti se malé holčičky dokonce mohou poučit, že někdy den nezachrání princ na bílém koni, ale stejně dobře to zvládne i královna na bílem koni. Ale je to právě motivace černovlasé královny k cestě a její duševní rozpoložení, se kterým dokáže ztotožnit a pozastavit se nad ním spíše dospělá čtenář než dítě. Nebo jej alespoň pochopit. 

Obávám se, že zítra žádná svatba nebude…

Spáčka a Vřeteno ale není jenom obyčejná kniha na křídovém papíře. Naprosto dechberoucí je její grafické zpracování. To má na svědomí Chris Riddell - černobílé ilustrace, zlaté prvky a přebal knihy, skrze nějž prosvítá obličej spící krásky, dokreslují příběh a posouvají jej na další metu. Jen opatrně na to, aby jste se nepřistihli, že více sledujete kresbu, než děj samotný.  

Gaiman je mistr vypravěč. Stačí mu několik párů stránek a dokáže na nich přivést k životu příběh, u kterého budete až do konce na jehlách, jak to vlastně dopadne. A ačkoliv se Spáčka a Vřeteno tváří, že cílí na ty nejmenší, potěší spíše dospělého čtenáře, který lépe porozumí zprávě skryté v činech černovlasé královny.

 

 

Spáčka a vřeteno
Autor: Neil Gaiman
Ilustrace: Chris Riddell
Překlad: Viktor Janiš
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2015
Cena: 239 Kč

Komentáře

Přidat komentář