Čtení na léto

Článek od: Martin Stručovský - 01.07.2019

Léto je definitivně tady. A s ním doba dovolených, odpočinku a lenošení. Pro spoustu z nás je pak důležitým společníkem i kniha. Na následujících řádcích se vám pokouším přinést několik knižních tipů toho, co si během dvou měsíců přečíst. Snažil jsem se, aby si na své přišli nejen dospělí, ale i jejich potomci. Takže jdeme na to.

Dobrodruh

Léto si přímo říká o cestování do exotických krajin, pátrání po pokladech a čtení nějaké série. Tohle všechno splňuje Dobrodruh Leonarda Medka, série, která vzdává hold starým pulpovým dobrodružstvím. Pokud máte rádi Indianu Jonese nebo Mumii, jste tu na správné adrese. Leonard Medek by pak letos v září měl dodat povídku s mladým Frantou.

Prachmistři

Vzít to samozřejmě můžeme i z opačného konce. Prachmistři jsou jednou z nejlepších fantasy, která se mi dostala do rukou za dlouhou dobu. Akce, intriky, napětí. Je to trošku jako Hra o trůny. Jen ten svět nefunguje na středověkých základech. A je to (dobrá zpráva) dokončené. Pokud jste fandové trochu klasičtějšího střihu, je tu Půl krále Joe Abercrombieho.

Klub vrahů

Pavel Renčín je pro mě autor, který stále umí překvapovat. Každá jeho kniha je jiná. Každá jeho kniha je perla. A platí to i pro Klub vrahů. Je to thriller a velká óda na literaturu (a ještě něco jiného). Ale především je to perfektně napsané.

Přiznat vinu

Ok, tohle už je detektivka, ale co se dá dělat. Tenhle příběh je dost silný. Je to česká detektivka, Martin Goffa patří mezi nejlepší české detektivkáře a pokud jste s jeho tvorbou zatím neměli tu čest, je nejvyšší čas to napravit. Jedná se totiž o (zatím) samostatnou věc, kde se novinářský elév připlete k vyšetřování vraždy. A má to dost mrazivé finále.

Tajemství jeskyně pokladů

Pokud máte děti a chcete si s nimi zavzpomínat na časy, kdy jste louskali Záhadu hlavolamu, zkuste Tajemství jeskyně pokladů. Je tu napětí, úžasná atmosféra a dva kluci, kteří se vypracují na nejlepší kamarády, a do ruky se jim náhodou dostane mapa k pokladu.

Alchymistova šifra

Thriller z novověké Anglie. Šifry, lektvary, napětí, přátelství. Pokud hledáte něco na způsob Harryho Pottera, tohle vás nadchne.

Ema a kouzelná kniha

Kniha pro malé i velké. Kniha smutná, poetická a nádherně malovaná. Kniha, která v sobě nese poselství a vyčaruje vám úsměv i spoustu slz. Ideální k šálku horkého kakaa. Takže na deštivější dny.

 

Komentáře

Z čerstvého čtiva Asher - Stroj nekonečna - uzavření příběhu Penny Royal; Kotouč - V tajné službě Koruny české, Šlechta - Tajné dějiny Bonrnu II - Kletba; Drescher - Tvůrci světů I. Asher se čte poněkud ztuha, Šlechta se čte sám, Kotouč je příjemně osvěžující, Drescher přijde na řadu, ale podle části, co vylezla na autorových stránkách dostal svět Prolnutí pár dimenzí navíc - a navrch ke všemu ještě soukromých...

 K pivu na zahrádce či k pohodovému válení se u vody to chce čtení lehké, nenáročné a zábavné. Horké léto a namáhaní mozkových závitů nejde k sobě. Takže za sebe doporučuji N.Eames - Králové Wyldu, M.Skřipský - Ostravská mystéria a třeba nějakou SF klasiku - Prstencový svět či Stráž času

A nezapomeňte na opalovací krém, ať se při čtení nespálíte...

Přidat komentář